Foto Sasha Elage

Laat je betoveren door hun luchtballet

Spreeuwenzwermen De Russisch-Libanese fotograaf Sasha Elage begon tijdens de lockdown van 2020 de spreeuwenwolken rond zijn huis vast te leggen. De vogels lieten hem vervolgens niet meer los.

Weinig natuurwonderen zo spectaculair als het luchtballet van gigantische spreeuwenwolken. Ook in Nederland kunnen we dat in deze tijd van het jaar zomaar zien als we omhoog kijken – of het nu in landelijk gebied boven de weilanden is, of recht boven de daken van dichtbevolkte stadswijken. Wie het geluk heeft zo’n prachtige dans van dichtbij te zien en te horen – het geruis van al die duizenden vleugels – vergeet dat nooit meer. Op internet zijn gelukkig tal van filmpjes te vinden die je zelfs kijkend naar een schermpje al bijna uit je stoel blazen; dat ze zo massaal dicht op elkaar vliegen bij het plots naar links of rechts zwenken en dan toch níét tegen elkaar aan botsen, blijft iets ongelooflijks.

Foto Sasha Elage

De Russisch-Libanese fotograaf Sasha Elage (1980) woont in het Zuid-Franse Nice, vlak bij een openbare tuin waar in de herfst elke avond grote hoeveelheden spreeuwen neerstrijken in de bomen om daar de nacht door te brengen, maar pas nadat ze hun acrobatische kunsten hebben laten zien. Tijdens de lockdown in oktober 2020 vormde het fotograferen van de spreeuwen een welkome afleiding in dat ene uurtje dat hij naar buiten mocht; „een sensatie” ook, zoals hij zelf zegt. Zijn spreeuwenfoto’s plaatste Elage op zijn website (mrsasha.com) en op Instagram.

Het fenomeen sprak hem zo aan dat hij er een heel project van besloot te maken, getiteld Murmurations (zwermen), waarvoor hij niet enkel meer rond zijn huis de spreeuwen opwacht maar ze inmiddels ook volgt op hun routes naar het warmere zuiden zoals Italië, of juist naar Noord-Europa. Het project is een „work in progress” maar omvat nu al vele fraaie beelden van door duizenden vogels omgeven palmbomen in Nice, silhouetten op boomtakken als de nacht valt en door de avondzon beschenen ‘rode’ spreeuwen. Elage: „In 2020 veranderde onze wereld op mysterieuze wijze, en kwam de natuur een beetje dichter bij ons. Met mijn foto’s wil ik laten zien hoe deze natuurlijke fenomenen mijn dagelijkse avonden betekenis gaven, en een doel.”

Foto Sasha Elage

Foto Sasha Elage
Foto Sasha Elage
Foto’s Sasha Elage

Foto Sasha Elage

Foto Sasha Elage

Foto Sasha Elage
Foto Sasha Elage
Foto’s Sasha Elage

Foto Sasha Elage

Foto Sasha Elage

Foto Sasha Elage