Bijstandsregels versoepeld, giften tot 1.200 euro toegestaan

Uitkeringen Mensen in de bijstand mogen in de toekomst giften tot 1.200 euro per jaar ontvangen. Ook komt er een duidelijkere regeling voor bijverdienen in de bijstand.
Minister voor Armoedebeleid Carola Schouten (ChristenUnie)
Minister voor Armoedebeleid Carola Schouten (ChristenUnie) Foto Laurens van Putten/ANP

Mensen die bijstand ontvangen mogen voortaan jaarlijks giften aannemen tot maximaal 1.200 euro. Ook wordt het voor hen eenvoudiger om mantelzorg te verlenen en vanuit de bijstand weer aan het werk te gaan. Dat heeft minister voor Armoedebestrijding Carola Schouten (ChristenUnie) maandag bekendgemaakt.

De minister kondigde al eerder versoepelingen aan, maar pas nu is duidelijk wat die zullen inhouden. In totaal zijn er meer dan twintig nieuwe maatregelen afgesproken. De afgelopen tijd sprak het kabinet met bijstandsgerechtigden, gemeenten en professionals. De maatregelen moeten in juli 2024 ingaan, de Tweede Kamer vergadert volgende maand eerst nog over de voorstellen.

Lees ook: ‘Ik zie mensen die niet genoeg hebben om van te leven’

Momenteel gelden er meerdere, verschillende voorwaarden voor wat een bijstandsontvanger mag bijverdienen, wat geregeld tot verwarring en onbedoelde overtredingen leidt. Met de aanpassingen moet er een duidelijke set regels gaan gelden voor iedereen. Dat betekent onder andere dat mensen straks een jaar lang 15 procent van hun loon mogen houden, bovenop de bijstandsuitkering. En mensen die een medische aandoening of mantelzorgtaken hebben, kunnen langer een beroep doen op bepaalde tegemoetkomingen.

Verder vindt Schouten dat er einde gemaakt moet worden aan de „boete op compassie”. Een bijstandsgerechtigde moet bij het aannemen van hulp in de vorm van geld of boodschappen niet direct worden gekort op de uitkering. Voor de giften tot maximaal 1.200 euro geldt bij de nieuwe regels geen meldplicht.