Spanje verhoogt veiligheidsmaatregelen na reeks bombrieven, onder meer aan Oekraïense ambassade

Nationale veiligheid Een wapenfabrikant die door Spanje aan Oekraïne geleverde raketwerpers produceert en de Oekraïense ambassade in Madrid ontvingen een bombrief. Ook een militaire luchthaven buiten Madrid, het Spaanse Defensieministerie en de Amerikaanse ambassade kregen zo’n brief.
Politie op straat in Zaragoza voor de wapenfabriek die woensdag een bombrief ontving.
Politie op straat in Zaragoza voor de wapenfabriek die woensdag een bombrief ontving. Foto Forta via Reuters TV

Nadat vijf organisaties in Spanje de afgelopen vierentwintig uur een bombrief hebben ontvangen, zijn de veiligheidsmaatregelen bij publieke en diplomatieke gebouwen verscherpt. Dat meldt het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag. Woensdag ontvingen de Oekraïense ambassade in Madrid en een Spaanse wapenfabrikant in Zaragoza bombrieven. Donderdag werden bombrieven bezorgd bij een militaire luchtmachtbasis buiten Madrid en bij het Spaanse ministerie van Defensie. Ook de ambassade van de Verenigde Staten heeft een bombrief ontvangen, zo bevestigt de Spaanse politie volgens persbureau Reuters.

Op 24 november is ook een bombrief naar het kantoor van de Spaanse premier Pedro Sánchez gestuurd maar die werd onderschept, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag bekend. De brief is „vergelijkbaar” met de andere bombrieven die woensdag en donderdag werden bezorgd.

Gecontroleerd tot ontploffing gebracht

De Spaanse politie onderzoekt of de bombrieven met elkaar te maken hebben. Spaanse media schrijven dat de poststukken vermoedelijk dezelfde afzender hebben. De wapenfabrikant Instalaza in Zaragoza die woensdag een explosief per post ontving, produceert door Spanje aan Oekraïne geleverde raketwerpers. Donderdagochtend werden ook bombrieven bezorgd op het satellietcentrum van het militaire vliegveld Torrejón de Ardoz, dat via ruimteapparatuur inlichtingen voor de EU verzamelt, en op het ministerie van Defensie. In alle drie de gevallen werden de explosieven gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De Oekraïense ambassadeur in Spanje, Serhii Pohoreltsev, liet aan de Oekraïense nieuwssite European Pravda weten dat het pakket voor de Oekraïense ambassade aan hem gericht was en als verdacht werd aangemerkt door een ambassademedewerker. De medewerker opende het pakket en liep daarbij een hersenschudding op en licht letsel aan de handen. De Oekraïense regering kondigde aan veiligheidsmaatregelen bij diplomatieke vertegenwoordigingen wereldwijd aan te scherpen.