Voormalige Chinese leider Jiang Zemin overleden op 96-jarige leeftijd

1926-2022 Jiang kwam aan de macht na de beruchte Tiananmenpleinprotesten in Beijing van 1989, en heeft daarna de diplomatieke en economische positie van China sterk verbeterd.
Jiang Zemin spreekt bij de George Bush Presidential Library in Texas in 2002.
Jiang Zemin spreekt bij de George Bush Presidential Library in Texas in 2002. Foto Jeff Mitchel/Reuters

De voormalige Chinese president en secretaris-generaal van de Chinese Communistische Partij Jiang Zemin is woensdag in Shanghai overleden op 96-jarige leeftijd, aldus Chinese staatsmedia. Jiang was van 1989 tot 2003 leider van China, dat onder zijn leiderschap een periode van enorme economische groei en modernisering kende.

Jiang kwam aan de macht na de beruchte Tiananmenpleinprotesten in Beijing van 1989, waarbij volgens de Verenigde Staten tenminste tienduizend mensen omkwamen. Het overheidsgeweld tegen de protesten leidde tot hevige kritiek vanuit de internationale gemeenschap. Jiang werd in eerste instantie aangesteld als tussenpaus om instorting van het communistische systeem, zoals gebeurde in Oost-Europa, te voorkomen. In 1992 wist hij zich los te worstelen uit die rol en de macht echt naar zich toe te trekken.

Jiang heeft de beschadigde diplomatieke positie van China in de periode na de Koude Oorlog sterk verbeterd, en de economie ongekende groei laten doormaken. Zo liet hij China toetreden tot de Wereldhandelsorganisatie in 1999 en ging hij een televisiedebat aan met de Amerikaanse president Bill Clinton.

„De dood van kameraad Jiang Zemin is een niet te overzien verlies voor onze partij, onze strijdmacht en onze mensen van alle etnische groepen”, schreef het Chinese leiderschap. Jiang overleed aan leukemie en orgaanfalen in zijn huis in Shanghai, aldus de Chinese staatsmedia.

Lees ook Jiang Zemin uit Chinese politiek