Kabinet praat volgende week met betrokkenen over excuses slavernijverleden

Voormalige koloniën Van het gesprek dat de premier op 8 december in het Catshuis voert, hangt mogelijk af of de excuses worden geaccepteerd.
Premier Rutte, vrijdag na afloop van de ministerraad.
Premier Rutte, vrijdag na afloop van de ministerraad. Foto Phil Nijhuis/ANP

Het kabinet praat op 8 december met betrokkenen uit Suriname, het Caribisch deel van het koninkrijk en Nederland over de excuses die het van plan is aan te bieden voor het slavernijverleden. Dat schrijft minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. „Het kabinet wil hiermee tot een belangwekkende reactie komen die recht doet aan de betekenis en beleving van het slavernijverleden.”

Vrijdag meldden verschillende media dat het kabinet op 19 december excuses zou aanbieden. Het kabinet heeft dat niet officieel bevestigd, en in het weekend ontstond commotie over het nieuws. Betrokkenen vonden het moment te haastig en vroegen zich af waarom de Koning de excuses niet uitspreekt. Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname, noemde de plannen tegenover NRC „volstrekt onaanvaardbaar”. Hij vindt dat de vorm en inhoud van de excuses eerst met Suriname moeten worden overlegd.

Volgens het AD en persbureau ANP vindt de ontmoeting op 8 december plaats in het Catshuis. Premier Mark Rutte zal erbij zijn, net als een aantal betrokken organisaties. Volgens Zunder loopt het kabinet het risico dat de excuses zonder zorgvuldig overleg niet geaccepteerd zullen worden.

Lees ook Grote verwarring over wat het kabinet op 19 december gaat zeggen over het slavernijverleden