Steden worden prijziger, New York en Singapore duurste steden ter wereld

Inflatie Vorig jaar was Tel Aviv de duurste stad van de wereld. Gemiddeld stegen de prijzen van grote steden met ruim 8 procent wereldwijd.
New York is dit jaar de duurste stad van de wereld.
New York is dit jaar de duurste stad van de wereld. Foto Kena Betancur/AFP

New York en Singapore zijn de duurste steden van de wereld. Dat blijkt donderdag uit het tweejaarlijkse onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU), de researchtak van de Britse uitgeverij The Economist Group. Tel Aviv, dat vorig jaar nog de duurste stad ter wereld was, staat dit jaar op de derde plaats. Gemiddeld stegen de prijzen in metropolen het afgelopen jaar met ruim 8 procent, dat is de snelste stijging van de afgelopen twintig jaar.

Hongkong, Los Angeles, Zürich, Genève, San Francisco, Parijs, Kopenhagen en Sydney: ook deze steden staan dit jaar in de top tien. En voor de achtste keer in tien jaar behaalde Singapore een gedeelde eerste plek. Damascus en Tripoli staan van de 172 onderzochte steden onderaan de lijst.

Dat het leven in grote steden gemiddeld 8 procent duurder is geworden, heeft te maken met onder meer de oorlog in Oekraïne. Hierdoor werden voedsel en energie een stuk duurder. Moskou steeg 88 plaatsen op de lijst en staat daarmee dit jaar op plek 37. Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, is dit jaar niet meegenomen in het onderzoek.

Wereldwijde veranderingen

Vorig jaar werd Tel Aviv nog uitgeroepen tot de duurste stad ter wereld. Israëlische economen koppelden dit aan de kracht van de Israëlische munt tegenover de Amerikaanse. Een sterkere munteenheid en hogere inflatie in Singapore en New York stootten Tel Aviv dit jaar van de eerste plek.

Wat valt er verder op? In Caracas, in Venezuela, werd de hoogste inflatie gemeten: daar stegen de leefkosten ten opzichte van vorig jaar met 132 procent. Wereldwijd werd met name benzine fors duurder. De prijs van een liter benzine steeg gemiddeld zo’n 22 procent. Stockholm en Luxemburg zakten 38 plekken op de ranglijst en bevinden zich nu respectievelijk op plek 99 en plek 104. En voor het eerst in twintig jaar waren de euro en dollar dit jaar evenveel waard.

De EIU vergelijkt al dertig jaar de prijzen van ruim 200 producten en diensten per stad. Hieronder vallen de kosten van eten, drinken, huishoudelijke artikelen, vervoer en bijvoorbeeld energie. Vervolgens worden de prijzen omgerekend naar één centrale valuta: de Amerikaanse dollar.

Lees ook: Hoe Tel Aviv de duurste stad ter wereld werd