Groot deel van Oekraïne nog steeds zonder stroom

Een groot deel van Oekraïne zit tijdelijk zonder stroom vanwege de aanvallen door Rusland op het nationale energienetwerk. De nationale netbeheerder schakelt in sommige steden stroom uit om te voorkomen dat het hele land zonder elektriciteit komt te zitten.
Het centrum van Kiev zonder stroom.
Het centrum van Kiev zonder stroom. Foto Evgeniy Maloletka/AP

De aanhoudende aanvallen van Rusland op Oekraïense energievoorzieningen zorgen ervoor dat ruim een kwart van het land momenteel met stroomuitval kampt. Dat meldt de Oekraïense nationale netbeheerder Ukrenergo. Het bedrijf veroorzaakt bewust stroomonderbrekingen, om stroom te besparen en te voorkomen dat het hele land zonder elektriciteit komt te zitten.

De gerichte aanvallen door Rusland op elektriciteitscentrales vormen onderdeel van een nieuwe strategie van de Russische strijdkrachten, gericht op het raken van civiele infrastructuur die, nu de winter zich aandient, van kritiek belang is voor de Oekraïense bevolking. Afgelopen weekend zat een groot deel van de inwoners van Kiev zonder stroom, verwarming of stromend water, terwijl buiten de temperaturen tot onder het vriespunt zakten.

Volgens Oekraïne worden er constant herstelwerkzaamheden aan het elektriciteitsnetwerk verricht, maar moet op sommige plekken de stroomvoorziening onderbroken worden om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. Daarnaast roept de regering de Oekraïense bevolking op de beschikbare energie alleen te gebruiken wanneer nodig.

Om de Oekraïners een hart onder de riem te steken en Oekraïne van Europese steun te verzekeren, bezochten de ministers van Buitenlandse Zaken uit Estland, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen en Zweden het land maandag. Komende dagen praten de ministers verder met de vertegenwoordigers van andere NAVO-landen op een top in het Roemeense Boekarest.

Lees ook: De winter als wapen tegen de Oekraïense bevolking Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oekraïne en Rusland ruilen opnieuw krijgsgevangenen uit