Inflatie in november sterk gedaald door stabilisering energieprijzen

Energieprijzen Met 11,2 procent is de inflatie sinds juni van dit jaar niet meer zo laag geweest. Met name de energieprijzen zijn gestabiliseerd.
Een CV-ketel en een hybride warmtepomp
Een CV-ketel en een hybride warmtepomp Foto Remko de Waal/ANP

De prijzen van goederen en diensten waren in november in Nederland 11,2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Afgelopen oktober was de inflatie nog 16,8 procent. De fikse daling is vooral te wijten aan stabiliserende energieprijzen. De inflatie op voeding, alcohol en tabak is wel blijven stijgen.

Waar energie in oktober nog twee keer zo duur was als een jaar geleden, was die in november 40 procent duurder dan het jaar daarvoor. Het energiecijfer geeft echter een vertekend beeld, omdat de inflatie wordt berekend op basis van nieuw afgesloten energiecontracten. Veruit de meeste Nederlanders sloten in november geen nieuw energiecontract af, en voelen deze prijsschommelingen dus niet direct.

De inflatie in Nederland en in de rest van Europa wordt berekend volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP).

Europees inflatiecijfer daalt ook

De inflatie was in november in de eurozone 10 procent in vergelijking met vorig jaar, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Het is een lichte daling in vergelijking met het cijfer van oktober: toen was de inflatie 10,6 procent, een record. Het is de eerste keer in anderhalf jaar dat de Europese inflatie daalt. Het cijfer is lager dan de verwachtte 10,4 procent. Op Europees niveau zijn dalende benzine- en dieselprijzen de oorzaak van de afkoelende inflatie.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt als inflatiedoelstelling 2 procent aan. Om dat voor elkaar te krijgen, verhoogde de ECB meermaals de rente dit jaar. Dat de rente nogmaals verhoogd gaat worden staat nagenoeg vast, al kan de dalende inflatie betekenen dat dat met kleinere stappen gebeurt.

Lees ook: Moet de rente zo hard blijven stijgen? De ECB is verdeeld