In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat ’s werelds grootste actieve vulkaan uitbarstte, bleven Chinezen demonstreren tegen de strikte coronalockdowns, dansten meer dan tweeduizend mensen de salsa voor een recordpoging en stelde Oekraïne dat het land dertienduizend militairen heeft verloren in de oorlog tegen Rusland.
Winkeleigenaren poseren voor hun zaak in de stad Goma in de Democratische Republiek Congo. Het land is al jaren in crisis. Door conflicten in het noordoosten zijn meer dan vijf miljoen mensen op de vlucht in eigen land en trekken honderdduizenden de grens over naar landen als Oeganda en Burundi. Bovendien lijdt een derde van de bevolking honger.
Foto Jerome Delay / AP
Mostafa Mahmoud (68) in de Egyptische hoofdstad Caïro. Hij maakt en repareert al vijftig jaar voetballen.
Foto Mohamed Abd El Ghany / Reuters
Een zorgverlener dient een oraal poliovaccin toe aan een kind tijdens een vaccinatiecampagne in Lahore, een stad in Pakistan. Het poliovirus besmette in 1996 nog meer dan 75.000 kinderen per jaar in Afrika. Nu komt de ziekte alleen nog in Pakistan en Afghanistan voor. Een nieuw vaccin moet daar verandering in brengen.
Foto Arif ALI / AFP
Afghaanse jongen voetballen op een zandvlakte bij het Bala Hisar-fort, een historisch fort in de stad Peshawar in Pakistan. Het Afghaanse elftal doet niet mee aan het WK en liep eerder dit jaar de kwalificatie voor de Azië Cup mis.
Foto Wakil kohsar / AFP
Politieagenten drukken een demonstrant tegen de grond tijdens een demonstrant in Shanghai. Sinds vorige week wordt op veel plaatsen in China gedemonstreerd tegen strikte coronalockdowns. Aanleiding voor de onrust is de brand in een appartementencomplex in de stad Ürümqi, in de provincie Xinjiang. Bij de brand kwamen tien mensen om het leven. Volgens critici maakten de coronamaatregelen het moeilijk voor hulpdiensten om de brand te blussen, onder meer omdat inwoners hun huizen niet mochten verlaten.
Foto AP
s’ Werelds grootste actieve vulkaan, Mauna Loa op Hawaï, barstte deze week uit. Het is de eerste uitbarsting van de vulkaan in 38 jaar. Tot nu toe heeft de lava geen bewoonde gebieden bereikt, maar autoriteiten hebben ruim 200.000 inwoners gevraagd zich voor te bereiden op een mogelijke evacuatie.
Foto Bruce Omori / EPA
Een Oekraïense zorgverlener helpt een gewonde inwoner vlak na een Russische aanval in Cherson. Bij Russische raketaanvallen op de Zuid-Oekraïense stad Cherson op 24 november zijn minstens vier mensen om het leven gekomen en zeker tien anderen raakten gewond, meldden de lokale Oekraïense autoriteiten.
Foto Bernat Armangue / AP
Een gewonde Oekraïense militair wordt begeleidt naar een medisch hulpcentrum in de regio Donetsk. Oekraïne stelde deze week dat er tussen de tien- en dertienduizend militairen gesneuveld zijn in de oorlog tegen Rusland.
Foto Serhii Nuzhnenko / Reuters
Meer dan tweeduizend mensen tussen 7 en 65 jaar oud probeerden het wereldrecord salsadansen te verbreken in het Nationale Sportinstituut in Caracas, Venezuela. Het Guinness World Records moet nog beslissen of dat daadwerkelijk gelukt is. De dansers hebben zes maanden geoefend voor deze recordpoging.
Foto Leonardo Fernandez Viloria / Reuters
Nu is de straat leeg, maar dichtbij deze plek kwamen tijdens tijdens Halloweenvieringen in Seoul 151 mensen om het leven door verdrukking. 82 mensen raakten gewond. Er ontstond vermoedelijk chaos toen een grote mensenmassa door een smalle straat probeerde te komen.
Foto Heo Ran / Reuters
Een blinde houdt zich vast aan de jas van de vrouw voor hem terwijl ze langs het stadhuis van Athene wandelen. Het stadhuis aan het Kotzia-plein heeft een neoklassieke stijl en werd gebouwd in 1870.
Foto Petros Giannakouris / AP
Mensen hebben zich verzameld in het Chesapeake City Park in de stad Chesapeake in de Amerikaanse staat Virginia voor een herdenking van de slachtoffers van een schietpartij in de plaatselijke Walmart. Een teamleider opende daar het vuur in een personeelsruimte en schoot zes mensen dood.
Foto Carolyn Kaster / AP
Mensen houden hun telefoon omhoog tijdens een herdenking van de vier studenten van de Universiteit van Idaho in Moscow die om het leven kwamen. De studenten werden vermoedelijk tijdens hun slaap vermoord met een mes. Er is nog niemand aangehouden.
Foto Lindsey Wasson / Reuters
In Gaithersburg in de Amerikaanse staat Maryland crashte een vliegtuig toen het kwam vast te zitten in een hoogspanningslijn. De piloot en een passagier werden gered. Door de crash kwamen tienduizenden inwoners zonder stroom te zitten.
Foto Jim Lo Scalzo / EPA