In beeld

Op Hawaii is de grootste actieve vulkaan ter wereld uitgebarsten

Kokende lavastromen en rook komen sinds maandagochtend uit de grootste actieve vulkaan ter wereld: Mauna Loa op Hawaii. Lava schiet tot wel zestig meter de lucht in, zeggen Hawaïaanse autoriteiten. Het is de eerste uitbarsting van de vulkaan in 38 jaar. Tot nu toe heeft de lava geen bewoonde gebieden bereikt, maar autoriteiten hebben ruim 200.000 inwoners gevraagd zich voor te bereiden op een mogelijke evacuatie.
Vanuit de lucht is te zien hoe gloeiende lava zich door de Northeast Rift Zone beweegt. Lavagolven kunnen erg onvoorspelbaar zijn, waarschuwde de US Geological Survey - een Amerikaanse overheidsinstantie - na de uitbarsting.
Foto USGS/REUTERS
Lava komt uit de Moku'aweoweo-krater. De eruptie van Mauna Loa begon in de nacht van zondag op maandag (lokale tijd).
Foto Bruce Omori/EPA
Achter een rij geparkeerde auto's heeft de lucht een vurige kleur gekregen door de uitbarsting. Volgens Hawaïaanse autoriteiten is de luchtkwaliteit rondom de vulkaan vooralsnog goed. Als de uitbarsting langer dan een paar weken aanhoudt zou de luchtkwaliteit voor mensen wel gevaarlijk kunnen worden.
Foto Marco Garcia/AP
Nieuwsgierige mensen kijken naar het lichtspektakel dat de uitbarsting teweeg brengt. Hawaïaanse autoriteiten hebben mensen gewaarschuwd om weg te blijven bij de eruptie. De lava schiet hoog de lucht in, en bij de uitbarsting komt bovendien het schadelijke gas zwaveldioxide vrij.
Foto Marco Garcia/AP
Een offer, kenmerkend voor de oorspronkelijke Hawaïaanse bevolking, is neergelegd in een oud lavaveld. Veel inwoners van het Grote Eiland, waarop Mauna Loa ligt, zagen de vulkaan nooit eerder uitbarsten. Sinds de laatste eruptie is de bevolking van het eiland verdubbeld.
Foto Marco Garcia/AP
Op een satellietfoto van juli zijn de stromen van oude erupties te zien. De nieuwe lava stroomt tot nu toe niet langs bewoonde gebieden, maar autoriteiten hebben gewaarschuwd dat de lava mogelijk richting de plaats Hilo zou kunnen gaan. Daar wonen bijna vijftigduizend mensen.
Foto Maxar Technologies/REUTERS
Hawaïaanse autoriteiten openden na de uitbarsting enkele opvangplekken voor bewoners die op eigen initiatief hun woningen hebben verlaten. Een officiële evacuatie heeft nog niet plaatsgevonden.
Foto US Geological Survey/AFP
Vanuit de lucht is te zien hoe de lava van Mauna Loa de berg afstroomt. Ten zuidoosten van Mauna Loa ligt de kleinere maar zeer actieve vulkaan Kilauea. In 2018 verwoestte een eruptie van die vulkaan zevenhonderd woningen.
Foto USGS/REUTERS
Vanuit een baai bij de plaats Kailua-Kona is een gloedrode lucht te zien. Bewoners lopen tot nu toe geen gevaar, zeggen autoriteiten.
Foto Marco Garcia / AP
Het Grote Eiland is grotendeels agrarisch, er zijn veel veehouderijen en koffieplantages te vinden. Wel liggen er meerdere steden en dorpen op het eiland. De grootste is hoofdstad Hilo, met bijna vijftigduizend inwoners.
Foto Caleb Jones/AP
Het is nog onduidelijk hoe lang de uitbarsting door zal gaan. Hawaïaanse autoriteiten zeggen de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Het is goed mogelijk dat een evacuatie van bewoners alsnog nodig zal zijn als omstandigheden veranderen.
Marco Garcia/AP