WK voetbal

Argentinië en Polen door op WK na ongekend spannende ontknoping

In dit blog doet NRC verslag van het WK voetbal van 2022 in Qatar. Vandaag staan er vier beslissende wedstrijden op het programma, met op het spel drie nog te vergeven plekken bij de laatste zestien. Op deze pagina vind je het wedstrijdschema en alle groepsstanden.

Argentinië en Polen door op WK na ongekend spannende ontknoping

Argentinië en Polen hebben zich na een ongekend spannende ontknoping gekwalificeerd voor de tweede ronde van het WK. Tot aan de 95ste minuut leek het erop dat Polen qua puntenaantal, doelsaldo en onderling resultaat precies gelijk met Mexico zou eindigen. In dat geval was sportiviteit het doorslaggevende criterium geweest - Polen had minder gele kaarten dan Mexico. Een doelpunt van Saoedi-Arabië tegen Mexico diep in blessuretijd zorgde er echter voor dat het doelsaldo in het voordeel van de Polen uitviel.

Polen verloor zelf van Argentinië met 0-2. Die uitslag had nog veel hoger kunnen uitvallen, maar de Argentijnen misten veel kansen. In de eerste helft keerde de Poolse doelman Wojciech Szczęsny een strafschop van Lionel Messi. De penalty was toegekend door de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie, die op sociale media veel kritiek kreeg op dat besluit. In de tweede helft bleef Argentinië aanvallen en dat resulteerde in twee doelpunten van Alexis Mac Allister en Júlian Álvarez.

In de andere wedstrijd moest Mexico winnen van Saoedi-Arabië om nog kans te maken op de tweede plaats. In de tweede helft scoorden de Mexicanen twee keer en kwamen zo precies gelijk met het Poolse doelsaldo. Om dat in Mexicaans voordeel te verbeteren, moest een derde treffer vallen aan Argentijnse of Mexicaanse zijde. Ondanks vele doelpogingen gebeurde dat niet en is Mexico voor het eerst in acht WK’s niet geplaatst voor de knock-outfase van het toernooi.

Polen neemt het op tegen regerend wereldkampioen Frankrijk. Argentinië treft Australië. Als de Argentijnen doorkomen, treffen ze mogelijk het Nederlands elftal in de kwartfinale, dat het zaterdag opneemt tegen de Verenigde Staten.

Messi en Lewandowski maken zich op voor de tweede ronde van het WK. Foto Friedemann Vogel/EPA

‘Iraniër die nederlaag nationaal team vierde doodgeschoten door Iraanse veiligheidstroepen’

Iraanse veiligheidstroepen hebben volgens een lokale ngo en verschillende internationale media een 27-jarige man doodgeschoten, die met tientallen anderen uit protest tegen het regime de nederlaag van Iran tegen de Verenigde Staten vierde. De onlangs verloofde Mehran Samak zou door zijn hoofd zijn geschoten, omdat hij tijdens de ‘viering’ in de stad Bandar-e Anzali in het noorden van Iran aan het toeteren was in zijn auto.

Veel Iraniërs steunden het nationale voetbalteam dat op het WK in Qatar uitkwam niet, omdat ze de spelers beschouwen als vertegenwoordigers van de Islamitische Republiek. Ook in andere steden gingen gisteravond na de uitschakeling van Iran mensen feestvierend de straat op, meldt de BBC.

Een paar uur voordat de beladen wedstrijd tegen de VS begon, liet Iran twee voormalige spelers van het nationale elftal vrij. Zij waren vorige week en bijna twee weken geleden gearresteerd wegens betrokkenheid bij protesten tegen het regime. De Iraanse WK-deelname begon met een protestactie van de spelers: in de openingswedstrijd weigerden ze mee te zingen met het volkslied.

Australië door op WK, Tunesië uitgeschakeld ondanks stunt tegen Frankrijk

De beslissing in WK-poule D was tot de allerlaatste minuut spannend, omdat drie ploegen zich nog konden kwalificeren voor de achtste finales. Naast Frankrijk plaatste Australië zich voor de volgende ronde. Dat betekent dat het toernooi erop zit voor Denemarken en Tunesië, ondanks de verrassende Tunesische zege op Frankrijk (1-0). Australië zorgde voor een stunt door Denemarken te verslaan en het land daarmee uit te schakelen.

Op de tribune en bank hielden Tunesische supporters en wisselspelers via hun telefoon nauwgezet de ontwikkelingen van de andere wedstrijd in de gaten. Ze hoopten op een Deens doelpunt om zo als tweede te eindigen in de poule. Na een krap uur konden de Tunesiërs al juichen door een doelpunt van aanvoerder Wahbi Khazri.

Frankrijk bracht de steraanvallers Antoine Griezmann, Ousmane Dembélé en Kylian Mbappé als invallers om een punt te redden. Het slotoffensief leek succes te brengen: in de allerlaatste minuut van de acht minuten blessuretijd schoot Griezmann de gelijkmaker binnen, maar die treffer werd na tussenkomst van de videoscheidsrechter afgekeurd.

Ondanks de knappe zege van Tunesië is het land niet door op het WK. Dat komt omdat Australië wist te winnen van Denemarken. Mathew Leckie was de doelpuntenmaker na een scherpe counter. Australië plaatst zich met zes punten samen met Frankrijk voor de knock-outfase. Hun tegenstanders worden vanavond bekend en komen uit poule C, met Polen, Argentinië, Saoedie-Arabië en Mexico. Ook in die groep kunnen alle teams nog door of worden uitgeschakeld.

Beeld uit het eerdere duel tussen Frankrijk en Australië. Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP

Amsterdam wijst risicogebieden aan voor WK-duel tussen Marokko en Canada

In Amsterdam heeft de gemeente voor de wedstrijd die Marokko en Canada donderdag spelen meerdere plekken als risicogebied aangemerkt. Dat heeft burgemeester Femke Halsema woensdag bekendgemaakt tijdens een ebat in de gemeenteraad. Het besluit volgt op de rellen na de wedstrijd tussen Marokko en België van afgelopen zondag. In meerdere steden braken na de winst van Marokko rellen uit.

Er zal donderdag streng worden opgetreden tegen rellende voetbalsupporters, zegt Halsema. Er zijn drie plekken aangewezen als risicogebied: het Mercatorplein, Plein 40-45 en de Burgemeester de Vlugtlaan. Door de locaties als risicogebied te bestempelen mag de politie eerder ingrijpen als de sfeer om lijkt te slaan: bijvoorbeeld als zwaar vuurwerk wordt afgestoken, of wanneer er dingen vernield worden. Ook mag de politie iedereen fouilleren. Het betekent niet dat supporters niet de straat op mogen gaan, zegt Halsema: „Feesten op straat mag en hoort bij een voetbaltoernooi als het WK”.

Op de rellen van zondag kwam vanuit veel hoeken kritiek. Voetbalfans uitten hun frustratie over de rellen, die voetbalfans een slechte reputatie zouden geven. Ook de Marokkaanse bondscoach was kritisch: „Je kunt blij zijn en feestvieren, maar je moet respect tonen voor iedereen.”

Tijdens de rellen van afgelopen zondag werd een auto in brand gestoken op het Mercatorplein. Foto ANP

FIFA zegt regenbooguitingen in WK-stadions toe te staan

Wereldvoetbalbond FIFA heeft woensdag verzekerd dat regenboogitems en spandoeken om de protesten in Iran te steunen zijn toegestaan in de WK-stadions van Qatar, meldt persbureau AP. De bond zegt „op de hoogte te zijn” van „een aantal incidenten” waarbij supporters hun voorwerp in regenboogkleuren niet mochten tonen in de stadions. Maar nu zegt de FIFA „de verzekering te hebben gekregen” van de Qatarese autoriteiten over „afgesproken regels en voorschriften” op het toernooi.

In de eerste anderhalve week van dit WK hebben stadionmedewerkers items met regenboogkleuren in beslag genomen en spandoeken met teksten als „Women. Life. Freedom” uit stadions geweerd. Ook mochten aanvoerders van zeven Europese landen, waaronder Nederland, geen OneLove-armband dragen op straffe van een gele kaart. Die sanctie werd door de FIFA bekendgemaakt. Of een OneLove-aanvoerdersband vanaf nu wel wordt toegestaan is niet duidelijk.

Duitsland kwam in de wedstrijd tegen Japan in het verweer tegen de maatregel. Vlak voor de wedstrijd hielden de spelers hun hand voor de mond tijdens de elftalfoto; daarmee symboliseerden ze dat hun mond is gesnoerd door de FIFA. Ook droeg een Duitse minister op de tribune een toonbare regenboogband op de tribune, terwijl ze naast FIFA-baas Gianni Infantino zat.

De Nederlandse minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport, VVD) droeg dinsdag tijdens haar bezoek aan Qatar een nauwelijks zichtbaar OneLove-speldje als statement voor lhbti-rechten.

Een supporter draagt de regenboogkleuren. Foto Neil Hall/EPA

Marokkaanse bondscoach veroordeelt rellen in Nederland en België

De Marokkaanse bondscoach Walid Regragui vindt het „moeilijk” om te zien hoe mensen na de Marokkaanse WK-zege op België (2-0) voor onrust zorgden in Europese steden. Dat zei hij woensdag tijdens een persconferentie in aanloop naar het laatste groepsduel van Marokko, morgen tegen Canada. „Je moet respect tonen voor het land waar je geboren bent”, stelde Regragui volgens persbureau ANP.

In Nederland moest de ME in actie komen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, nadat honderden supporters op straat voor onrust zorgden bij het vieren van de Marokkaanse zege. Op meerdere plekken werd zwaar vuurwerk afgestoken en in Amsterdam ging een auto in vlammen op. Ook in Brussel trad de politie op tegen de relschoppers. Regragui was afkeurend over hun gedrag. „Ik denk niet dat het echte Marokkaanse mensen zijn. Marokkaanse mensen hebben meer respect. In onze cultuur moet je iedereen respecteren.”

Regragui hoopt dat nieuwe rellen uitblijven als Marokko zich plaatst voor de achtste finales. Daar kan het land zich bij een gelijkspel of overwinning tegen Canada van verzekeren. „Je kunt blij zijn en feestvieren, maar je moet respect tonen voor iedereen. Ik hoop dat iedereen morgen geniet en dat we na afloop met z’n allen dansen en huilen. Niet huilen van verdriet, maar huilen omdat we bij de laatste zestien zitten”, aldus Regragui.

Op het Amsterdamse Mercatorplein waren na afloop van de wedstrijd Marokko - België zo’n 500 mensen op de been, die zorgden voor overlast. Foto Nieuwsfoto.nl/ANP

Windowdressing

Toen de FIFA in mei een lijst met 129 namen van scheidsrechters, assistent-scheidsrechters en videoarbiters bekendmaakte voor het WK in Qatar, vielen drie namen op: die van de Française Stéphanie Frappart, de Rwandese Salima Mukansanga en de Japanse Yoshimi Yamashita. Vrouwen die voor het eerst op een WK mogen fluiten, „niet vanwege hun sekse, maar hun kwaliteit”.

Lees verder in de rubriek Steekpass: Windowdressing

Minder kijkers voor derde groepsduel Oranje

Minder mensen hebben dinsdag ingeschakeld voor het laatste groepsduel van Nederland op het WK dan bij de eerste twee wedstrijden. Ruim 3,8 miljoen Nederlanders keken naar de ontmoeting tussen Oranje en Qatar, een half miljoen minder dan de eerste twee wedstrijden. Die trokken rond de 4,3 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De wedstrijd, die om 16.00 uur werd gespeeld, was wel het best bekeken programma van de dinsdag. Voor de nabeschouwing bleven nog bijna 2,4 miljoen kijkers zitten. ‘s Avonds keken 1,8 miljoen mensen naar het duel tussen Iran en de Verenigde Staten. Die laatste won met 1-0 en is de tegenstander van Nederland in de achtste finales, aankomende zaterdag.

Het Nederlands elftal is een groepswinnaar zonder glans na de zege op Qatar

Nederland was in de laatste groepswedstrijd tegen Qatar op zoek naar eerherstel, maar dat lukte slechts ten dele. Het Nederlands elftal plaatste zich na een overwinning (2-0) in het Al Bayt Stadium van Al Khor als groepswinnaar voor de achtste finales van het WK, maar het spel van Oranje was voor de derde keer ondermaats. Al zag bondscoach Louis van Gaal het toch positief in. „We hebben weinig kansen weggegeven, het was vooral in balbezit beter dan in de wedstrijd tegen Ecuador”, zei hij na afloop. Davy Klaassen stelde dat geen enkel land op het WK makkelijk te verslaan is. „De tijd dat je zomaar even een tegenstander met 5-0 verslaat is wel voorbij.”

Lees de reportage: Het Nederlands elftal is een groepswinnaar zonder glans na de zege op Qatar

Welkom in dit blog

Het is de elfde speeldag van het WK in Qatar, daags na de 2-0 overwinning van het Nederlands elftal op het nu geëlimineerde gastland Qatar. Woensdag staan er vier wedstrijden, verdeeld over de groepen D en C, op het programma. De enige ploeg die vandaag weinig te vrezen heeft is regerend wereldkampioen Frankrijk, dat om 16.00 uur tegen Tunesië speelt. De ploeg van bondscoach Didier Deschamps is met zes punten uit twee wedstrijden al zeker van een plek bij de laatste zestien.

Bij de andere wedstrijden staat zonder uitzondering een plek in de achtste finales op het spel. Om 16.00 uur spelen ook Australië en Denemarken tegen elkaar. Denemarken moet winnen, Australië heeft waarschijnlijk genoeg aan een gelijkspel. In groep C spelen om 20.00 uur Argentinië tegen Polen en Mexico tegen Saoedi-Arabië. In theorie kan zelfs de huidige nummer laatst Mexico (1 punt) nog de huidige nummer één Polen (4 punten) inhalen. Vooral de druk op nummer 3 van de FIFA-ranking Argentinië is hoog.

Australië - Denemarken

 • #37
 • Groep D
 • Al Janoub

Tunesië - Frankrijk

 • #38
 • Groep D
 • Education City

Polen - Argentinië

 • #39
 • Groep C
 • Stadium 974

Saoedi-Arabië - Mexico

 • #40
 • Groep C
 • Lusail

Bekijk het volledige programma met uitslagen en standen

Lees hier het blog van dinsdag 29 november terug