77 aanmeldingen voor schaderegeling chroom-6 van de NS in eerste week

Gezondheidsrisico Op 22 november bleek uit onderzoek van het Rijksinstituut van voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat duizenden schilders, lassers en onderhoudspersoneelsleden mogelijk zijn blootgesteld aan chroom-6.
Foto Phil Nijhuis/ANP

77 (oud-)medewerkers van de NS hebben zich gemeld in de eerste week van de chroom-6-schaderegeling. Dat bevestigt de NS op donderdag aan NRC. De melders ervaren gezondheidsklachten die zij wijten aan het werken met de giftige en kankerverwekkende stof chroom-6. De NS wil niks zeggen over ziektebeelden of hoeveel melders er verwacht worden.

Lees ook Duizenden NS-werknemers waarschijnlijk blootgesteld aan chroom-6: ‘wie werk weigerde, werd vervangen’

Op 22 november bleek uit onderzoek van het Rijksinstituut van voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat duizenden schilders, lassers en onderhoudspersoneelsleden mogelijk zijn blootgesteld aan chroom-6. Vorige week maakte de NS een schadevergoedingsregeling bekend voor gedupeerden.

Uit het onderzoek, dat zich richtte op de periode 1970 tot 2020, bleek dat de NS zich niet hield aan de regelgeving voor de bescherming van medewerkers tegen chroom-6. In toezicht, medisch onderzoek en informatieverstrekking schoot de NS tekort, aldus het RIVM.

Chroom-6 wordt gebruikt in de verf voor treinstellen omdat het roest tegengaat. Volgens het RIVM heeft de helft van de medewerkers „waarschijnlijk” dan wel „mogelijk” chroom-6 ingeademd. Momenteel werken er 1.500 mensen in onderhoudstechnische functies bij NS. De NS benadrukt dat het risico dat zij tegenwoordig blootgesteld worden aan chroom-6 „verwaarloosbaar” is door betere veiligheidsmaatregelen.