Taliban: eerste publieke executie uitgevoerd sinds machtsovername in Afghanistan

Sharia De openbare executie volgt op de herinvoering van de islamitische sharia-wetgeving vorige maand. Volgens de Taliban is het de eerste sinds de machtsovername.
Een lid van de Taliban bij een checkpoint in de Afghaanse stad Jalalabad. De Taliban zegt woensdag voor het eerst sinds de machtsovername een openbare executie te hebben uitgevoerd.
Een lid van de Taliban bij een checkpoint in de Afghaanse stad Jalalabad. De Taliban zegt woensdag voor het eerst sinds de machtsovername een openbare executie te hebben uitgevoerd. Foto AFP

In Afghanistan is woensdag een man in het openbaar geëxecuteerd door de Taliban, heeft een woordvoerder van de groepering laten weten aan internationale persbureaus. Het is volgens henzelf de eerste publieke executie sinds de Taliban in de zomer van 2021 de macht greep in het land. Nadat de groepering de islamitische sharia-wetgeving vorige maand herinvoerde, vonden er de afgelopen weken door het hele land al martelingen plaats in het openbaar.

Lees ook: Amputaties en steniging keren terug in Afghanistan met de herinvoering van de sharia

De geëxecuteerde man zou een moord hebben gepleegd. Dat wordt in de sharia bestraft volgens het Qisas-principe, wat kan worden vertaald als het „oog-om-oog-principe”. In de vorige machtsperiode van de Taliban van 1996 tot 2001 waren executies en lijfstraffen als stenigingen en amputaties aan de orde van de dag. De executie van woensdag zou zijn bijgewoond door honderden mensen, onder wie minstens twaalf hooggeplaatste leden van de Taliban. Volgens een verklaring van de Taliban werd de executie voltrokken door de vader van het moordslachtoffer.

Of de openbare executie echt de eerste is sinds de machtsgreep, is niet na te trekken. Sinds de machtsovername vorig jaar voerden de Taliban veel nieuwe regels in Afghanistan in. Vooral de vrijheden van vrouwen werden daarbij flink ingeperkt. De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties vermoeden dat er in het afgelopen jaar al veel mensen zonder proces geëxecuteerd zijn.

Dit bericht is om 21.55 uur geactualiseerd.