Explosies bij militaire vliegvelden diep in Rusland

Een Tu-95 bommenwerper vliegt over Moskou tijdens een parade.
Een Tu-95 bommenwerper vliegt over Moskou tijdens een parade. Foto Maxim Shipenkov/EPA

Op twee Russische luchtmachtbases in de Russische regio’s Ryazan en Saratov hebben maandagochtend explosies plaatsgevonden, waarbij in totaal drie mensen omkwamen. Dat melden Radio Free Europe en Russische staatsmedia. Wie of wat de explosies hebben veroorzaakt, is vooralsnog onduidelijk. Opvallend is dat de ontploffingen diep in Rusland plaatsvonden, op zo’n zeshonderd kilometer van de grens met Oekraïne.

De vliegvelden dienen als uitvalsbasis voor Russische lange-afstandsbommenwerpers. Deze grote vliegtuigen worden onder meer gebruikt om kruisraketten af te vuren op Oekraïne. Het aantal bommenwerpers dat gestationeerd is in Saratov is recentelijk uitgebreid, aldus defensiemedium The Drive.

Vooralsnog is niet bevestigd dat Oekraïne toegang heeft tot de technologie die nodig is om doelen zo ver van de frontlinie te bereiken. Westerse landen leveren bewust geen wapens die makkelijk gebruikt kunnen worden door Oekraïne om Russisch grondgebied aan te vallen.

In augustus zijn ten minste zeven Russische oorlogsvliegtuigen vernietigd op een luchtmachtbasis op het in 2014 door Rusland bezette schiereiland de Krim. Oekraïne heeft weken later verantwoordelijkheid opgeëist voor die aanval.

Lees ook Oekraïne strijdt met steeds zwaardere westerse wapens Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Explosies bij militaire vliegvelden diep in Rusland