WK voetbal

Portugal plaatst zich voor knock-outfase dankzij Bruno Fernandes

In dit blog doet NRC verslag van het WK voetbal van 2022 in Qatar. Vandaag spelen Portugal en Uruguay tegen elkaar. Ook titelfavoriet Brazilië komt in actie, tegenstander is Zwitserland. Op deze pagina vind je het wedstrijdschema en alle groepsstanden.

Dit blog is gesloten

Maandag kwamen de landen in de groepen G en H voor de tweede keer in actie. De eerste wedstrijd van de dag werd gespeeld tussen Servië en Kameroen en eindigde in een spectaculaire 3-3. De wedstrijd tussen Ghana en Zuid-Korea stond ook bol van doelpunten en werd uiteindelijk met 3-2 gewonnen door de Ghanezen.

Brazilië had het vervolgens een stuk moeilijker tegen Zwitserland, maar wist met 1-0 te winnen. De kraker van de dag tussen Portugal en Uruguay eindigde in een 2-0 overwinning voor de Portugezen. Zowel Brazilië als Portugal hebben zich dankzij hun overwinningen geplaatst voor de knock-outfase, waarin nog zestien landen om de wereldtitel strijden.

Op dinsdag komt het Nederlands elftal om 16.00 uur in actie tegen gastland Qatar. Tegelijkertijd speelt Ecuador tegen Senegal. Later op de dag vinden er twee interessante wedstrijden in groep B plaats. Engeland speelt tegen buurland Wales en de Verenigde Staten nemen het op tegen Iran. Beide duels beginnen om 20.00 uur. We openen morgen weer een nieuw blog.

Lees verder in het blog van dinsdag

Groepen en stand

Groep A
Nederland 3 7 4
Senegal 3 6 1
Ecuador 3 4 1
Qatar 3 0 -6
Groep B
Engeland 3 7 7
Verenigde Staten 3 5 1
Iran 3 3 -3
Wales 3 1 -5
Groep C
Argentinië 3 6 3
Polen 3 4 0
Mexico 3 4 -1
Saoedi-Arabië 3 3 -2
Groep D
Frankrijk 3 6 3
Australië 3 6 -1
Tunesië 3 4 0
Denemarken 3 1 -2
Groep E
Japan 3 6 1
Spanje 3 4 6
Duitsland 3 4 1
Costa Rica 3 3 -8
Groep F
Marokko 3 7 3
Kroatië 3 5 3
België 3 4 -1
Canada 3 0 -5
Groep G
Brazilië 3 6 2
Zwitserland 3 6 1
Kameroen 3 4 0
Servië 3 1 -3
Groep H
Portugal 3 6 2
Zuid-Korea 3 4 0
Uruguay 3 4 0
Ghana 3 3 -2

Portugal plaatst zich voor knock-outfase dankzij Bruno Fernandes

Portugal heeft zich geplaatst voor de knockout-fase van het WK door Uruguay met 2-0 te verslaan. De Portugezen gaan na twee gewonnen wedstrijden aan leiding in groep H, waar Uruguay met 1 punt onderaan staat. Vrijdag moeten de Zuid-Amerikanen winnen van Ghana om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

Vanaf het begin lag het tempo hoog in het Lusail-stadion, met een dominerend Portugal, dat via William Carvalho de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Na een half uur was Uruguay dicht bij de openingstreffer via middenvelder Rodrigo Betancur, die na een indrukwekkende rush op doelman Diogo Costa stuitte.

Regenboogvlag

Na rust was het na vijf minuten al spektakel, al was dat niet vanwege een voetbaltechnische reden. Een man rende het veld op met een regenboogvlag, terwijl hij een shirt met teksten voor Oekraïne (‘Save Ukraine’) en Iran (‘Respect for Iranian Women’) droeg. Hij werd snel van het veld gedragen en enkele minuten later was het Portugal dat op voorsprong kwam, toen een voorzet van Bruno Fernandes in een keer het doel in draaide.

Uruguay moest nu scoren en dat zorgde voor meer dreiging voor het Portugese doel, met een schot van Maxi Gómez op de paal als hoogtepunt. Portugal hield echter stand in de slotfase en verdubbelde de voorsprong in de blessuretijd via een penalty van uitblinker Bruno Fernandes, na hands van José María Giménez.

Een man rent het veld op met een regenboogvlag tijdens de wedstrijd. Foto Abedin Taherkenareh/EPA

Brazilië verslaat Zwitserland door doelpunt Casemiro op de valreep

Brazilië heeft Zwitserland maandag door een laat doelpunt van middenvelder Casemiro met 1-0 verslagen. De ploeg van bondscoach Tite heeft zich daarmee als tweede land voor de knock-outfase van het toernooi geplaatst.

Brazilië trad aan zonder sterspeler Neymar, die in het openingsduel tegen Servië geblesseerd was uitgevallen. Tegen Zwitserland begon Brazilië voorzichtig en kwam mede door de goede organisatie van de Zwitsers niet tot echte kansen. Pas na een half uur spelen kregen de Brazilianen via Real Madrid-aanvaller Vinícius Júnior een eerste mogelijkheid, die gepakt werd door de Zwitserse doelman Yann Sommer. De druk van Brazilië nam steeds meer toe, maar verdere grote kansen bleven voor rust uit.

Na iets meer dan een uur spelen dacht Vinícius Júnior Brazilië op voorsprong gezet te hebben, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. In de 82ste minuut was het toch raak. Na een snelle combinatie in het Zwitserse zestienmetergebied was het middenvelder Casemiro die met de buitenkant van zijn voet diagonaal raak schoot. In de slotfase kwam de voorsprong van Brazilië niet meer in gevaar.

Door de 1-0 overwinning heeft Brazilië zich als tweede land op het WK geplaatst voor de achtste finales. Eerder kwalificeerde titelhouder Frankrijk zich al voor de knock-outfase waarin zestien landen overblijven. Ook Zwitserland kan zich daar nog voor plaatsen. Het staat tweede in groep H achter Brazilië en speelt vrijdag in de laatste groepswedstrijd tegen Servië, dat net als Kameroen één punt heeft.

De aanvoerder van Brazilië Thiago Silva viert de late 1-0 van zijn ploeggenoot Casemiro. Foto Hannah Mckay/Reuters

De Steekpass: Sluiproutes

Sponsoren van het Nederlands elftal zijn in Doha niet te vinden. Doorgaans gebruiken bedrijven als ING en Albert Heijn een wereldkampioenschap voetbal om flink reclame te maken en klanten en zakenrelaties te trakteren op een luxe uitje. Vanwege alle misstanden rond de bouw van WK-faciliteiten slaan ze deze editie grotendeels over.

Lees de volledige aflevering van de rubriek ‘De Steekpass’

Bondscoach VS biedt excuses aan na ophef over Iraanse vlag

De Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter heeft zich maandag moeten verontschuldigen voor een sociale media-actie van de Amerikaanse voetbalbond in aanloop naar de beladen wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Iran, die dinsdag wordt gespeeld. De bond plaatste een afbeelding op onder meer Facebook van de tussenstand in groep B. Op de Iraanse vlag ontbrak echter het embleem van de Islamitische Republiek.

De Iraanse voetbalbond diende een klacht in bij wereldvoetbalbond FIFA en Iraanse staatsmedia eisten dat het Amerikaanse team uit het toernooi gehaald zou worden. Korte tijd later verscheen een nieuwe afbeelding op de sociale media en website van de Amerikaanse bond, dit keer met de Iraanse vlag met het embleem.

Volgens de Amerikaanse coach Gregg Berhalter waren hij en zijn spelers niet betrokken bij de actie. „We zijn niet betrokken bij deze externe dingen en het enige wat we kunnen doen is excuses aanbieden namens de spelers en de staf,” zei hij volgens persbureau AFP. „Ik weet niet genoeg over politiek, ik ben voetbalcoach”.

De wedstrijd tussen de twee geopolitieke aartsrivalen is ook op sportief gebied een duel om naar uit te kijken. De Amerikaanse ploeg moet dinsdag winnen van Iran om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

Gregg Berhalter tijdens de persconferentie. Foto Patrick T. Fallon/AFP

Ghana te sterk voor strijdbaar Zuid-Korea: 3-2

In een in doelpuntrijke wedstrijd heeft Ghana maandagmiddag met 3-2 van Zuid-Korea gewonnen. Aan de strijdlust van de Aziaten heeft het niet gelegen, maar op de negende speeldag van het WK in Qatar wisten zij na de 3-2 niet meer langs de Ghanese doelman Lawrence Ati Zigi te komen.

Na 24 minuten spelen bracht Mohammed Salisu Ghana van dichtbij op voorsprong. Even leek er sprake van hands, maar de VAR keurde het doelpunt goed: 1-0. Zeven minuten later volgde de tweede treffer. Een lange bal van Jordan Ayew werd fraai binnengekopt door Ajax-aanvaller Mohammed Kudus.

Na de rust probeerde Zuid-Korea de achterstand goed te maken - met effect: in de 58ste minuut viel het eerste Zuid-Koreaanse doelpunt van het toernooi. Minder dan een minuut nadat hij het veld was gekomen, gaf Lee Kang-in een voorzet op spits Cho Gue-sung, die de 2-1 binnen schoot. Drie minuten later viel de gelijkmaker; deze keer kopte Cho een voorzet binnen.

Uiteindelijk kwam Ghana toch langszij. In de 69ste minuut scoorde Kudus zijn tweede goal van de wedstrijd. Het slotoffensief van de Zuid-Koreanen mocht niet baten, waardoor ze na twee wedstrijden op één punt blijven staan. Ghana komt nu naast Portugal in groep H. Beide hebben drie punten, Portugal na een wedstrijd, Ghana uit twee duels. Om 20.00 uur vanavond speelt Portugal tegen Uruguay, dat één punt heeft. Komende vrijdag speelt Ghana tegen Uruguay en neemt Zuid-Korea het op tegen Portugal.

Een luchtduel tijdens de WK-wedstrijd Zuid-Korea-Ghana. Foto Suhaib Salem/Reuters

Seoul blijft massaal op voor Zuid-Korea’s beste aanvaller Son Heung-min

Een grote favoriet in het Zuid-Koreaanse elftal is sterspeler Son Heung-min. De aanvoerder van de nationale ploeg, ook wel bekend als ‘Son-satie’, wordt geprezen om zijn snelheid, goede techniek én zijn bescheidenheid. Volgens analytici en fans is Son van groot belang voor het nationaal elftal: de spits is met zijn 104 interlands verreweg de meest ervaren speler van het team, en wist daarnaast als een van de weinigen door te breken in de Europese topcompetities.

Zuid-Korea haalde tien keer op een rij het WK, maar redde het maar twee keer tot de knock-outfase. Zal de 30-jarige voetballer zijn land voor de derde keer naar de achtste finales kunnen leiden?

Lees hier het profiel over Son Heung-min: Seoul blijft massaal op voor Zuid-Korea’s beste aanvaller Son Heung-min

Doelpuntrijke wedstrijd tussen Kameroen en Servië levert geen winnaar op

De wedstrijd tussen Kameroen en Servië heeft geen winnaar opgeleverd. In Al Wakrah speelden de twee landen met 3-3 gelijk. Door die uitslag staat zowel Kameroen als Servië nu op één punt uit twee wedstrijden in groep G, waarin Brazilië het later vandaag nog opneemt tegen Zwitserland.

Na tien minuten kreeg Servië de eerste grote kans van de wedstrijd. Spits Aleksandar Mitrovic ging de een-twee aan met Ajacied Dusan Tadic, kapte Nicolas N’Koulou uit in het Kameroense strafschopgebied en mikte op de paal. Tegen de verhoudingen in kwam Kameroen na een halfuur op voorsprong via Jean Castelletto, die de bal bij de tweede paal binnenliep na een door landgenoot N’Koulou doorgekopte corner.

Kameroen leek met de voorsprong de rust in te gaan, maar in blessuretijd sloeg Servië twee keer toe. Eerst kopte verdediger Strahinja Pavlovic raak uit een vrije trap van Tadic, vervolgens scoorde Sergej Milinkovic-Savic na balverlies door Kameroener Frank Anguissa.

Onana

Het was Mitrovic die kort na rust de 3-1 raak schoot uit een goed lopende Servische aanval. Kameroen, dat zonder de naar verluidt om „disciplinaire redenen” geschorste doelman André Onana aantrad, wist alsnog een punt te behalen door doelpunten van Vincent Aboubakar en Eric Choupo-Moting. Vooral de goal van Aboubakar, een lobje over de Servische keeper, was van grote schoonheid.

Voor Kameroen en Servië wordt het een zware opgave om zich nog te kwalificeren voor de knock-outfase. Om nog kans te maken, moeten beide landen hun laatste groepswedstrijd, aankomende vrijdag, winnend afsluiten. Kameroen speelt die dag tegen Brazilië, Servië neemt het op tegen Zwitserland.

Servië-verdediger Nikola Milenkovic (links) strijdt met Kameroen-aanvaller Karl Toko Ekambi om de bal. Foto Anne-Christine Poujoulat

Doelman Onana ontbreekt bij Kameroen, ‘uit selectie gezet’

Doelman André Onana ontbreekt maandag in de opstelling van Kameroen, dat om 11.00 uur aftrapt tegen Servië. Bronnen binnen het Kameroense kamp melden aan persbureau AFP dat de voormalig Ajax-keeper vanwege „disciplinaire redenen” uit de selectie is gezet door bondscoach Rigobert Song. Wat zich precies heeft voorgevallen, is niet bekend. Onana zit ook niet op de bank.

De 26-jarige Onana, tegenwoordig uitkomend voor het Italiaanse Internazionale, keepte donderdag nog de hele wedstrijd tegen Zwitserland. Kameroen verloor dat duel met 1-0. Tegen Servië wordt hij vervangen door Devis Epassy, die speelt bij het Saoedi-Arabische Abha.

Bij Servië begint Filip Kostic in de basis. In de eerste WK-wedstrijd tegen Brazilië bleef de oud-speler van FC Groningen nog op de bank. Ook Ajacied Dusan Tadic begint aan het duel, terwijl Nemanja Gudelj (voormalig NAC Breda, AZ en Ajax) niet zal beginnen.

Doelman André Onana aan de bal tijdens het eerste WK-duel van Kameroen. Foto Odd Andersen/AFP

Conny Helder moet Qatar een harde boodschap brengen. Maar hoe?

Sportminister Conny Helder (VVD) reist namens het kabinet af naar Qatar, waar ze dinsdag aanwezig zal zijn bij de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen het gastland. Het bezoek van Helder aan het WK is in Nederland politiek omstreden. Een meerderheid van de Tweede Kamer – inclusief coalitiepartijen D66 en ChristenUnie – steunde een motie die het kabinet vroeg het WK diplomatiek te boycotten. Volgens topdiplomaat Nikolaos van Dam moet Helder dinsdag in gesprek met vertegenwoordigers van Qatar langzaam toewerken naar de harde boodschap over de mensenrechten.

Lees ook: Conny Helder moet Qatar een harde boodschap brengen. Maar hoe?

Welkom in dit blog

Het WK in Qatar is nu ruim een week bezig en vandaag spelen de teams uit de groepen G en H hun tweede wedstrijd. De eerste wedstrijd vindt plaats om 11.00 uur, als Kameroen en Servië tegen elkaar spelen. Beide landen verloren hun eerste wedstrijd in groep G.

Om 14.00 volgt in groep H de ontmoeting tussen Zuid-Korea en Ghana. Vervolgens treft titelfavoriet Brazilië om 17.00 uur Zwitserland. De Brazilianen treden vermoedelijk aan zonder sterspeler Neymar, die in de eerste groepswedstrijd tegen Servië geblesseerd uitviel. De laatste wedstrijd in de tweede speelronde op het WK is Portugal-Uruguay, waar de aftrap om 20.00 uur plaatsvindt.

Kameroen - Servië

 • #29
 • Groep G
 • Al Janoub

Zuid-Korea - Ghana

 • #30
 • Groep H
 • Education City

Brazilië - Zwitserland

 • #31
 • Groep G
 • Stadium 974

Portugal - Uruguay

 • #32
 • Groep H
 • Lusail

Bekijk het volledige programma met uitslagen en standen

Lees hier het blog van zondag 27 november terug