Verdachte cardiologen stiekem huurbaas van ziekenhuis Isala

Ziekenhuis Zwolle Vijf cardiologen die verdachten zijn in een corruptiezaak verhuurden panden aan het Zwolse ziekenhuis waar ze werkten.

Het Isala Ziekenhuis in Zwolle.
Het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Foto Tobias Kleuver/ANP/HH

Ziekenhuis Isala huurde zonder het te weten jarenlang gebouwen van vijf cardiologen die bij het ziekenhuis werkten en sinds kort verdacht worden van corruptie. De cardiologen waren via een verhullende constructie eigenaar van diverse panden naast het hoofdgebouw van het Zwolse ziekenhuis, blijkt uit onderzoek door NRC.

Op hun initiatief verhuisden afdelingen van Isala naar hun vastgoed. Het ziekenhuis betaalt jaarlijks 3,5 ton huur voor de panden. De neveninkomsten waren niet bij het ziekenhuis bekend.

De gebouwen worden onder meer gebruikt door het Harthuis, dat onder verantwoordelijkheid valt van het Isala Hartcentrum. De afdeling verzocht zelf om meer ruimte. Het toenmalige hoofd participeerde privé in het vastgoed en is nu een van de verdachten. Het ziekenhuis sloot in 2016 een tienjarig huurcontract af voor panden die de cardiologen vlak ervoor hadden verworven.

Al eerder bleken de cardiologen een kluwen van onduidelijke commerciële en financiële belangen te hebben. In juni deed de FIOD invallen bij vijf medisch specialisten die bij Isala werken of hebben gewerkt. Justitie verdenkt hen ervan jarenlang betalingen te hebben gekregen van een fabrikant van medische hulpmiddelen. NRC onthulde vorige maand samen met Der Spiegel dat het om het Duitse Biotronik gaat, een producent van pacemakers en implanteerbare defibrillatoren. Het OM geeft geen commentaar.

Belang verkocht

Er blijken meer organisaties te zijn die niet wisten dat de van corruptie verdachte cardiologen hun huurbaas was. Diagram BV, een bedrijf van waaruit Zwolse cardiologen wetenschappelijk onderzoek doen, huurt sinds 2014 panden van de artsen. Academisch ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen, dat aandeelhouder was van Diagram, wist dit niet. Dat geldt eveneens voor naaste collega’s die op anonieme basis met NRC spraken.

De cardiologen hebben onlangs hun belang in het vastgoed verkocht. De directeur van Diagram behartigde jarenlang de vastgoedbelangen van de cardiologen in een stichting. Die functie legde ze vorige maand neer, omdat de cardiologen uitstapten. Ze weigert toelichting te geven. De cardiologen reageren niet op contactverzoeken.

Volgens een woordvoerder van Isala is de ziekenhuisleiding destijds door een medisch specialist geïnformeerd dat niet bij naam genoemde „cardiologen als stille vennoten” betrokken waren bij het gehuurde vastgoed. Maar: „De raad van bestuur wist niet om welke cardiologen het gaat.” Het ziekenhuis heeft geen problemen met die situatie zolang er geen „ongewenste belangenverstrengeling ontstaat”. Volgens Isala kwam de huidige verhuurder met het beste bod. Voormalig Diagram-aandeelhouder Radboudumc zegt dat de „huursom geen aanleiding gaf tot vragen”.

Lees hier het onderzoeksverhaal: De cardiologen van het Isala Ziekenhuis wilden uitbreiden – en dat kon in hun eigen vastgoed