Amerikaanse Justitie wil team Trump straffen om minachting van rechtsgang

Huiszoeking Mar-a-Lago Het ministerie vindt dat het juridische team de rechtbank heeft geminacht omdat de advocaten van Trump nog steeds niet hebben voldaan aan een dagvaarding die in mei werd ingediend.
Voormalig president Donald Trump spreekt tijdens een bijeenkomst in november.
Voormalig president Donald Trump spreekt tijdens een bijeenkomst in november. Foto Mark Lyons/EPA

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil er via de rechter voor zorgen dat het juridische team van oud-president Donald Trump gestraft wordt. Dat meldt The Washington Post donderdag op basis van bronnen binnen justitie.

Het ministerie vindt dat het team de rechtbank heeft geminacht omdat de advocaten van Trump nog steeds niet hebben voldaan aan een dagvaarding die in mei werd ingediend. In de dagvaarding werd door de Amerikaanse autoriteiten aan Trump gevraagd om alle geheime documenten die in zijn bezit zijn terug te geven.

Begin augustus deed de FBI een inval in Mar-a-Lago, het buitenhuis van Trump in Florida. Tijdens de huiszoeking werden meer dan 13.000 documenten gevonden waarvan wordt vermoed dat Trump ze heeft meegenomen uit het Witte Huis toen hij aftrad. Onder de documenten bevonden zich overheidsgeheimen.

Een woordvoerder van Trump laat in een reactie weten dat deze zet van de autoriteiten onderdeel is van „een politieke heksenjacht”. Volgens hem werken de advocaten van Trump mee en stellen ze zich transparant op.

Lees ook: Trump stapt naar Hooggerechtshof over onderzoek geheime documenten