In beeld

Met de winter op komst, is het voor veel Oekraïners bikkelen in de kou én zonder stroom

Winter Na een relatief milde herfst wordt het steeds kouder in Oekraïne. Intussen blijven Russische aanvallen het dagelijks leven dicteren.
Yuriy Katyuta wordt gevoerd door zijn vrouw Oksana in hun huis in de Zuid-Oekraïense stad Snihoerivka. Hij raakte gewond door een landmijn. Russische militairen hebben die mijnen geplaatst na hun verovering van veel Oekraïense gebieden – én daar waar ze zich weer terugtrokken.
Foto Roman Pilipey / EPA
Een man staat naast een brandende afvalhoop voor een appartementengebouw in Kiev. Door heel Oekraïne wordt de stroom periodiek afgesloten om ongeplande stroomuitval te voorkomen. Mensen stoken vuur om zichzelf warm te houden en om te kunnen koken.
Foto Oleg Petrasyuk / EPA
Inwoners van Kiev staan in de rij voor vers water. Door Russische aanvallen op drinkwatervoorzieningen moet de Oekraïense overheid regelmatig zelf water laten aanvoeren.
Foto Valentyn Ogirenko / Reuters
Mensen verzamelen zich bij elektriciteitspunten van de overheid. In veel Oekraïense huizen is de stroomvoorziening instabiel.
Foto Valentyn Ogirenko / Reuters
In Kiev ligt een flinke laag sneeuw. De temperatuur is ongeveer -2 graden. Deze herfst heeft Oekraïne relatief milde temperaturen gekend, maar binnenkort kan de temperatuur tot -20 graden dalen.
Foto Gleb Garanich / Reuters
Tijdens een mistige nacht wandelen mensen over een plein in Kiev.
Foto Bulent Kilic / AFP
Op de kraamafdeling van een ziekenhuis in Lviv liggen moeders naast hun pasgeboren baby's. Volgens Save the Children, een internationale ontwikkelingsorganisatie, worden dagelijks meer dan negenhonderd baby’s geboren in Oekraïne sinds het begin van de oorlog. Oftewel, rond de 250.000 kinderen tot dusver.
Foto Yuriy Dyachyshyn / AFP
Een Oekraïense soldaat en burger worden behandeld aan hun verwondingen bij een post voor spoedeisende hulp.
Foto Serhii Nuzhnenko / Reuters
Een hulpverlener helpt een van de slachtoffer van een raketaanval in Cherson. De aanval vond plaats vlak voor dit beeld werd vastgelegd.
Foto Bernat Armangue / AP
Een Oekraïense man raakte gewond door een Russische raketaanval op Cherson. Zijn vrouw treft hem bloedend aan.
Foto Bernat Armangue / AP
Hulporganisaties evacueren ouderen uit Cherson op zondag. Russische raketaanvallen leggen regelmatig het energienetwerk plat in delen van Oekraïne. Technici houden de stroomvoorziening min of meer op de been, maar met de dag wordt het lastiger om burgers te voorzien van elektriciteit. Kwetsbaren moeten steeds vaker worden geëvacueerd.
Foto Bernat Armangue / AP
Een oudere man kijkt uit een treinraam. Hij wordt geëvacueerd uit Pokrovsk, dat in de Donetsk ligt. Momenteel wordt het zwaarst gevochten. Het gebied werd in 2014 ingenomen door Russische troepen en Oekraïense separatisten.
Foto Anatolii Stepanov / AFP
Een gezin met jonge kinderen wordt per trein geëvacueerd uit Pokrovsk.
Foto Anatolii Stepanov / AFP
Oekraïners ontvangen humanitaire hulp in een dorpje aan de frontlinie, vlak bij Cherson.
Foto Roman Pilipey / EPA
Een man vermaakt kinderen in de Oekraïense stad Charkov terwijl de stroom is uitgevallen.
Foto Sergey Bobok / AFP