WK voetbal

Duitsland uitgeschakeld, Spanje ondanks nederlaag tegen Japan door

In dit blog doet NRC verslag van het WK voetbal van 2022 in Qatar. Ook vandaag staan er weer vier beslissende wedstrijden op het programma. Onder meer Duitsland en België strijden om een plek bij de laatste zestien. Op deze pagina vind je het wedstrijdschema en alle groepsstanden.

Dit blog is gesloten

Het was de dag waarop toplanden Duitsland en België het WK verlieten. De Belgen hadden aan een gelijkspel in hun laatste groepswedstrijd tegen Kroatië niet voldoende om een plaats bij de eerste twee te bemachtigen, terwijl Japan dankzij een 2-1 zege op Spanje de Duitsers ondanks hun zege op Costa Rica uit de achtste finale hielden.

Vrijdag staat de laatste speelronde in de groepsfase op het programma in Qatar. Onder meer Uruguay, Servië, Ghana en Zwitserland hopen zich nog te kwalificeren voor de achtste finales. Daarover lees je meer in ons nieuwe blog.

Groepen en stand

Groep A
Nederland 3 7 4
Senegal 3 6 1
Ecuador 3 4 1
Qatar 3 0 -6
Groep B
Engeland 3 7 7
Verenigde Staten 3 5 1
Iran 3 3 -3
Wales 3 1 -5
Groep C
Argentinië 3 6 3
Polen 3 4 0
Mexico 3 4 -1
Saoedi-Arabië 3 3 -2
Groep D
Frankrijk 3 6 3
Australië 3 6 -1
Tunesië 3 4 0
Denemarken 3 1 -2
Groep E
Japan 3 6 1
Spanje 3 4 6
Duitsland 3 4 1
Costa Rica 3 3 -8
Groep F
Marokko 3 7 3
Kroatië 3 5 3
België 3 4 -1
Canada 3 0 -5
Groep G
Brazilië 3 6 2
Zwitserland 3 6 1
Kameroen 3 4 0
Servië 3 1 -3
Groep H
Portugal 3 6 2
Zuid-Korea 3 4 0
Uruguay 3 4 0
Ghana 3 3 -2

Duitsland uitgeschakeld, Spanje ondanks nederlaag tegen Japan door

Een zinderende ontknoping heeft donderdagavond geleid tot de uitschakeling van Duitsland op het WK. De Duitsers wonnen weliswaar met 4-2 van Costa Rica, maar liepen door een 2-1 zege van Japan op Spanje de tweede plek mis. Japan gaat met zes punten als groepswinnaar de achtste finales in, Spanje kwalificeert zich als tweede met vier punten.

Titelfavoriet Duitsland begon het toernooi al slecht met een 2-1 nederlaag tegen Japan, maar had na het 1-1 gelijkspel tegen Spanje van afgelopen zondag bij een overwinning op Costa Rica nog uitzicht op de knock-outfase. Twee voorwaarden: Japan mocht niet winnen van Spanje en het doelsaldo van de Duitsers moest worden opgehoogd.

Nagenoeg op hetzelfde moment kwamen Duitsland en Spanje in hun wedstrijden op voorsprong. Serge Gnabry opende na 10 minuten de score namens de Duitsers tegen Costa Rica, Álvaro Morata deed hetzelfde namens Spanje tegen Japan. Met die uitslag zouden beide landen zich plaatsen voor de achtste finales. Tot de rust bleef het ook zo.

Costa Rica en Japan op voorsprong

Na de rust volgden de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Via Ritsu Doan, in het verleden actief bij FC Groningen en PSV, trok Japan de stand gelijk, waarna Ao Tanaka in de 51ste minuut de 2-1 maakte. Daarbij kreeg Japan hulp van de VAR, die oordeelde dat de bal in de daar voorafgaande aanval niet over de achterlijn was gegaan.

Op het andere veld boog ook Costa Rica de achterstand in een tijdsbestek van tien minuten om. Eerst tikte Yeltsin Tejeda een rebound binnen, vervolgens tastte de Duitse doelman Manuel Neuer mis bij een vrije trap en ging de bal via het lichaam van de vallende Juan Vargas binnen. Met de eigen 2-1 voorsprong en de 2-1 tussenstand bij Japan - Spanje zou nu zowel Japan als Costa Rica zich plaatsen voor de volgende ronde.

Maar Duitsland herpakte zich. Twee doelpunten van Kai Havertz brachten de Duitsers op 3-2, waarna Niclas Füllkrug een minuut voor tijd de eindstand bepaalde op 4-2. Omdat Spanje er niet in slaagde nog op gelijke hoogte tegen Japan en met 2-1 verloor, was dat voor Duitsland niet voldoende voor meer dan een derde plek in de groep.

Duitse spelers balen tijdens de wedstrijd tegen Costa Rica. Foto Martin Meissner/AP Photo

Bondscoach Martínez stapt op na WK-uitschakeling België

De Spaanse trainer Roberto Martínez heeft kort na uitschakeling van België in de groepsfase van het WK bekendgemaakt te vertrekken als bondscoach. Dat melden internationale persbureaus. Martínez was sinds 2016 coach van de Belgische ploeg, die hij op het WK in 2018 naar de derde plaats leidde.

„Dit was mijn laatste wedstrijd voor het nationale team”, zei de 49-jarige Martínez na het 0-0 gelijkspel tegen Kroatië in de laatste groepswedstrijd. Door die uitslag ging Kroatië als tweede van de groep door naar de achtste finales, België eindigde op de derde plaats in de groep.

Voor het WK sprak de Belgische voetbalbond nog met Martínez over een eventuele verlenging van zijn contract, dat in december dit jaar afloopt. Tot een akkoord kwam het niet. In een interview met de Belgische krant Het Nieuwsblad liet Martínez in het midden of hij een verlenging zelf zag zitten, ook al benadrukte hij te werken „alsof ik hier nog vijftig jaar zal zijn”. Martínez zei eerder al eens nog wel eens een topclub te willen trainen. Hij was in het verleden coach bij de Engelse clubs Swansea City, Wigan Athletic en Everton.

De Belgische bondscoach Roberto Martinez in overleg met speler Timothy Castagne. Foto Luca Bruno/AP Photo

Ziyech helpt Marokko aan groepswinst, België uitgeschakeld

Marokko gaat als groepswinnaar door naar de achtste finales op het WK. Het Noord-Afrikaanse land versloeg het reeds uitgeschakelde Canada met 2-1, terwijl de wedstrijd tussen Kroatië en België in een 0-0 gelijkspel eindigde. De Belgen liggen daardoor uit het toernooi, Kroatië gaat een ronde verder.

Oud-Ajacied Hakim Ziyech zette Marokko al in de vierde minuut op voorsprong. Canada-verdediger Steven Vitória speelde de bal te kort terug op doelman Milan Borjan, die op zijn beurt de bal in de voeten schoof van Ziyech. De Chelsea-aanvaller stifte de bal met de binnenkant van de voet over Borjan heen. Twintig minuten later verdubbelde spits Youssef En-Nesyri de voorsprong door een lange bal van Achraf Hakimi in de rechterhoek te plaatsen.

Canada verkleinde nog voor rust het verschil naar één doelpunt. Een voorzet van de mee opgekomen linksback Sam Adekugbe werd door de Marokkaanse verdediger Naif Aguerd achter zijn eigen doelman gewerkt. In de tweede helft ontsnapte Marokko nog aan de gelijkmaker nadat een kopbal van Atiba Hutchinson de onderkant van de lat raakte, maar de doellijn niet passeerde.

België

Kroatië ontsnapte tegen België, dat met name in het laatste deel van de wedstrijd kansen kreeg om te scoren en daarmee de tweede plaats in groep F over te nemen van de Kroaten. Vooral spits Romelu Lukaku, die na rust in het veld was gekomen, had moeten scoren namens de Belgen. Nadat hij een halfuur voor tijd al de paal had geraakt en kort daarna over kopte, miste hij in de slotfase twee grote mogelijkheden. Eerst ging een harde voorzet via zijn scheenbeen van dichtbij naast, vervolgens lukte het Lukaku niet om de bal van dichtbij binnen te tikken.

In de volgende ronde spelen Marokko en Kroatië tegen respectievelijk de nummers twee en een van groep E. In die poule ligt de strijd nog helemaal open: Spanje, Japan, Costa Rica en Duitsland strijden vanavond vanaf 20.00 uur om kwalificatie voor de volgende ronde. Spanje, nu koploper met vier punten, neemt het daarbij op tegen Japan, dat op drie punten staan. Duitsland, dat tot nu toe pas één punt binnenhaalde, speelt tegen Costa Rica (drie punten).

Hakim Ziyech viert zijn openingsdoelpunt namens Marokko tegen Canada. Foto Pavel Golovkin/AP Photo

Mexicaanse bondscoach stapt op na uitschakeling WK

Gerardo Martino stapt op als bondscoach van het Mexicaanse voetbalteam. Hoewel Mexico woensdag met 2-1 van Saoedi-Arabië won, was dit niet voldoende om de achtste finales te halen. Door een te laag doelsaldo eindigde de ploeg vlak achter Polen in groep C. Het is voor het eerst in acht WK’s dat Mexico niet geplaatst is voor de knock-outfase van het toernooi.

„Mijn contract is met het laatste fluitsignaal afgelopen. Meer hoeft er niet meer te worden gedaan”, zei de 60-jarige Argentijn na afloop van de wedstrijd. Internationale persbureaus schrijven dat de bondscoach volledige verantwoordelijkheid neemt voor de „teleurstelling”.

Martino was sinds 2019 bondscoach van het Mexicaanse team. Eerder was hij de coach van de nationale elftallen van Argentinië en Paraguay.

Woensdag won Mexico met 2-1 van Saoedi-Arabië, maar door een te laag doelsaldo moest de ploeg het WK verlaten. Foto Luca Bruno/AP

Welkom in dit blog

Deze donderdag is de twaalfde speeldag van het WK voetbal in Qatar en staan er vier wedstrijden op het programma. Vandaag spelen de teams uit de groepen E en F, die zondag voor het laatst voetbalden. Door een overwinning van Costa Rica op Japan behield Spanje zijn koppositie in groep E, en door een overwinning op Canada nam Kroatië de koppositie in groep F over van Marokko. Dat land won zondag van België.

De eerste twee wedstrijden van de dag beginnen om 16.00 uur. Kroatië speelt dan tegen België en Canada tegen Marokko. Om 20.00 uur zijn er nog twee wedstrijden. Japan speelt dan tegen Spanje terwijl Costa Rica tegenover Duitsland staat.

De vooralsnog moeizaam presterende Belgen moeten winnen van Kroatië om zeker te zijn van een plek in de achtste finales. Alleen als Marokko flink verliest, maakt België bij een gelijkspel tegen Kroatië daar nog kans op. Kroatië heeft aan een gelijkspel voldoende voor een plek bij de laatste zestien. In de andere wedstrijd heeft Marokko aan één punt genoeg tegen het al uitgeschakelde Canada om door te gaan.

Duitsland heeft na twee speelrondes pas één punt gepakt en moet winnen om kans te maken op de achtste finales. Daarbij moeten de Duitsers hopen dat Spanje van Japan wint. Spanje is vanwege een uitmuntend doelsaldo al vrijwel zeker van de laatste zestien. Voor Japan en Costa Rica liggen er zowel bij winst als bij een gelijkspel kansen op de volgende ronde.

NRC doet in dit blog dagelijks verslag van de wedstrijden en andere belangrijke en opvallende gebeurtenissen.

Kroatië - Belgie

 • #41
 • Groep F
 • Ahmad Bin Ali

Canada - Marokko

 • #42
 • Groep F
 • Al Thumama

Japan - Spanje

 • #43
 • Groep E
 • Khalifa International

Costa Rica - Duitsland

 • #44
 • Groep E
 • Al Bayt

Bekijk het volledige programma met uitslagen en standen

Lees hier het blog van woensdag 30 november terug