Opnieuw onrust in Nederlandse steden na zege Marokko, agent gewond in Den Haag

WK Voetbal In de Schilderswijk in Den Haag raakte één agent gewond en verrichtte de politie zes aanhoudingen, terwijl op het Mercatorplein in Amsterdam-West de ME ingreep nadat mensen ondanks een noodbevel niet vertrokken.
Marokkaanse voetbalsupporters na afloop van de wedstrijd tussen Marokko en Canada op het WK voetbal in Qatar.
Marokkaanse voetbalsupporters na afloop van de wedstrijd tussen Marokko en Canada op het WK voetbal in Qatar. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

In meerdere steden is het donderdag opnieuw onrustig na een overwinning van Marokko op het WK voetbal in Qatar. In de Schilderswijk in Den Haag raakte één agent gewond en verrichtte de politie zes aanhoudingen, terwijl op het Mercatorplein in Amsterdam-West en in Rotterdam de ME ingreep nadat mensen ondanks een noodbevel niet vertrokken.

In Den Haag vierden honderden Marokko-supporters feest in de Vaillantlaan na de 2-1 zege van Marokko op Canada. De politie greep in toen de sfeer grimmiger werd. De ME veegde de straat schoon zonder charges uit te voeren. Even voor 20.00 uur meldde de politie op Twitter dat de rust leek teruggekeerd en er nog slechts enkele groepjes op straat waren. Een woordvoerder kon niet zeggen hoe de agent gewond raakte en wat zijn of haar toestand is. Twee relschoppers werden aangehouden voor openlijke geweldpleging, vier voor het bezit van zwaar vuurwerk.

Op het Mercatorplein in Amsterdam werd onder andere zwaar vuurwerk afgestoken. De politie riep iedereen op te vertrekken. Toen dit niet gebeurde, liep de ME met wapenstokken en honden over het plein. Een woordvoerder meldt dat er meerdere aanhoudingen zijn verricht, maar kan nog geen aantallen noemen. Op het Kruisplein in Rotterdam vierden de supporters volgens de politie „gezellig feest”, maar zorgde een kleine groep later voor overlast door stenen en vuurwerk naar politieauto’s te gooien. De ME heeft de groep uit elkaar gedreven.

Afgelopen zondag leidde de 2-0 overwinning van Marokko tegen België ook al tot onrust in meerdere steden. In Amsterdam werd toen op het Mercatorplein een auto in brand gestoken en moest de ME in actie komen, net als in Rotterdam in Den Haag. Ook in de Belgische hoofdstad Brussel zorgden relschoppers voor onrust.