Zeker zeven doden na aardverschuiving op Ischia, nog vijf mensen vermist

Modderstromen Hevige neerslag bracht zaterdagochtend rond 05.00 uur een aardverschuiving op gang bij de plaats Casamicciola op Ischia. Zaterdag ontstond onduidelijkheid over het aantal doden na uitspraken van minister Matteo Salvini.
Van bovenaf is goed te zien hoe groot de schade is in Casamicciola.
Van bovenaf is goed te zien hoe groot de schade is in Casamicciola. Foto Salvatore Laporta/AP

Zeker zeven mensen zijn omgekomen bij de aardverschuiving op het Zuid-Italiaanse eiland Ischia, die zaterdag plaatsvond. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica gaat het onder meer om een bejaarde vrouw, twee kinderen en een baby. Reddingswerkers zoeken met behulp van speurhonden nog naar vijf vermisten die mogelijk door de modderstromen zijn meegesleurd of onder het puin zijn beland.

Hevige neerslag bracht zaterdagochtend rond 5.00 uur een aardverschuiving op gang bij de plaats Casamicciola op Ischia, een eiland voor de kust van Napels. Tientallen auto’s werden meegesleurd, meerdere gebouwen raakten beschadigd. Als gevolg van de modderstromen waren de toegangswegen tot zo’n dertig huizen lange tijd onbegaanbaar.

Reddingswerkers zijn sinds zaterdagochtend bezig met de zoektocht naar vermiste personen. In eerste instantie ging het om dertien mensen, dat aantal is inmiddels bijgesteld naar vijf. Onder andere een gezin met een pasgeboren baby werd zaterdag levend teruggevonden en overgebracht naar een ziekenhuis in Napels, terwijl in de nacht al twee inzittenden van een ter zee geraakte auto waren gered.

Onduidelijkheid

Over het dodental ontstond zaterdag onduidelijkheid, nadat de minister van Infrastructuur en Transport Matteo Salvini had verkondigd dat acht mensen om zouden zijn gekomen. Binnenlandminister Matteo Piantedosi benadrukte niet veel later dat er nog geen bevestiging was van eventuele slachtoffers.

De Italiaanse regering heeft zondagochtend in een spoedzitting de noodsituatie uitgeroepen op Ischia. Daarmee komt meteen 2 miljoen euro beschikbaar voor het getroffen gebied. Dit bedrag zal worden opgehoogd, zodra duidelijk is hoe groot de schade is in Casamicciola. Premier Giorgia Meloni sprak haar intentie uit „spoedig” naar Ischia te gaan.