Paco de hond krijgt kinderen aan het lezen

Iedereen leest Op deze plek schrijft NRC over de populairste boeken van dit moment. Deze week: YouTubers Rutger Vink en Thomas van Grinsven maken nu ook kinderboeken, en dat doen ze heel slim.

Wie kinderen wil plezieren moet iets met dieren doen. Dat had Walt Disney al door: hij begon zijn tekenfilmimperium met een muis, Mickey. Moderner voorbeeld: Freek Vonk (of iedereen die weleens een kattenfilmpje heeft gepost).

Wie dat ook begrepen hebben zijn twee Nederlandse YouTubers, Rutger Vink (1989; zijn YouTubekanaal heet Furtjuh) en Thomas van Grinsven (1994; Gewoon Thomas). Ze zijn een stel en maken al jaren vrolijke filmpjes vol challenges (opdrachten) waarmee ze vele tienduizenden jongere kijkers aan zich binden. Drie jaar geleden kregen ze „gezinsuitbreiding”: een hond, Paco.

Paco is niet zomaar een hond, maar een Samojeed-vrouwtje. Dat is oorspronkelijk een sledehondenras uit Siberië met een dikke witte vacht. Het zijn vriendelijke dieren, met vrolijke uitstraling, ronde zwarte oogjes en een ‘natuurlijke glimlach’, door de stand van hun mondhoeken. Dat past enorm goed bij Furtjuh en Gewoon Thomas, die zelf in hun filmpjes óók altijd lachen.

Hun hond, met wie ze „een liefdevol gezin” vormen, heet Paco en speelt tegenwoordig de hoofdrol in hun YouTube-filmpjes. Zo is er een video waarin Paco bepaalt wat Furtjuh eet, al naar gelang het speeltje dat zij pakt. Of Paco bepaalt op zo’n zelfde manier naar welk land een van de twee baasjes nu weer vliegt om een nieuw filmpje te maken.

Het is een goed verdienmodel. Furtjuhs YouTubekanaal heeft momenteel ruim 1 miljoen abonnees, Gewoon Thomas ruim 840.000. Ook Paco zelf is een succes. Ze heeft haar eigen Instagramaccount (@pacodehond) met bijna 200.000 volgers.

Het afgelopen jaar breidden de zaken opnieuw uit. Met kinderboekenserie De avonturen van Rutger, Thomas en Paco. In 2021 verscheen het eerste deel, De magische halsband, waarin een halsband figureert waarmee Paco met mensen kan praten. Het boek won de publieksprijs Kinderjury 2022 – het is populair bij jonge lezers (en het staat ook al een jaar hoog in de Bestseller 60 van het CPNB).

En nu is er het tweede, los te lezen vervolgdeel De tijdmachine. Daarin zorgt de boosaardige hondenhater Professnor dat het drietal in een kattenbakachtige tijdmachine achtereenvolgens in het oude kattenliefhebbersland Egypte, bij de dinosauriërs en de Vikingen terechtkomt – om gered te worden door de dochter van Professnor. Het is een vlot geschreven verhaal vol wendingen en kolderieke nonsens en verwijzingen naar populaire cultuur, van Beyoncé tot Suske en Wiske.

Als Paco de hond iets zegt, zie je dat meteen, want zij mengt vaak een ‘w’ in woorden waar ze niet horen: „Ik bewn Paco”. Je kan je voorstellen dat kinderen De tijdmachine leuk vinden – ook al omdat het een bijzonder moderne vorm heeft als kinderboek. Niet alleen staan er veel kleurige tekenfilmachtige illustraties in, van Sabine van der Stadt. Verrassend is dat ook korte delen van het verhaal als goed getekende strip worden verteld. Dat zorgt voor vaart en afwisseling. Het lijkt daarom een geslaagde schakel tussen de sterk ‘beeldgedreven’ YouTube/internetcultuur en die van het geschreven woord, voor jongeren die niet snel een boek pakken. En dat blijkt ook wel, want ook De tijdmachine staat al weken in de top van de Nederlandse bestsellerlijst.

Reacties: boeken@nrc.nl