Podcast

Vandaag
9 dec 2022
vr - 9 december 2022
Vandaag
9 dec 2022
vr - 9 december 2022
80 jaar later: de laatste ooggetuigen van Nederlands-Indië
   
Deze podcast luister je ook in onze app

80 jaar later: de laatste ooggetuigen van Nederlands-Indië

Drie eeuwen lang was Nederlands-Indië een kolonie van Nederland. Oud-Indonesië-correspondent Frank Vermeulen sprak dertig van de laatste ooggetuigen die er tachtig jaar geleden bij waren, toen Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog werd bezet door de Japanners. Dit was het begin van het einde van de Nederlandse heerschappij over de archipel. Wat mogen wij niet vergeten van deze vaak duistere periode uit de Nederlandse geschiedenis?

Afgelopen drie jaar schreef Frank Vermeulen in NRC korte stukken met herinneringen van de laatste ooggetuigen van Nederlands-Indië. Deze kun je hier teruglezen. Wil je nog meer lezen over dit onderwerp? De uitgewerkte interviews verschijnen april 2023 in het boek Over Indië, herinneringen aan de koloniale tijd.

Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.

Gast:
Frank Vermeulen
Presentatie:
Egbert Kalse
Redactie:
Liz Dautzenberg
Montage:
Misja van Waterschoot
Foto:
Frank Ruiter