Hij klimt met gemak tientallen meters

Plant NRC Magazine belicht elke maand een kamerplant. Deze maand de gatenplant: Monstera deliciosa.

Foto Daan Brand

Er blijkt dus kamerplantenconfetti te bestaan. Dat is geen confetti gemaakt van groene bladeren, zoals ik even vreesde, maar glimmend metallic groen feeststrooisel in de vorm van exotische groene bladeren. Jungle-confetti, tropische confetti, al dan niet met glitters. ‘Handgemaakt’, staat er in veel gevallen bij, alsof iemand echt met een schaar al die bladvormen heeft uitgeknipt. Vermoedelijk heeft iemand zich flink uitgeleefd met een ponsmachine om de vormpjes uit te stansen. Als kind maakte ik zo óók confetti, door de papieren rondjes uit de perforator van mijn moeder te schudden.

Eén kamerplant lijkt de grote inspiratiebron te zijn voor de plantenconfetti: de Monstera deliciosa, ook wel ‘gatenplant’ genoemd. Ik zou graag zeggen dat ik dat simpelweg afleid uit de kenmerkende bladvorm, maar eerlijk is eerlijk: de online aanbieders noemen hun confetti gewoon monstera-confetti.

Monstera deliciosa, de laatste jaren een echte modeplant, komt uit de aronskelkfamilie en is, net als zijn familieleden, giftig – laat je dus niet misleiden door het toevoegsel deliciosa. De bladeren hebben diepe kerven en opvallende gaten. In zijn natuurlijke habitat, het regenwoud van Zuid-Amerika, kan de plant dankzij luchtwortels waarmee hij zich aan bomen verankert met gemak tientallen meters klimmen. Binnenshuis is het ook een forse plant, die ruim 4 meter hoog kan worden, met bladeren tot een meter doorsnede.

Vermoedelijk heeft iemand zich flink uitgeleefd met een ponsmachine om de vormpjes uit te stansen.

Het toeval wil dat ik dit voorjaar in Nepal bij iemand op bezoek was die een gigantische Monstera deliciosa in de tuin had. Zijn vrouw en hij hadden gezien hoe een vogeltje eerder enkele sprietige bladuiteinden door de gaten had geweven, waardoor er een nestje was ontstaan. Ik kan op internet nergens soortgelijke beschrijvingen vinden, maar ik vond het een ontzettend vrolijkmakend idee. Een monstera-nestje: dat zal feestelijker oogsten dan welke confetti dan ook.

Verzorgingstip Monstera deliciosa gedijt in halfschaduw, in licht vochtige grond. Het beste is om pas water te geven als de grond is opgedroogd.