Zo demonstreren Chinezen, gewapend met lege vellen papier, tegen het beruchte zerocovidbeleid

Op veel plaatsen in China wordt sinds vorige week gedemonstreerd tegen strikte coronalockdowns. Het is zeer uitzonderlijk dat mensen in het repressieve land de straat opgaan om te demonstreren, maar na een fatale flatbrand is voor veel Chinezen de maat vol.

In verschillende Chinese steden wordt al dagen tegen het strenge coronabeleid van president Xi Jinping gedemonstreerd. Het is moeilijk te zeggen hoe groot de demonstraties zijn, maar volgens de Britse omroep BBC zijn in Shanghai zeker duizenden mensen de straat opgegaan. Foto AFPTV/AFP

Veel mensen protesteren met lege vellen papier, wat inmiddels symbool is geworden voor het protest in China. Met de lege vellen papier kunnen demonstranten protesteren zonder de censuurregels te overtreden. Foto Mark R. Cristinot/EPA

Mensen zingen het volkslied tijdens een demonstratie tegen het zerocovidbeleid. Foto Reuters

Aanleiding voor de onrust is de brand in een appartementencomplex in de stad Ürümqi, in de provincie Xinjiang. Bij de brand kwamen tien mensen om het leven. Volgens critici maakten de coronamaatregelen het moeilijk voor hulpdiensten om de brand te blussen, onder meer omdat inwoners hun huizen niet mochten verlaten. De stad van ruim 3,5 miljoen inwoners was tegen die tijd honderd dagen in een strenge lockdown. Foto Thomas Peter/Reuters

In China zijn demonstraties hoogst uitzonderlijk. Toch zijn die er momenteel op zo’n vijftig universiteiten in steden als Beijing, Shanghai en Wuhan. De politie dwingt mensen om beelden van de demonstraties te verwijderen, maar sommige beelden duiken toch op sociale media op. Foto Thomas Peter/Reuters

Maandag was er veel politie aanwezig op de belangrijkste protestlocatie in Shanghai - Wulumuqi Middle Road, waar ook barrières zijn opgezet. De Chinese regering heeft de protesten niet erkend en er ook niet officieel op gereageerd. Foto Mark R. Cristino/EPA

Mensen zijn gefrustreerd over het zerocovidbeleid van de Chinese president Xi Jinping. Sommige demonstranten eisen dat hij aftreedt. Foto Thomas Peter/Reuters

Begin november werd het beruchte Chinese zerocovidbeleid iets versoepeld: de verplichte quarantaineduur van inkomende reizigers en nauwe contacten van positief geteste mensen werden met twee dagen verkort van zeven naar vijf. Maar het moment wanneer de Chinese samenleving weer wordt geopend, lijkt nog ver weg. Foto Noel Celis/AFP

Meerdere mensen werden tijdens de demonstraties gearresteerd. Ook BBC-journalist Ed Lawrence werd opgepakt in Shanghai toen hij verslag deed van de coronaprotesten, waarbij hij werd geschopt en geslagen. Lawrence werd enkele uren later vrijgelaten. De BBC schrijft in een verklaring dat het „bijzonder verontrustend is dat een van onze journalisten zo is aangevallen tijdens zijn werk”. Foto Hector Retamal/AFP

Honderden demonstranten werden door de politie weggejaagd met het gebruik van pepperspray en geweld. Foto Andy Wong/AP

In de stad Ürümqi is inmiddels aangekondigd dat de coronamaatregelen worden versoepeld. Vanaf dinsdag mogen inwoners van de stad zich alleen nog met bussen verplaatsen om boodschappen te doen in hun eigen wijk. Foto Thomas Peter/AP

De politie pakt demonstranten hardhandig aan tijdens een demonstratie bij de herdenking van de slachtoffers van de brand in Ürümqi. Foto Reuters

De politie in Shanghai heeft maandag verschillende mensen aangehouden op de plek waar twee nachten achter elkaar is geprotesteerd. Foto Thomas Peter/Reuters

Mensen komen in Beijing samen om de slachtoffers van de brand in Ürümqi te herdenken. Foto Thomas Peter/Reuters