‘Lek in onlangs gelanceerde ForumApp, privégegevens van ruim 92.000 FVD-leden op straat’

Datalek Het gaat om de privégegevens, zoals woonadressen, telefoonnummers en rekeningnummers. In het datalek zouden ook de privégegevens van partijleider Thierry Baudet te zien zijn.
Het merendeel van de gelekte gegevens komt van leden uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Almere.
Het merendeel van de gelekte gegevens komt van leden uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Almere. Foto Robin Utrecht/ANP

Door een datalek in de ForumApp, de nieuwe app van de politieke partij Forum voor Democratie, is de hele ledenadministratie openbaar. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het gaat om de privégegevens, zoals woonadressen, telefoonnummers en rekeningnummers, van 92.901 leden en oud-leden. De ForumApp werd afgelopen weekend tijdens de Algemene Ledenvergadering gepresenteerd door partijleider Thierry Baudet.

Ook de privégegevens van Baudet zijn op straat beland. Dit geldt ook voor de gegevens van andere Forum-Kamerleden, zoals Gideon van Meijeren, Pepijn van Houwelingen en Freek Jansen en voor de gegevens van oud-leden, zoals Joost Eerdmans, Annabel Nanninga, Henk Otten, Wybren van Haga en Eva Vlaardingerbroek. Ook Willem Engel, voorman van de gestopte actiegroep Viruswaarheid, is in het datalek te vinden met onder meer zijn woonadres en telefoonnummer.

Forum voor Democratie heeft het lek na melding van RTL Nieuws gedicht. „Wij betreuren het zeer dat dit lek heeft kunnen ontstaan. Het lek is inmiddels gedicht en maatregelen zijn getroffen om herhalingen in de toekomst te voorkomen”, zo zei een woordvoerder van de partij tegen het medium. Alle gevoelige systeemonderdelen zijn „uit voorzorg” tijdelijk uit de lucht gehaald. De partij zou overwegen een extern bureau in te schakelen om de IT-systemen tegen het licht te houden.

Op haar eigen website spreekt FVD echter niet van een lek, maar van een aanval op hun IT-systemen. De partij zegt forensisch onderzoek te laten verrichten naar een „mogelijke vijandige aanval” op hun IT-systemen. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan zal de partij „besluiten om al dan niet aangifte te doen”. Ook neemt de FVD contact op met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Meeste gegevens uit Amsterdam

Het merendeel van de gelekte gegevens komt van leden uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Almere. Driekwart van deze leden is man. In het lek zou ook te zien zijn sinds wanneer mensen lid zijn en of ze contributie hebben betaald. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 43.000 leden sinds het begin van dit jaar contributie hebben betaald aan de politieke partij.

De ForumApp kon vanaf de lancering afgelopen weekend worden gedownload, wat alleen mogelijk is met een FVD-lidmaatschapsnummer. De app zou het begin zijn van „het netwerk dat gelijkgestemden samenbrengt onder de naam van FVD” inclusief „een enorm bedrijvennetwerk van vijfhonderd FVD-ondernemers”, zo staat op de website. Baudet zei tijdens de lancering dat hij al via de app zijn gordijnen, een stukadoor en een verhuizer had gevonden.

De woordvoerder van Forum voor Democratie was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.