WK voetbal

Nederland treft in achtste finale gehavend Verenigde Staten, dat met 1-0 won van Iran

In dit blog doet NRC verslag van het WK voetbal van 2022 in Qatar. Vandaag speelt Nederland zijn laatste groepswedstrijd tegen Qatar. Later op de dag vindt de beladen wedstrijd tussen Iran en de VS plaats. Op deze pagina vind je het wedstrijdschema en alle groepsstanden.

Dit blog is gesloten

Het Nederlands elftal heeft zich dinsdag verzekerd van de eerste plek in groep A. De 2-0 overwinning op Qatar — met doelpunten van Cody Gakpo en Frenkie de Jong — was genoeg omdat Ecuador met 1-2 verloor van Senegal. Later op de speeldag werd bekend dat Oranje zaterdag om 16.00 uur in de achtste finales speelt tegen de Verenigde Staten, dat de beslissende wedstrijd met 1-0 won van Iran.

Woensdag staan er vier nieuwe WK-wedstrijden op het programma in Qatar. Onder meer regerend wereldkampioen Frankrijk en nummer drie van de FIFA-ranglijst Argentinië komen dan in actie. Daarover lees je meer in ons nieuwe blog.

Groepen en stand

Groep A
Nederland 3 7 4
Senegal 3 6 1
Ecuador 3 4 1
Qatar 3 0 -6
Groep B
Engeland 3 7 7
Verenigde Staten 3 5 1
Iran 3 3 -3
Wales 3 1 -5
Groep C
Argentinië 3 6 3
Polen 3 4 0
Mexico 3 4 -1
Saoedi-Arabië 3 3 -2
Groep D
Frankrijk 3 6 3
Australië 3 6 -1
Tunesië 3 4 0
Denemarken 3 1 -2
Groep E
Japan 3 6 1
Spanje 3 4 6
Duitsland 3 4 1
Costa Rica 3 3 -8
Groep F
Marokko 3 7 3
Kroatië 3 5 3
België 3 4 -1
Canada 3 0 -5
Groep G
Brazilië 3 6 2
Zwitserland 3 6 1
Kameroen 3 4 0
Servië 3 1 -3
Groep H
Portugal 3 6 2
Zuid-Korea 3 4 0
Uruguay 3 4 0
Ghana 3 3 -2

Engeland groepswinnaar na winst tegen Wales

Engeland heeft in zijn laatste groepswedstrijd op het WK voetbal in Qatar met ruime cijfers (3-0) gewonnen van Wales. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate maakte na rust het verschil. Met twee overwinningen en een gelijkspel eindigde Engeland daardoor als groepswinnaar. In de achtste finales speelt het land tegen Senegal.

In de eerste helft domineerden de Engelsen al, maar slaagden er niet in veel kansen uit te spelen. De beste mogelijkheid was nog voor Marcus Rashford. Na een pass van Harry Kane stuitte de aanvaller van Manchester United echter op Danny Ward, de doelman van de tegenstander.

Vlak na rust was het wel raak voor Rashford. Hij scoorde in de 50e minuut uit een vrije trap. Amper een minuut later was het al 2-0. Nu was het de beurt aan Phil Foden om feest te vieren. De speler van de Engelse kampioen Manchester City rondde van dichtbij af na een voorzet van Kane. Rashford maakte er 3-0 van. Nu schoot hij de bal na een solo in de korte hoek.

Southgate had zijn formatie voor de ‘Battle of Britain’ op vier plaatsen gewijzigd. Zo was er een plek in de basisopstelling voor Kyle Walker, Foden, Jordan Henderson en Rashford. Gareth Bale, vedette en aanvoerder van Wales, werd halverwege gewisseld. Wales behaalde 1 punt op het WK en is uitgeschakeld.

De Engelse ploeg viert de tweede goal. Foto Paul Childs/Reuters

Nederland treft in achtste finale gehavend Verenigde Staten, dat met 1-0 won van Iran

Het Nederlands elftal speelt zaterdag om 16.00 uur de achtste finale van het WK in Qatar tegen de Verenigde Staten. De Amerikanen wonnen dinsdagavond met 1-0 van Iran, dankzij een doelpunt in de eerste helft van Christian Pulisic. Omdat Engeland won van Wales (3-0), zijn de VS als tweede geëindigd in groep B. Smetje op de Amerikaanse prestatie is dat sterkhouders Pulisic en Weston McKennie allebei uitvielen met een blessure. Slechts één keer, in 2002, overleefden de VS de achtste finales op een WK.

De VS waren vrijwel de hele wedstrijd beter dan Iran, maar slaagden er nauwelijks in om tot grote kansen te komen. In de aanval ontbreekt het de ploeg aan kwaliteit, en is veel afhankelijk van bevliegingen van Chelsea-aanvaller Pulisic. Die maakte in de 38e minuut de enige treffer van de wedstrijd. De in Almere geboren rechtsback Sergiño Dest gaf de bal voor met zijn hoofd, Pulisic rondde af, maar kwam daarbij hard in botsing met de Iraanse keeper. Hij werd in de rust gewisseld.

In de tweede helft kreeg Iran uiteindelijk nog twee grote kansen; één via invaller Saman Ghoddos — zijn schot vloog voorlangs de kruising — en één via Ali Karimi, wiens schot werd gestopt door de Amerikaanse doelman Matt Turner. Omdat Iran aan een gelijkspel genoeg had om zich bij de laatste zestien te voegen was de spanning in het Al Thumamastadion in Doha groot. In de laatste minuten hoopte Iran nog op een penalty, maar het vergrijp van Cameron Carter-Vickers werd te licht bevonden.

Slechts één keer, in 2002, wisten de VS de achtste finales van een WK te overleven. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Frappart wordt donderdag eerste vrouwelijke scheidsrechter ooit op een WK

Stéphanie Frappart wordt donderdag de eerste vrouw ooit die een WK-wedstrijd fluit. De internationale voetbalbond FIFA heeft de 38-jarige Franse als scheidsrechter aangewezen voor het duel tussen Duitsland en Costa Rica. Frappart is niet de enige vrouwelijke arbiter op dit WK; ook de Rwandese Salima Mukansanga en Yoshimi Yamashita uit Japan. De drie mochten vooralsnog alleen nog maar opdraven als vierde official.

Frappart heeft zich nooit laten ontmoedigen door statistieken en is inmiddels expert in het breken met de norm. In 2014 werd ze de eerste vrouwelijke scheidsrechter ooit op het tweede niveau van Frankrijk. Vijf jaar later maakte ze, eveneens als eerste vrouw ooit, haar debuut in de Ligue 1. Een jaar later floot ze haar eerste wedstrijd op het allerhoogste niveau voor clubteams: de Champions League. Telkens weer weet ze een hoger podium te beklimmen.

En nu zal de Franse arbiter opnieuw geschiedenis schrijven, wederom op een hoger podium dan ze is gewend. Als de wedstrijd tussen Duitsland en Costa Rica donderdag begint, om 20.00 uur, zal ze daar 42 WK-wedstrijden op hebben gewacht. De FIFA heeft in totaal 36 scheidsrechters voor het WK in Qatar geselecteerd.

Lees ook dit profiel dat NRC eerder over Frappart schreef

Frappart tijdens een wedstrijd tussen Montpellier en Lille, op het Franse hoogste niveau. Foto Sylvain Thomas/AFP

Solidariteit met protesten Iran bij beladen WK-duel

Een politiek gevoeliger WK-duel dan dat van dinsdagavond (20.00 uur) tussen de ploegen van Iran en de Verenigde Staten is nauwelijks denkbaar. Het Iraanse regime duidt de VS vaak aan als ‘de grote Satan’, terwijl in Washington Iran soms tot ‘de As van het kwaad’ wordt gerekend.

Voor veel Iraanse Nederlanders betekent de hoogspanning dat sport en politiek lastig gescheiden blijven. NRC sprak vijf van hen over de protesten in Iran en het WK in Qatar. „Het Iraanse voetbal is altijd belangrijk voor me geweest. Meestal kijk ik met mijn vader en broer. De vorige wedstrijd heb ik alleen gekeken. Ik voel me bezwaard. Mag ik wel blij zijn als het spel goed is?”

Lees de interviews hier: Solidariteit met protesten Iran bij beladen WK-duel

Sterk Senegal wint van Ecuador en gaat door naar de achtste finales

Senegal heeft het laatste WK-duel met 2-1 gewonnen van Ecuador. Dat betekent dat Senegal als nummer twee van groep A doorgaat naar de knock-outfase, samen met het Nederlands elftal, dat tegelijkertijd won van Qatar met 2-0.

Ecuador stond na twee gespeelde wedstrijden tweede in de poule na een eerdere zege op Qatar en gelijkspel in de wedstrijd tegen Oranje. Het land had aan gelijkspel tegen Senegal genoeg om de volgende ronde te halen. Senegal moest winnen voor een plek bij de laatste zestien en dat gegeven was in de eerste fase van de wedstrijd meteen duidelijk. De ploeg van Aliou Cissé speelde sterk en zette veel druk.

Vlak voor de rust gaf de scheidsrechter een penalty aan Senegal, die door Ismaïla Sarr werd benut. Ook na rust kwam Ecuador niet in het spel dat het vrijdag tegen Oranje vertoonde. In de 66ste minuut scoorde Moisés Caicedo de gelijkmaker vanuit een hoekschop, maar nog geen twee minuten later kwam Senegal opnieuw op voorsprong. De bal kwam via de knie van Caicedo voor de voeten van de Senegalese aanvoerder Kalidou Koulibaly, die niet twijfelde en de 2-1 maakte.

Tot aan de laatste seconden in de slotfase bleef het spannend. Boulaye Dia schoot net naast het Ecuadoriaanse doel en de Afrikaanse doelman voorkwam in de verlenging de 2-2. Senegal speelt zondag de achtste finale tegen de winnaar uit poule B. Of dat Engeland, Iran of de VS is, wordt later vanavond bekend.

Senegals aanvoerder Kalidou Koulibaly viert de 2-1. Foto Issei Kato/Reuters

Nederland groepswinnaar na plichtmatige overwinning op armetierig Qatar

Het Nederlands elftal heeft de groepsfase afgesloten met een 2-0 overwinning op gastland Qatar. De doelpunten werden gemaakt door Cody Gakpo en Frenkie de Jong. Zonder veel indruk te maken kwam Oranje nauwelijks in de problemen tegen het povere Qatar, dat er ondanks de geboden ruimte niet in slaagde om Oranje-keeper Andries Noppert tot een serieuze redding te dwingen. Doordat Ecuador verloor van Senegal, is Nederland groepswinnaar van groep A en ontloopt het — verrassingen buiten beschouwing gelaten — in de volgende ronde waarschijnlijk Engeland.

Bondscoach Louis van Gaal had voor het eerst tijdens dit WK een basisplek ingeruimd voor sterspeler Memphis Depay, die een belangrijk deel van de Oranje-doelpunten van de afgelopen jaren voor zijn rekening nam. Ook met Depay in de voorhoede sprankelde Nederland niet; Qatar was voor de derde keer op rij simpelweg niet bij machte zijn tegenstander echt pijn te doen.

Aan de 1-0 van Gakpo ging misschien wel de mooiste aanval van de middag vooraf. De PSV’er kreeg de bal van Depay, kaatste met Davy Klaassen en schoot van randje zestien onberispelijk laag in de rechterhoek.

De 2-0 kwam van de rechtervoet van middenvelder Frenkie de Jong. Hij was als snelste bij de bal toen Qatar-doelman Meshaal Barsham van dichtbij een schot van Depay keerde. In het restant van de tweede helft kon Nederland nog één keer juichen, maar dat was door ingrijpen van de VAR vergeefs. Steven Berghuis scoorde, maar daaraan vooraf ging een handsbal van Gakpo.

Nederland speelt zaterdag tegen de nummer twee uit groep B. Als Engeland zoals verwacht wint van Wales, en daarmee als eerste van groep B doorgaat, is de volgende tegenstander van Oranje de winnaar van het zwaarbeladen duel tussen de VS en Iran. Die wedstrijd wordt om 20.00 uur gespeeld.

Frenkie de Jong (r) geeft Memphis Depay een high five. Foto Noushad Thekkayil/EPA

Berghuis scoort 3-0, maar even daarvoor maakte Gakpo hands

De 3-0 van Nederland is afgekeurd na een interventie van de videoscheidsrechter. Die zag dat Cody Gakpo de bal controleerde met zijn rechterarm, voordat hij de ingevallen Vincent Janssen met een goede pass één op één met de keeper zette. Janssen legde af op Steven Berghuis, die zich voor een leeg doel bevond. De scheidsrechter luisterde echter naar zijn assistent en zette door de eerste WK-treffer van de 30-jarige Ajacied een streep.

Frenkie de Jong zet Nederland op 2-0

Nederland heeft voor de tweede keer gescoord tegen Qatar: 2-0. Een hoge voorzet van middenvelder Davy Klaassen belandt bij Memphis Depay, die van dichtbij hard op de keeper van Qatar schiet. Frenkie de Jong moet zich tot het uiterste strekken om eerder dan de Qatarese verdedigers bij de bal te zijn en de rebound binnen te schieten. De 25-jarige middenvelder van Barcelona scoorde hiervoor pas één keer voor het Nederlands elftal, in 2019 tegen Duitsland.

Frenkie de Jong moet zich tot het uiterste strekken om de 2-0 te kunnen maken. Foto John Sibley/Reuters

Nederland met minimale voorsprong de kleedkamers in, Senegal leidt tegen Ecuador

Het is rust in het Al Baytstadion in Al Khawr. Nederland staat met 1-0 voor dankzij Cody Gakpo, die na iets minder dan dertig minuten scoorde. Zijn derde doelpunt in zijn eerste drie WK-wedstrijden gaat de geschiedenisboeken in: geen enkele Nederlandse voetballer deed hem dat voor. Het lukte Johan Neeskens, Dennis Bergkamp en Wesley Sneijder ooit al wel om in drie opeenvolgende WK-duels tot scoren te komen.

Nederland is de betere ploeg in de eerste helft, zonder denderend te voetballen. Qatar komt er soms in de omschakeling gevaarlijk uit, maar mist vooralsnog de kwaliteit om Oranje-doelman Andries Noppert echt te testen. Omdat Senegal dankzij een benutte penalty van Ismaïla Sarr voor staat tegen Ecuador, staat Nederland virtueel op de eerste plek in groep A. Als het zo blijft, ontloopt Oranje hoogstwaarschijnlijk Engeland in de volgende ronde.

Nederland op 1-0, wéér dankzij goudhaantje Gakpo

Nederland leidt tegen gastland Qatar! Voor de derde WK-wedstrijd op een rij is het PSV’er Cody Gakpo (23) die het eerste Oranje-doelpunt maakt. Zijn eerste scoorde hij tegen Senegal met het hoofd, zijn tweede tegen Ecuador met zijn linker, en nu haalt hij met rechts doeltreffend uit, laag in de rechterhoek. Eraan vooraf ging een snelle combinatie met eerst Memphis Depay en daarna Davy Klaassen. Omdat Senegal en Ecuador nog op 0-0 staan, staat Nederland na dertig minuten spelen virtueel eerste in groep A.

Gakpo schiet de 1-0 binnen tegen Qatar. Foto John Sibley/Reuters

Minister Helder draagt OneLove-speldje bij WK-wedstrijd tegen Qatar

Minister Conny Helder (Sport, VVD) draagt een OneLove-speldje tijdens de WK-wedstrijd van het Nederlandse elftal tegen Qatar dinsdagmiddag. Het speldje is een alternatief voor de omstreden OneLove-band. Die deden de sportministers van Duitsland en België wel om op de tribunes. De voormalige Deense premier Helle Thorning-Schmidt verscheen in een regenboogjurk.

In Qatar is homoseksualiteit strafbaar, en de OneLove-band is een statement tegen discriminatie en racisme. De band zou eigenlijk gedragen worden door de aanvoerders van een aantal westerse landen, maar de FIFA dreigde met gele kaarten voor de spelers die de band zouden dragen. Daarop besloot de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond van het statement af te zien.

Minister Helder laat weten „vierkant achter de gedachte van de OneLove-campagne” te staan. Ze heeft dinsdag aan FIFA-baas Gianni Infantino haar „teleurstelling overgebracht over het verbieden van de OneLove-band. Tegelijkertijd ben ik hier namens het kabinet juist zodat we het gesprek kunnen blijven voeren over de verschillende thema’s waar onze brede relatie uit bestaat, onder andere over mensenrechten”.

De minister verwijst verder naar gesprekken die zij dinsdag had met de Qatarese ministers van Arbeid en Sociale Zaken. „Alleen zo kunnen we écht duurzame verandering bewerkstelligen”, vervolgt ze. Daarom koos ze ervoor een „subtieler” speldje te dragen.

Correctie (29 november 2022): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Deense premier in een regenboogjurk verscheen. Dat klopt niet: het was de voormalige premier van Denemarken. Hierboven is dat aangepast.

Depay en De Roon beginnen tegen Qatar, Bergwijn en Koopmeiners op de bank

Dinsdagmiddag om 16.00 uur begint het Nederlands elftal in de intussen vertrouwde 1-3-4-3-opstelling met Memphis Depay, die fit genoeg is om zestig minuten te spelen. Tegen Ecuador was het nog aan Steven Bergwijn om samen met de 23-jarige PSV-aanvaller Cody Gakpo te starten. Voor een plekje naast Frenkie de Jong heeft Teun Koopmeiners het afgelegd tegen Atalanta Bergamo-middenvelder Marten de Roon.

De verdediging staat hetzelfde als in de wedstrijd tegen Ecuador. De centrale verdediger Jurriën Timber is wederom door bondscoach Louis van Gaal verkozen boven Matthijs de Ligt.

Ondanks de matige prestaties van vooruitgeschoven wingbacks Denzel Dumfries en Daley Blind, beginnen ook zij weer aan de aftrap. Dat de twee spelers niet ‘leveren’, komt volgens Van Gaal niet door henzelf: „Dat heeft te maken met de tegenstanders die ons goed weten te bestrijden”.

Twitter avatar OnsOranje OnsOranje 𝐎𝐔𝐑 𝐗𝐈 for #NEDQAT! 🔥
Let’s make this happen, boys! #NothingLikeOranje #WorldCup https://t.co/SHJpyEUr1y

De wingbacks leveren (nog) niet bij het Nederlands elftal

De wingbacks Daley Blind (32) en Denzel Dumfries (26) zijn vooralsnog onomstreden in het elftal van Louis Van Gaal. Op basis van hun statistieken is dat verbazingwekkend. Want die zijn bedroevend. En ‘leveren’ is volgens de bondscoach een cruciaal criterium voor een basisplaats in Oranje. Blind en Dumfries gaven tegen Senegal en Ecuador bijvoorbeeld geen enkele bruikbare voorzet. Van Gaal beaamt de kritiek, maar hij legt de schuld in aanloop naar het laatste groepsduel met Qatar niet bij de verdedigers: „Dat heeft te maken met de tegenstanders die ons goed weten te bestrijden.”

Intussen hint de beproefde bondscoach naar een mogelijk plan-B, al lijkt hij niet van plan de 1-3-4-3-opstelling tegen Qatar aan te willen passen. Of verandert Van Gaal tóch al op subtiele wijze zijn visie?

Lees hier de analyse van onze sportredacteuren: De wingbacks leveren (nog) niet bij het Nederlands elftal

Organisatie WK Qatar: bij bouwprojecten vielen 400 tot 500 slachtoffers

Er zijn „vierhonderd tot vijfhonderd” doden gevallen bij bouwprojecten voor het WK in Qatar. Dat zegt de baas van de WK-organisatie, Hassan Al-Thawadi, in een interview met de Britse journalist Piers Morgan. Het is de eerste keer dat de WK-organisatie een hoger dodental noemt dan drie. Dat getal is ook altijd herhaald door wereldvoetbalbond FIFA, maar werd door getuigen en deskundigen beschouwd als onmogelijk. Zelfs in officiële rapporten van de WK-organisatie was al sprake van enkele tientallen doden, maar over honderden heeft zowel Qatar als de FIFA het nooit willen hebben.

Over het dodental in aanloop naar het WK in Qatar woedt al jaren hevige discussie. Een paar getallen zijn daarin dominant, maar allen zijn voer voor debat. De Britse krant The Guardian schreef enkele jaren geleden over 6.500 doden, maar dat gaat om alle migrantenarbeiders uit een selecte groep landen die overleden sinds 2010 (het jaar waarin Qatar het WK kreeg toegewezen). Het statistiekenbureau van Qatar telt 17.000 overleden arbeiders sinds 2010, maar ook daarbij gaat het niet (alleen) om mensen die aan WK-projecten werkten.

Het getal drie wordt als onwaarachtig beschouwd, omdat het daarbij alleen zou gaan om mensen die zijn overleden bij een ongeluk op een WK-bouwplaats. Het is juist bekend dat veel mensen zijn overleden in hun slaap, bijvoorbeeld vanwege een hartaanval die zij opliepen door vele uren in de brandende zon te werken. Desondanks hielden Qatar en de FIFA jarenlang vol dat het om drie doden zou gaan. Sterker nog: Qatar beschouwde berichten over meer doden altijd als een vorm van racisme uit voornamelijk West-Europa.

Dat Al-Thawadi het nu ineens heeft over „vierhonderd tot vijfhonderd” doden is daarom zeer opmerkelijk. Op de vraag of dat niet een te hoge prijs is voor een WK voetbal, wilde Al-Thawadi niet direct ingaan. „Elke dode is er één te veel”, zei hij, om vervolgens te vertellen hoezeer de arbeidsomstandigheden in Qatar zijn verbeterd in de afgelopen jaren. „Het WK is een katalysator voor verandering.”

Baas van de WK-organisatie Hassan Al-Thawadi eerder deze maand in Doha, de hoofdstad van Qatar. Foto Noushad Thekkayil/EPA

Qatar heeft miljarden geïnvesteerd in de nationale ploeg. Het resultaat? Nul punten

Dinsdag om 16.00 uur speelt Qatar tegen Nederland, de laatste wedstrijd van de groepsfase. Het resultaat maakt voor Qatar niet uit: na kansloos ten onder te zijn gegaan tegen Senegal en Ecuador is het gastland al uitgeschakeld voor de laatste wedstrijd gespeeld wordt. Dat de Qatarezen de poule niet zouden overleven, was waarschijnlijk. Maar met een kansloze afgang had niemand rekening gehouden.

Dat zag je al aan de onthutste gezichten van in Qatarees rood-wit gestoken supporters – vrijwel allemaal migranten of nazaten van migranten uit Azië en Afrika – die de openingswedstrijd tegen Ecuador (0-2) bekeken in de fanzone van het Al-Bidda-park in Doha. Je kon het ook afleiden aan de Qatarezen in hun witte dishdasha’s, die ver voor het eindsignaal het stadion verlieten. Ze hadden er veel meer van verwacht.

Al sinds de jaren negentig poogt het land zich met buitenlandse trainers en talent een weg te banen naar de internationale (sub-)top van het voetbal. Dat is niet gelukt, maar toch is er voor de Qatarezen niet alleen maar reden tot teleurstelling.

Lees hier waarom: Qatar heeft miljarden geïnvesteerd in de nationale ploeg. Het resultaat? Nul punten

Welkom in dit blog

Vandaag speelt Nederland zijn laatste groepswedstrijd tegen gastland Qatar, dat al is uitgeschakeld. Tegelijkertijd komt Ecuador in dezelfde groep uit tegen Senegal. Beide wedstrijden worden om 16.00 uur gespeeld.

Later op de dag vinden de wedstrijden in groep B plaats. Engeland speelt tegen Wales en de Verenigde Staten spelen tegen Iran.

Ecuador - Senegal

 • #35
 • Groep A
 • Khalifa International

Nederland - Qatar

 • #36
 • Groep A
 • Al Bayt

Wales - Engeland

 • #33
 • Groep B
 • Ahmad Bin Ali

Iran - Verenigde Staten

 • #34
 • Groep B
 • Al Thumama

Bekijk het volledige programma met uitslagen en standen

Lees hier het blog van maandag 28 november terug