Kabinet wil nepkortingen tegengaan met nieuwe maatregel

Misleiding Het kabinet wil nepkortingen aanpakken. Een besluit dat volgend jaar ingaat, moet de misleiding tegengaan.
Het kabinet wil nepkortingen aanpakken. Een besluit dat volgend jaar ingaat, moet die tegengaan.
Het kabinet wil nepkortingen aanpakken. Een besluit dat volgend jaar ingaat, moet die tegengaan. Foto Ramon van Flymen/ANP

Misleiding van consumenten met valse prijsverminderingen moet verboden worden. Dat hoopt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat, VVD) met een Algemene Maatregel van Bestuur die volgend jaar ingaat te realiseren. De maatregel geldt vanaf 1 januari 2023 zowel online als in fysieke winkels.

Met het besluit, dat dinsdag werd aangekondigd, wil het kabinet verkopers beletten om korte tijd de prijs van producten te verhogen om die vervolgens te verlagen, en zo onterecht te presenteren als een aanbieding.

De nieuwe maatregel schrijft voor dat de oorspronkelijke prijs waar de korting van afgaat de laagste prijs moet zijn die de verkoper dertig dagen voorafgaand aan de aanbieding heeft gevoerd. De nieuwe regels zijn ingegeven door de EU die deze prijsbepalingen in heel Europa wil gaan hanteren.

„Een aantrekkelijke prijsvermindering die dat eigenlijk helemaal niet blijkt te zijn, is misleiding”, aldus minister Adriaansens. Zij spreekt van goed nieuws voor ondernemers die hierdoor te maken hebben met oneigenlijke concurrentie.

Er zijn ook grenzen aan het aanstaande verbod. Zo gelden de regels niet voor producten die korter dan dertig dagen op de markt zijn en voor stapelkortingen, zoals een korting op een kledingstuk die eerst 20 procent bedraagt, vervolgens 30 en daarna 50 procent. Ook met producten met een beperkte houdbaarheid mag flexibeler omgesprongen worden met prijsverlagingen.

De Autoriteit Consument & Markt zal toezicht houden op de regel en gaat handhaven bij overtredingen. Hoe dat precies gecontroleert gaat worden is nog niet bekend. De ACM was dinsdagmiddag niet beschikbaar voor commentaar.