Salem Al-Dawsari maakte met zijn doelpunt tegen Argentinië de grootste verrassing van het toernooi.De ‘Zonen van de Woestijn’ hadden met een 2-1 overwinning op Argentinië het WK tot leven gebracht in hun eigen land, de grote buurman van Qatar. De zege kan worden gezien als de grootste verrassing ooit op een wereldkampioenschap voetbal.

Foto /Ricardo Mazalan/AP

Juichen voor het oog van de wereld

WK voetbal De eerste fase van het wereldkampioenschap voetbal is gespeeld. Hoewel een flink aantal duels eindigde met de brilstand op het bord, viel in de 48 groepswedstrijden voldoende te juichen.

Het eerste doelpunt van dit WK werd gemaakt door de Ecuadoriaan Enner Valencia (nummer 13), die later ook de 2-0 zou scoren in de openingswedstrijd tegen gastland Qatar. Valencia is met drie doelpunten een van de topscorers van de groepsfase. Foto Fabrizio Bensch / Reuters

Robert Lewandowski maakte honderden doelpunten, maar de Poolse spits scoorde nog nooit op een wereldkampioenschap. Nadat hij een strafschop had gemist tegen Mexico (0-0) was het tegen Saoedi-Arabië eindelijk raak. Lewandowski maakte de 2-0 en kon zijn geluk niet op.

Foto Themba Hadebe/AP
Robert Lewandowski maakte honderden doelpunten, maar de Poolse spits scoorde nog nooit op een wereldkampioenschap. Nadat hij een strafschop had gemist tegen Mexico (0-0) was het tegen Saoedi-Arabië eindelijk raak. Lewandowski maakte de 2-0 en kon zijn geluk niet op.

Foto Themba Hadebe/AP
Robert Lewandowski maakte honderden doelpunten, maar de Poolse spits scoorde nog nooit op een wereldkampioenschap. Nadat hij een strafschop had gemist tegen Mexico (0-0) was het tegen Saoedi-Arabië eindelijk raak. Lewandowski maakte de 2-0 en kon zijn geluk niet op.
Foto’s Themba Hadebe / AP

De Senegalese aanvaller Famara Diedhiou viert zijn doelpunt tegen Qatar in de tweede groepswedstrijd. Senegal zou zich uiteindelijk plaatsen voor de achtste finale, waarin het deze zondag speelt tegen Engeland. Foto Kai Pfaffenbach / Reuters

Andrej Kramaric, speler van de Duitse club Hoffenheim, gaat de geschiedenisboeken in als de eerste Kroatische doelpuntenmaker op het WK 2022. In de wedstrijd tegen Canada (4-1) maakte hij na ruim een half uur spelen de gelijkmaker. Kramaric zou ook nog de 3-1 scoren. Foto Antonin Thuillier / AFP

Het Nederlands elftal kon in de groepsfase vijf keer juichen. Drie doelpunten kwamen van Cody Gakpo (bovenste foto rechts), de andere goals werden gemaakt door Davy Klaassen en Frenkie de Jong.

Foto Abedin Taherkenareh/EPA
Het Nederlands elftal kon in de groepsfase vijf keer juichen. Drie doelpunten kwamen van Cody Gakpo (bovenste foto rechts), de andere goals werden gemaakt door Davy Klaassen en Frenkie de Jong.

Foto Kirill Kudryavtsev / AFP
Het Nederlands elftal kon in de groepsfase vijf keer juichen. Drie doelpunten kwamen van Cody Gakpo (bovenste foto rechts), de andere goals werden gemaakt door Davy Klaassen en Frenkie de Jong.

Foto Molly Darlington/Reuters
Het Nederlands elftal kon in de groepsfase vijf keer juichen. Drie doelpunten kwamen van Cody Gakpo (bovenste foto rechts), de andere goals werden gemaakt door Davy Klaassen en Frenkie de Jong.
Abedin Taherkenareh / EPA, Kirill Kudryavtsev / AFP en Molly Darlington / Reuters

Voor Spanje begon het WK met een zevenklapper tegen Costa Rica. In de groepsduels met Duitsland (1-1) en Japan (1-2) viel voor de Spanjaarden steeds minder te juichen.Foto Frank Augstein / AP

Richarlison (midden, wit haar) was de gevierde man bij Brazilië in de eerste groepswedstrijd tegen Servië (2-0). De aanvaller van Tottenham Hotspur maakte beide doelpunten en vooral zijn tweede goal (een halve omhaal) zal nog vaak worden getoond. Foto François-Xavier Marit / AFP

Marokko is een van de verrassingen van de groepsfase. Na een doelpuntloos duel met Kroatië wonnen de Noord-Afrikanen van België (2-0) en Canada (2-1). Voor het eerst sinds 1986 staat Marokko op een WK in de tweede ronde, dinsdag is Spanje de tegenstander in de achtste finale.
Foto Kirill Kudryavtsev / AFP
Marokko is een van de verrassingen van de groepsfase. Na een doelpuntloos duel met Kroatië wonnen de Noord-Afrikanen van België (2-0) en Canada (2-1). Voor het eerst sinds 1986 staat Marokko op een WK in de tweede ronde, dinsdag is Spanje de tegenstander in de achtste finale.

Foto Manan Vatsyayana / AFP
Marokko is een van de verrassingen van de groepsfase. Na een doelpuntloos duel met Kroatië wonnen de Noord-Afrikanen van België (2-0) en Canada (2-1). Voor het eerst sinds 1986 staat Marokko op een WK in de tweede ronde, dinsdag is Spanje de tegenstander in de achtste finale.
Foto Manan Vatsyayana/AFP en Foto Kirill Kudryavtsev/AFP
Foto Manan Vatsyayana / AFP
Foto Pavel Golovkin/AP
Foto Pavel Golovkin/AP
Foto Pavel Golovkin/AP
Lionel Messi is de hoop van Argentinië. Het land snakt naar een derde wereldtitel en daar moet de 35-jarige sterspeler voor zorgen. Messi, verliezend finalist in 2014, liet zich in Qatar tijdens de groepsfase zien met twee doelpunten en een gemiste strafschop. De Argentijnen spelen in de achtste finale tegen Australië, bij winst wacht Nederland of de Verenigde Staten.
Foto’s Pavel Golovkin / AP en Manan Vatsyayana / AFP

Kylian Mbappé is pas 23 jaar maar wel al wereldkampioen. De aanvaller verdedigt met Frankrijk de titel die vier jaar geleden in Rusland werd gewonnen. De Fransen spelen in de achtste finale tegen Polen, Mbappé is zich bewust van de torenhoge verwachtingen Foto Peter Cziborra / Reuters

Foto Jewel Samad / AFP
Foto Julio Cortez / AP
Met Marokko is Japan tot nu toe de verrassing van dit WK. Dankzij zeges op Duitsland en Spanje eindigden de Aziaten als winnaar van groep E. Kroatië is maandag de tegenstander van Japan in de achtste finale.
Foto’s Jewel Samad/AFP en Julio Cortez/AP

Het elftal van Zuid-Korea viert de winst op Portugal in het Education City Stadium in Al-Rayyan, ten westen van de Qatarese hoofdstad Doha.Foto Jack Guez / AFP

Cristiano Ronaldo is bezig aan zijn vijfde WK-eindronde, een record dat hij moet delen met een aantal andere spelers. Eén record heeft de Portugese aanvaller alleen in handen: Ronaldo is de eerste voetballer die op vijf WK’s heeft gescoord. De voetbalsters Marta (Brazilië) en Christine Sinclair (Canada) gingen hem voor. Foto Kirill Kudryavtsev / AFP