Gevangengenomen Wit-Russische oppositiepoliticus opgenomen in het ziekenhuis

Wit-Rusland Maria Kolesnikova leidde in 2020 de massale straatprotesten rondom de frauduleuze verkiezing van de Wit-Russische leider Loekasjenko. Vanwege nog onbekende redenen zou ze naar de intensive care zijn overgebracht.
Maria Kolesnikova in 2020.
Maria Kolesnikova in 2020. Foto Vasily Fedosenko/Reuters

Het prominente Wit-Russische oppositielid Maria Kolesnikova, die vorig jaar een celstraf kreeg van elf jaar, is opgenomen in een ziekenhuis in Wit-Rusland. Dat hebben leden van de Wit-Russische oppositie dinsdag op sociale media bekendgemaakt. Kolesnikova zou naar de intensive care worden overgebracht vanwege „nog onbekende redenen”, meldt oppositielid en voormalig presidentskandidaat Svetlana Tichanovskaja op Twitter.

De 40-jarige Kolesnikova is volgens haar advocaat onlangs naar een isoleercel verplaatst. Maandag zou ze zijn opgenomen in een ziekenhuis in de zuidoostelijke stad Gomel. Volgens het Telegram-account van haar man Viktor Babariko heeft Kolesnikova een operatie ondergaan en is haar toestand „stabiel maar moeilijk”. Babariko was zelf ook oppositiekandidaat en werd in juli 2021 veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar. Na zijn veroordeling nam Kolesnikova de oppositie van hem over.

Lees ook dit artikel over de oppositie in 2020: Verslaan drie vrouwen Aleksandr Loekasjenko?

Kolesnikova was in 2020 een naaste campagnemedewerker van de verbannen presidentskandidaat Tichanovskaja en leidde de massale straatprotesten tegen het regime van de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko. Die demonstraties ontstonden na de omstreden verkiezingsoverwinning van Loekasjenko, die al 28 jaar aan de macht is in Wit-Rusland en wiens overwinning internationaal als frauduleus wordt gezien. De demonstraties werden met geweld neergeslagen. Kolesnikova werd eind vorig jaar veroordeeld voor het oproepen tot „acties die de nationale veiligheid bedreigen” en het „samenzweren voor een staatsgreep”.

„Laat het regime niet zwijgen over de gezondheid van Maria Kolesnikova”, zei Tichanovskaja dinsdag volgens persbureau AP. Veel leden van de oppositie zijn vorig jaar gevangengenomen of naar het buitenland gevlucht of verbannen. Kolesnikova weigerde het land te worden uitgezet. Een paar weken na haar veroordeling werd zij geprezen voor haar moed en ontving zij de Europese Vaclav Havelprijs voor de mensenrechten.

Lees ook: 18 jaar cel voor echtgenoot Wit-Russische oppositieleider Tichanovskaja