Rechters schrappen aanstelling onafhankelijk arbiter in zaak tegen Trump

Huiszoeking Mar-a-Lago Dit maakt voor het Amerikaanse ministerie van Justitie de weg vrij om de documenten te onderzoeken die in Trumps landgoed Mar-a-Lago in beslag zijn genomen.
Een aanhanger van voormalig president Donald Trump staat geparkeerd voor Trumps Mar-a-Lago-resort.
Een aanhanger van voormalig president Donald Trump staat geparkeerd voor Trumps Mar-a-Lago-resort. Foto Crisotbal Herrera-Ulashkevich/EPA

Een Amerikaans gerechtshof heeft donderdag de aanstelling van de special master, een onafhankelijke arbiter, in de zaak tegen oud-president Donald Trump ongedaan gemaakt. Dat melden diverse Amerikaanse media. Dit maakt voor het Amerikaanse ministerie van Justitie de weg vrij om de documenten te onderzoeken die in Trumps landgoed Mar-a-Lago in beslag zijn genomen.

Begin augustus deed de FBI een inval in Mar-a-Lago, een buitenhuis van Trump in Florida. Tijdens de huiszoeking werden meer dan 13.000 documenten gevonden met betrekking tot Trumps tijd in het Witte Huis. Onder de documenten bevonden zich overheidsgeheimen.

In oktober werd bekendgemaakt dat een special master zou worden aangesteld die zou bepalen welke documenten onderzocht mochten worden. De beslissing van het hof is een tegenslag voor Trump. Hij had via de rechter afgedwongen dat een dergelijke arbiter aangesteld zou worden.

De conservatieve rechter Aileen Cannon, nog door Trump zelf benoemd kort voordat hij aftrad, had het verzoek van Trump om onafhankelijke arbitrage ingewilligd. Volgens het hof had zij dit niet mogen doen. Of Trump in beroep gaat tegen de beslissing van het hof van beroep is niet duidelijk.

Het strafrechtelijk onderzoek naar Trump gaat onder meer over de vraag of de oud-president vertrouwelijke papieren heeft achtergehouden en of hij geprobeerd heeft federaal onderzoek te dwarsbomen.

Lees ook: Speciaal aanklager tegen Trump moet schijn van partijdigheid vermijden