Australiër veroordeeld tot 24 jaar cel na podcast over moord uit 1982

Cold case De moord op Lynette Dawson, wier lichaam nooit werd gevonden, bleef lang onopgelost. Nadat een podcast aandacht besteedde aan de moord werd de zaak heropend.
Christopher Dawson komt aan bij het Hooggerechtshof in Sydney, in augustus van dit jaar.
Christopher Dawson komt aan bij het Hooggerechtshof in Sydney, in augustus van dit jaar. Foto Dean Lewins / EPA

De 74-jarige Australiër Christopher Dawson is veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn vrouw in 1982. Dat heeft het Australische Hooggerechtshof vrijdag besloten, melden internationale persbureaus. De moordzaak werd in 2018 heropend nadat de podcast The Teacher’s Pet er aandacht aan besteedde.

De moord op de 33-jarige Lynette Dawson, inmiddels veertig jaar geleden, was lange tijd een cold case. Het lichaam van de vrouw werd nooit gevonden. Christopher Dawson had ten tijde van de moord een relatie met de minderjarige oppas van het gezin. De rechter denkt dat de man zijn vrouw vermoorde om met het meisje samen te kunnen zijn. Twee dagen nadat zijn vrouw in januari 1982 verdween, trok de oppas in bij Dawson. De man bleef 36 jaar lang op vrije voet, totdat een podcast aandacht besteedde aan de onopgeloste moordzaak.

Opvallende omstandigheden

De podcast over de moordzaak, The Teacher’s Pet, werd gemaakt door de krant The Australian. Journalist Hedley Thomas deed onderzoek naar de verdwijning van Lynette Dawson en belichtte de opvallende omstandigheden rondom de zaak. Zo zou het politieonderzoek fouten bevatten en was bewijs voorhanden dat de vrouw was vermoord door een voor haar bekend persoon. Toch werd Christopher Dawson lange tijd niet veroordeeld.

Het Australische Hooggerechtshof bevond Dawson in augustus al schuldig aan de moord op zijn vrouw. De straf waartoe het hof nu heeft besloten betekent voor de man hoogstwaarschijnlijk dat hij de rest van zijn leven in de gevangenis zal zitten: pas op 92-jarige leeftijd komt hij in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating.

De familie van Lynette Dawson is blij met de uitspraak. „We hopen dat hij een lang leven zal hebben, zodat hij zijn straf helemaal uit moet zitten”, zei de broer van de vermoorde vrouw. Christopher Dawson heeft de moord altijd ontkend; zijn advocaat geeft aan van plan te zijn om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.