Recensie

Recensie Podcast

Blootstelling aan gif

Radio 1-verslaggever Laura Kors onderzoekt de correlatie tussen parkinson en pesticiden.
Nu te beluisteren: Krijg Ik Parkinson?
Deze podcast luister je ook in onze app

In haar jeugd pelde Radio 1-verslaggever Laura Kors tulpenbollen, een bijbaantje wat haar de bloemen nog jaren deed haten. Toen ze een aantal jaar geleden tijdens een radio-uitzending een voormalig glastuinbouwer interviewde die hoogstwaarschijnlijk de ziekte van Parkinson had gekregen door blootstelling aan gif, begon ze zich zorgen te maken.

Haar familieleden gebruikten als bollentelers grote hoeveelheden van de bestrijdingsmiddelen. Wat zijn de gevolgen daarvan? En zou zij zelf ook de effecten van de zomers in de kas gaan merken? Zo begint Kors aan een journalistieke zoektocht met persoonlijk motief. Een welbekend format, maar een fraaie uitvoering: de perspectieven van Kors’ familieleden voegen veel toe aan het verhaal. Zo duidt oom Cor de impact van de middelen even simpel als krachtig: “Als je naar de wc ging, na werk, stonk de wc naar dat middel. Maar daar stond je toen niet bij stil.”

Krijg ik parkinson?, 5 afleveringen van zo’n 30 min, NPO Radio 1 / AVROTROS.