Anjet Daanje geen kandidaat Vlaamse literatuurprijs – op eigen verzoek

Literatuur De bejubelde roman Het lied van ooievaar en dromedaris ontbrak op de longlist van de Boon-literatuurprijs. Dat was geen vergissing. Als je als schrijver op de shortlist komt, dan word je verwacht bij de prijsuitreiking op te draven. “En dat ziet Anjet absoluut niet zitten.”

Anjet Daanje, thuis in Groningen
Anjet Daanje, thuis in Groningen Foto Kees van de Veen

Een statement van de jury, of een pijnlijke omissie? De longlist van de Boon voor fictie & non-Fictie, een grote Vlaamse literatuurprijs, wekte vrijdagochtend verbazing: waar was Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje? De roman werd met grote lof ontvangen en ontving vorige maand de Boekenbon Literatuurprijs, maar ontbrak bij de Boon.

Vond de jury het geen goed boek? Dat blijft ongewis. Want Daanjes roman ontbrak óók op de groslijst, en was dus niet ingezonden. Was haar uitgever dat vergeten?

Lees ook: Alleen ‘De ontdekking van de hemel’ komt in de buurt van dit verpletterende boek (●●●●●)

Nee, het was een bewuste keuze, verklaarde Anton Scheepstra van Passage: „We hebben de roman niet ingestuurd voor deze prijs. Mocht je op de shortlist komen, dan word je verwacht bij de prijsuitreiking in Gent, en dat ziet Anjet absoluut niet zitten. Door niet in te zenden hebben we haar die reis dan bespaard.”

De Boon benaderde Scheepstra om het boek alsnog in te zenden, nadat de jury daarom gevraagd had. Maar hij zag daarvan af, op verzoek van Daanje, zo bevestigt de schrijfster: „Ik heb een hekel aan bijeenkomsten zoals prijsuitreikingen, optredens, noem maar op, dus het voelt toch een beetje alsof je voor een nominatie wordt gestraft, en je als een circuspaard door allerlei hoepels moet springen om kans te mogen maken. Terwijl je zou zeggen dat je als schrijver al hebt gedaan wat je moest doen, namelijk een zo goed mogelijke roman schrijven.” Ze vindt het „wel vervelend om zulk soort dingen te weigeren, en de organisatie daarmee voor de voeten te lopen”.

Uitzondering

Aanwezigheid bij de uitreiking is inderdaad een „reglementaire vereiste”, verklaart Arman Erdil namens de Boon. Kon er geen uitzondering gemaakt worden? „Dat dit de specifieke reden was om het boek niet in te zenden is ons niet gemeld, dus het bestuur heeft dat niet kunnen overwegen.”

De Boon – die zowel aan een boek voor volwassenen als aan een kinderboek 50.000 euro toekent – wordt komend voorjaar voor de tweede keer uitgereikt. Romans van Tom Lanoye, Auke Hulst en Lieve Joris staan wél op de longlist voor de prijs voor fictie en non-fictie, op de jeugdliteratuurlijst staan onder meer boeken van Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen en Edward van de Vendel.