WK voetbal 2022

Oppermachtig Portugal toont geen genade voor mak Zwitserland, treft Marokko in kwartfinale

In dit blog doet NRC verslag van het WK voetbal in Qatar. Deze dinsdag vinden de laatste achtste finales plaats, met Marokko tegen Spanje om 16.00 uur en vervolgens Portugal tegen Zwitserland om 20.00 uur. Op deze pagina vind je het wedstrijdschema voor de knock-outfase van het toernooi.

Dit blog is gesloten

Dit was de laatste dag van de achtste finales van het WK in Qatar. De twee kwartfinalisten die deze dag bekend werden zijn Marokko en Portugal. Marokko versloeg Spanje na strafschoppen en schreef zo geschiedenis: nooit eerder plaatste het land zich voor de kwartfinale van het WK voetbal.

Woensdag en donderdag zijn er geen wedstrijden. NRC houdt wel in een nieuw blog de ontwikkelingen bij rondom het WK in Qatar.

Politie Rotterdam houdt 35 mensen aan bij ongeregeldheden na winst Marokko

In Rotterdam zijn 35 Marokko-supporters aangehouden bij ongeregeldheden na de winst van Marokko op Spanje bij het WK voetbal in Qatar. De politie heeft de aanhoudingen verspreid over de stad gedaan vanwege het afsteken van vuurwerk, belediging en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

Op het Kruisplein heeft de ME moeten optreden en op de Coolsingel is een zware vuurwerkbom afgestoken, waardoor een agent gehoorschade opliep. Maar de Rotterdamse politie benadrukt op Twitter dat „het overgrote deel van de mensen zich keurig gedragen heeft.”

Ook in Den Haag, Amsterdam en Utrecht moest de ME ingrijpen bij ongeregeldheden. In zowel Den Haag als Amsterdam zijn tien mensen aangehouden.

Marokko bereikte dinsdagavond voor het eerst de kwartfinale van een WK door Spanje na verlenging en strafschoppen te verslaan.

Oppermachtig Portugal toont geen genade voor mak Zwitserland en treft Marokko in kwartfinale

Portugal heeft dinsdag gemakkelijk de kwartfinale van het WK voetbal in Qatar bereikt. Het elftal van bondscoach Fernando Santos scoorde maar liefst zes doelpunten tegen een machteloos Zwitserland. Een glansrol was weggelegd voor de vervanger van Cristiano Ronaldo, Gonçalo Ramos. Hij maakte drie goals: een hattrick.

De eerste helft kwam Zwitserland nauwelijks aan voetballen toe, terwijl Portugal de bal rustig rondspeelde. Het duurde niet lang voordat het eerste doelpunt viel. Na zestien minuten was het de vervanger van Ronaldo die de score opende. Ramos draaide in het zestienmetergebied goed weg en schoot de bal hard in de korte hoek.

Het doelpunt van de Portugezen schudde de Zwitsers niet wakker en vijftien minuten later was het wederom raak. Pepe kopte de bal zuiver in vanuit een hoekschop. De centrale 39-jarige verdediger is daarmee de op één na oudste doelpuntenmaker ooit op een WK. Alleen Roger Milla uit Kameroen was ouder. Hij scoorde in 1994 op 42-jarige leeftijd tegen Rusland.

Tweede helft

Ook in de tweede helft was Portugal oppermachtig. Vlak na rust breidden de Portugezen hun voorsprong uit, dankzij wederom een goal van Ramos. Na een lange voorzet van Diogo Dalot passeerde hij de Zwitserse doelman Yann Sommer. Drie minuten later brak Portugal weer uit, waarna de linksback Raphaël Guerreiro de bal hard binnen schiet.

Manuel Akanji scoorde in de 59ste minuut nog een eretreffer namens Zwitserland. Terwijl het publiek de naam van Ronaldo scandeerde, scoorde zijn Ramos in de 57ste minuut zijn derde doelpunt van de wedstrijd.

Na 72 minuten gaf de bondscoach Santos het publiek toch waar het om vroeg: Ronaldo mocht invallen. De 37-jarige vedette scoorde nog nooit in de knock-outfase van een WK. Dat deed hij nu wel, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. In de blessuretijd was het invaller Rafael Leão die de zesde treffer maakte voor de Portugezen.

Portugal neemt het zaterdag om 16.00 uur op tegen Marokko voor een plek in de halve finale.

Gonçalo Ramos viert zijn derde doelpunt voor Portugal. Foto Hannah Mckay/Reuters

Marokkanen vieren feest in Nederlandse steden, aanhoudingen verricht in Den Haag en Amsterdam

In heel Nederland zijn supporters van het Marokkaanse voetbalelftal de straat op gegaan om de historische overwinning van Marokko op Spanje te vieren. Dat gebeurt voor het overgrote deel, onder toeziend oog van massaal aanwezige politie, zonder grote problemen. Sommige mensen hebben zwaar vuurwerk afgestoken, waarbij ook de politie, hulpverleners en het openbaar vervoer doelwit waren. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag heeft de politie ingegrepen, maar is de grootste overlast nu voorbij.

Vele honderden met Marokko sympathiserende fans gingen de straat op om te vieren dat Marokko voor het eerst in de geschiedenis de kwartfinale van een WK voetbal heeft bereikt. Onder meer in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam was het onrustig. In de Schilderswijk in Den Haag zijn tien mensen aangehouden. Ook daar heeft de Mobiele Eenheid (ME) charges uitgevoerd, nadat een aantal aanwezigen geen gehoor gaf aan het bevel te vertrekken. Op het Mercatorplein in Amsterdam werd een noodbevel afgekondigd en zijn zes mensen aangehouden.

Supporters van het Marokkaanse voetbalelftal vieren met fakkels feest in Den Haag. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

In Madrid viert de één feest voor Afrika, maar moppert de ander op zijn Spanje

Na het eindsignaal barst de vreugde los in de Spaanse hoofdstad Madrid. Delen van de stad kleuren rood, maar niet in het Spaanse rood. Marokko plaatst zich voor het eerst in de geschiedenis voor de kwartfinale van het WK in Qatar en dat is goed te merken in het centrum. Het oorverdovende gegil en gebrul van de Marokkaanse supporters galmt door de straten.

In het Marokkaanse restaurant Al Bahia in Calle de Lavapiés, in het centrum van Madrid, hadden zich enkele tientallen Marokkaanse en andere Afrikaanse supporters verzameld. Ze hebben samen naar de zenuwslopende wedstrijd gekeken. Mannen zingen luidkeels, passerende vrouwen dansen met de Marokkaanse vlag. De uitzinnige menigte loopt naar het plein op Sol, in hartje Madrid.

Ziyech

Het Marokkaanse volkslied wordt uit volle borst gezongen en vuurwerk knalt in de lucht. De sfeer is gemoedelijk, ondanks de politie die in groten getale aanwezig is. „Dit is super! Lang leve Marokko”, gilt de 24-jarige Kawthar Arbi, een Marokkaanse Madrileen met een wit voetbalshirt van Marokko aan. Op haar rug prijkt nummer zeven, met de naam Ziyech.

„We voelden al dat we zouden winnen”, zegt Arbi. „Spanje is sterk, maar dit jaar zijn wij ook heel sterk.” Haar vriendin Ouissal (23), gekleed in hetzelfde shirt, wappert met de vlag en mengt zich in het gesprek. „Dit is ons WK. Onze Atlasleeuwen hebben ons trots gemaakt.”

Ook de 26-jarige Loqman, geboren in Madrid, kan zijn geluk niet op. Hij is naar het plein gekomen met zijn vriendin en wat vrienden. Ze houden de Marokkaanse vlag omhoog. Op hun wangen zijn Marokkaanse vlaggetjes getekend. „Onze ouders zijn Marokkaans. Het bloed dat door onze anderen stroomt is en blijft Marokkaans, waar we ook geboren zijn. Viva Marruecos. En bovenal: vrijheid aan ons Palestijnse broedervolk!”

Afrika

Rookfakkels en bommetjes worden afgestoken. Het plein wordt steeds voller. De Senegalese Abu Bakr wurmt zich tussen de Marokkaanse fans in. Hij zet zijn handen op zijn mond en schreeuwt: „Afrika!” Binnen een mum van tijd scandeert het hele plein leuzen als „Dit is voor Afrika” en „Afrika verenigd”. Abu Bakr wordt opgedragen en meermaals vreugdevol in de lucht gegooid.

Voor de Spanjaarden is de teleurstelling groot. Javi Hernandez vierde vandaag met zijn vrienden zijn 31ste verjaardag, maar dat feestje liep voor hem anders af dan gehoopt. „Mijn verjaardag is verpest. Ik ben boos op het Spaanse elftal”, moppert hij. „Ik ging er echt vanuit dat we naar de kwartfinales zouden gaan, maar ik ben compleet overdonderd door dit resultaat”, jammert zijn vriend Raúl.

Portugese bondscoach houdt Cristiano Ronaldo buiten de basis tegen Zwitserland

Aanvoerder Cristiano Ronaldo begint niet in de basis in de achtste finalewedstrijd van Portugal tegen Zwitserland, die om 20.00 uur van start gaat. De Portugese bondscoach Fernando Santos heeft gekozen voor de 21-jarige Gonçalo Ramos van SL Benfica. De eerste drie wedstrijden van dit WK verscheen Ronaldo nog wel aan de aftrap. Hij kwam daarin niet verder dan één doelpunt.

Ronaldo was de afgelopen dagen onderwerp van felle discussie in Portugal. In de 2-1 verloren wedstrijd tegen Zuid-Korea reageerde hij zichtbaar geïrriteerd toen Santos hem na 65 minuten wisselde. Ook maakte hij ruzie met een Zuid-Koreaanse speler. Santos liet na de wedstrijd weten dat hij niet blij was met het gedrag van de 37-jarige vedette.

Het toernooi van de inmiddels clubloze Ronaldo begon juist nog veelbelovend. In de eerste wedstrijd tegen Ghana verzilverde hij een strafschop, waarmee hij de eerste speler ooit werd die vijf WK’s op een rij scoort. In de tweede wedstrijd tegen Uruguay claimde hij ook een doelpunt te hebben gemaakt, maar een chip in de bal wees uit dat hij de voorzet van Bruno Fernandes niet had getoucheerd.

Ronaldo maandag tijdens de training van Portugal, ter voorbereiding op de achtste finalewedstrijd tegen Zwitserland. Foto Patricia de Melo Moreira/AFP

Marokko wint penaltyreeks van Spanje en plaatst zich voor het eerst voor kwartfinale WK

Marokko heeft zich ten koste van Spanje voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de kwartfinale van het WK voetbal. Een zenuwslopende wedstrijd, waarin beide teams zowel in de reguliere tijd als in de verlenging niet wisten te scoren, werd beslist met een penaltyreeks. Daarin waren de Marokkanen superieur aan de Spanjaarden: 3-0.

De eerste helft was Spanje vaster aan de bal, maar wist het niet door de sterke verdediging van Marokko heen te komen. De gevaarlijkste kansen waren voor het Noord-Afrikaanse land. Geen van beide ploegen kwam echter dicht bij een doelpunt.

Ook in de tweede helft bleef het zoeken voor de Spanjaarden. Vanaf de 70ste minuut ontbrak het de knokkende Marokkanen aan de energie om nog veel voor het Spaanse doel te komen, maar de defensieve muur — bewaakt door voormalig speler van FC Utrecht en Feyenoord Sofyan Amrabat — bleef fier overeind.

Vlak voor het eind van de eerste helft van de verlenging kreeg Marokko nog een enorme kans, toen Walid Cheddira alleen op Unai Simón afstevende, maar de bal tegen de Spaanse keeper aanschoot.

De laatste minuten van de verlenging verliepen chaotisch. Het was duidelijk dat de Spanjaarden een strafschoppenserie voor wilden zijn en Marokko kwam niet meer tot gevaarlijke aanvallen. In de absolute slotfase schoot Spanjaard Pablo Sarabia nog vanuit een moeilijke positie op de paal.

Het werden dus penalty’s. Die namen de Marokkanen stukken beter dan de Spanjaarden. Spanje miste alle drie de penalty’s en maakte daarmee het strafschoppentrauma van het land compleet. In 2018 werden de Spanjaarden in de achtste finale ook uitgeschakeld na stafschoppen, toen door Rusland.

Jongste speler sinds 1958

Bij de Spanjaarden stond Pablo Martín Páez Gavira, beter bekend als Gavi, opgesteld. Hij is met 18 jaar en 123 dagen de jongste speler in ruim zestig jaar die aan een wedstrijd in de knock-outfase van een WK deelneemt. In 1958 wist Brazilië het voorbij de groepsfase te schoppen. Toen deed de Braziliaanse voetballegende Pelé mee. Hij was slechts 17 jaar en 249 dagen.

Correctie (6 december 2022): In een vorige versie van dit artikel stond abusievelijk dat Marokko zich voor het eerst sinds 1986 voor de kwartfinale van het WK voetbal heeft geplaatst. In dat jaar werd het land echter in de achtste finales uitgeschakeld door West-Duitsland. Hierboven is dat aangepast.

Marokkaanse spelers vieren feest nadat hun doelman Yassine Bounou een penalty stopte. Foto Javier Soriano/AFP

Den Haag, Amsterdam en Rotterdam bereiden zich voor op onrust rondom WK-wedstrijd Marokko-Spanje

De gemeenten Den Haag en Amsterdam nemen maatregelen in voorbereiding op de WK-wedstrijd tussen Marokko en Spanje om 16.00 uur op dinsdag. Bij eerdere wedstrijden van Marokko veroorzaakten relschoppers overlast in deze steden, en moest de politie hard ingrijpen. De politie treedt in beide steden op zij aan zij met jongerenwerkers, straatcoaches en buurtouders.

In Den Haag zal de politie „nog zichtbaarder” zijn op straat dan bij eerdere wedstrijden, aldus een woordvoerder. Bovendien heeft de politie een tiental waarschuwingsbrieven uitgedeeld aan relschoppers die eerder geen strafbaar feit pleegden maar wel in het vizier van de ordehandhaving kwamen. Misdragen zij zich, dan kunnen ze een gebiedsverbod krijgen. Er zijn nog andere maatregelen getroffen, maar de gemeente wil niet „het achterste van de tong laten zien”, zo meldt een woordvoerder desgevraagd: „Als we zeggen dat we een straat om 3 uur afsluiten komen de relschoppers er natuurlijk om half 3 naartoe”.

In Amsterdam worden het Mercatorplein, Plein 40-45 en een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied, waar de politie zowel „zichtbaar als onzichtbaar aanwezig” zal zijn. Iedereen die de gebieden betreedt kan gefouilleerd worden. Bovendien meldt de gemeente dat er een Duits waterkanon aanwezig zal zijn op het Mercatorplein. De Nederlandse waterkannonen zijn namelijk door technische problemen buiten werking. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente aan NRC.

In Rotterdam is de politieaanwezigheid opgeschaald en is de gemeente voorbereid met „zichtbare en onzichtbare maatregelen”, aldus een gemeentewoordvoerder. Er wordt „continu” gemonitord. Op 1 december, toen Marokko tegen Canada speelde en won, bleef de sfeer enige tijd goed. Toch hield de politie uiteindelijk vijf mensen aan.

Lees ook Boze Marokkaanse Nederlanders na voetbalrellen: ‘Jullie verpesten onze toekomst’

In Den Haag vieren voetbalsupporters feest na de wedstrijd van Marokko tegen Canada van 1 december. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Welkom in dit blog

Op maandag versloeg Kroatië Japan na strafschoppen en later op de dag was Brazilië veel te sterk voor Zuid-Korea. Naast Kroatië en Brazilië hebben ook Nederland, Argentinië, Frankrijk en Engeland zich geplaatst voor de kwartfinales. Wie de laatste twee kwartfinalisten worden, weten we na deze dinsdag.

De eerste achtste finale vindt plaats om 16.00 uur tussen Marokko en Spanje. Hoewel Spanje op papier de favoriet is, blaken de Marokkanen van het vertrouwen nadat ze als eerste eindigden in een groep met Kroatië, België en Canada. Spanje won de eerste groepswedstrijd overtuigend met 7-0 van Costa Rica, maar daarna volgden een gelijkspel tegen Duitsland en een verrassend verlies tegen Japan.

De tweede wedstrijd, om 20.00 uur, wordt gespeeld tussen Zwitserland en Portugal. Portugal is, ondanks een 2-1 verlies in de laatste groepswedstrijd tegen Zuid-Korea, overduidelijk favoriet. Zwitserland wist zich met een zwaarbevochten zege op Servië te plaatsen voor de achtste finale en kan deze dinsdag zomaar voor een verrassing gaan zorgen.

Lees hier ons blog van maandag terug

Marokko - Spanje

  • #55
  • Achtste finale
  • Education City

Portugal - Zwitserland

  • #56
  • Achtste finale
  • Lusail

Bekijk het volledige programma met uitslagen en standen