Duitsland uitgeschakeld, Spanje ondanks nederlaag tegen Japan door

Duitse spelers balen tijdens de wedstrijd tegen Costa Rica.
Duitse spelers balen tijdens de wedstrijd tegen Costa Rica. Foto Martin Meissner/AP Photo

Een zinderende ontknoping heeft donderdagavond geleid tot de uitschakeling van Duitsland op het WK. De Duitsers wonnen weliswaar met 4-2 van Costa Rica, maar liepen door een 2-1 zege van Japan op Spanje de tweede plek mis. Japan gaat met zes punten als groepswinnaar de achtste finales in, Spanje kwalificeert zich als tweede met vier punten.

Titelfavoriet Duitsland begon het toernooi al slecht met een 2-1 nederlaag tegen Japan, maar had na het 1-1 gelijkspel tegen Spanje van afgelopen zondag bij een overwinning op Costa Rica nog uitzicht op de knock-outfase. Twee voorwaarden: Japan mocht niet winnen van Spanje en het doelsaldo van de Duitsers moest worden opgehoogd.

Nagenoeg op hetzelfde moment kwamen Duitsland en Spanje in hun wedstrijden op voorsprong. Serge Gnabry opende na 10 minuten de score namens de Duitsers tegen Costa Rica, Álvaro Morata deed hetzelfde namens Spanje tegen Japan. Met die uitslag zouden beide landen zich plaatsen voor de achtste finales. Tot de rust bleef het ook zo.

Costa Rica en Japan op voorsprong

Na de rust volgden de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Via Ritsu Doan, in het verleden actief bij FC Groningen en PSV, trok Japan de stand gelijk, waarna Ao Tanaka in de 51ste minuut de 2-1 maakte. Daarbij kreeg Japan hulp van de VAR, die oordeelde dat de bal in de daar voorafgaande aanval niet over de achterlijn was gegaan.

Op het andere veld boog ook Costa Rica de achterstand in een tijdsbestek van tien minuten om. Eerst tikte Yeltsin Tejeda een rebound binnen, vervolgens tastte de Duitse doelman Manuel Neuer mis bij een vrije trap en ging de bal via het lichaam van de vallende Juan Vargas binnen. Met de eigen 2-1 voorsprong en de 2-1 tussenstand bij Japan - Spanje zou nu zowel Japan als Costa Rica zich plaatsen voor de volgende ronde.

Maar Duitsland herpakte zich. Twee doelpunten van Kai Havertz brachten de Duitsers op 3-2, waarna Niclas Füllkrug een minuut voor tijd de eindstand bepaalde op 4-2. Omdat Spanje er niet in slaagde nog op gelijke hoogte tegen Japan en met 2-1 verloor, was dat voor Duitsland niet voldoende voor meer dan een derde plek in de groep.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Duitsland uitgeschakeld, Spanje ondanks nederlaag tegen Japan door