EU wil bevroren Russische tegoeden aanwenden voor wederopbouw Oekraïne

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Foto Mindaugas Kulbis/AP Photo

De Europese Commissie wil bevroren Russische tegoeden gebruiken om de wederopbouw in Oekraïne na de oorlog te bekostigen. Voorzitter Ursula von der Leyen meldde woensdag tijdens een persconferentie dat een plan hiervoor in de maak is.

De EU heeft volgens Von der Leyen beslag gelegd op 300 miljard euro reserves van de Russische Centrale Bank die in Europa gestald zijn. Ook is voor 19 miljard aan tegoeden van gesanctioneerde Russische oligarchen bevroren.

Het is de bedoeling dat de EU en haar partners het geld in eerste instantie beheren en investeren. De opbrengst hiervan gaat naar Oekraïne om de door Rusland toegebrachte schade te vergoeden. Wel moet eerst nog een juridische oplossing voor het gebruik van de Russische tegoeden worden gevonden.

Schadebedrag

De Wereldbank schatte in augustus in dat het herstel van de vernietigde infrastructuur en wederopbouw van de Oekraïense economie zeker 349 miljard dollar (337 miljard euro) gaat kosten. Daarbij plaatste het de kanttekening dat dit bedrag verder op zal lopen, indien de oorlog langer voortduurt.

Von der Leyen maakte ook bekend dat de EU in samenwerking met de VN werkt aan een speciaal strafhof voor onderzoek en vervolging van Russische oorlogsmisdaden. Mogelijk wordt hierbij samengewerkt met het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat al langer onderzoek doet naar Russische agressie in Oekraïne.

Lees ook: Pluk de Russen kaal om de wederopbouw in Oekraïne te betalen, klinkt steeds vaker in de EU Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: EU wil bevroren Russische tegoeden aanwenden voor wederopbouw Oekraïne