Steeds meer Nederlanders kloppen aan bij de Voedselbank

Armoede Het aantal klanten van de Voedselbank is deze winter met een vierde gestegen, blijkt uit cijfers van de liefdadigheidsinstelling. Nederlanders in nood lijken te worstelen met de toegenomen inflatie.
De Voedselbank ziet een grote toename aan Nederlanders die hulp nodig hebben. Eind november kreeg een recordaantal van 120.000 Nederlanders voedselhulp van de instelling.
De Voedselbank ziet een grote toename aan Nederlanders die hulp nodig hebben. Eind november kreeg een recordaantal van 120.000 Nederlanders voedselhulp van de instelling. Foto Bas Czerwinski/ANP

De Voedselbank ziet een grote toename aan Nederlanders die hulp nodig hebben. Eind november kreeg een recordaantal van 120.000 Nederlanders voedselhulp van de instelling. Dat zijn 27.800 mensen meer dan dezelfde periode vorig jaar, dat blijkt uit cijfers van de liefdadigheidsinstelling. Het aantal klanten van de Voedselbank steeg in de maanden oktober en november met 25 procent.

De grote toename is volgens de Voedselbank te wijten aan de hoge inflatie. Nederlanders in nood krijgen de rekeningen niet meer betaald, zegt Leo Wijnbelt, voorzitter van de Voedselbank. „De voedselprijzen in de supermarkt waren al hoog. Tel daar de sterk gestegen energieprijzen bij op en het wordt onbetaalbaar.” Bovendien, zo maakt de organisatie op uit de verschillende intake-gesprekken, zagen veel Nederlanders vanaf 1 oktober hun contract aflopen.

In coronatijd, toen ook veel mensen bij de voedselbanken aanklopten, waren het vooral zzp’ers die om hulp vroegen. Wijnbelt ziet nu veel mensen met een vaste baan in de knel komen. „Mensen die nooit hadden kunnen bedenken dat ze er zouden belanden. Nederlanders met een, twee of meerdere banen hebben nauwelijks of geen reservecapaciteit. Aan het einde van de maand is het geld bij vele gezinnen simpelweg op.”

Afgelopen september verhoogden de voedselbanken hun ‘normbedragen’, waardoor meer mensen konden aankloppen voor een wekelijks voedselpakket. De grens, gebaseerd op de bedragen die mensen maandelijks overhouden na aftrek van hun vaste lasten, is voor een gezin van twee ouders en twee kinderen bijvoorbeeld vastgelegd op 630 euro per maand.

Afhankelijk van vrijwilligers

Een bijkomend probleem dat Wijnbelt aanstipt is het beschikbare voedsel voor de vrijwilligersorganisatie. Door de strengere regels rond voedselverspilling in Nederland komt er sinds anderhalf jaar minder voedsel binnen, terwijl het aantal hulpbehoevende Nederlanders juist stijgt. „Dan loopt het een keer klem”.

Tot begin oktober dit jaar zat het klantenaantal van de voedselbank op een ‘normaal niveau’ (96.000). Maar in snel tempo is dat nu dus omhooggeschoten. De stijging van het aantal klanten, bovenop de voedseltekorten, stellen enorme eisen aan de voedselbanken. Ze is immers volledig afhankelijk van vrijwilligers, nu ruim 13.000. „Dat moeten we aan elkaar knopen,” zegt Wijnbelt. „Bovendien zijn we afhankelijk van incidentele donaties.” Nederland telt 171 voedselbanken die samen via ruim vijfhonderd uitgiftepunten voedsel uitdelen. Hoewel de groei van het aantal Voedselbanken in 2016 afremde, kwamen er sinds 2010 in totaal vijftig nieuwe voedselbanken bij.

Lees ook: Voedselbanken kampen met krimpende voorraden