WK voetbal

Spanje en Duitsland delen de punten in boeiende kraker

In dit blog doet NRC verslag van het WK voetbal van 2022 in Qatar. Vandaag spelen toplanden Spanje en Duitsland tegen elkaar. Ook komt België in actie tegen Marokko en neemt Kroatië het op tegen Canada. Op deze pagina vind je het wedstrijdschema en alle groepsstanden.

Dit blog is gesloten

Op zondag kwamen de ploegen uit de groepen E en F in actie. De eerste wedstrijd tussen Costa Rica en Japan eindigde in een 1-0 overwinning voor de Midden-Amerikanen. Marokko speelde vervolgens tegen België en won met 2-0, een overwinning die gevierd werd in verschillende steden in Nederland en België, hoewel die vieringen op sommige plekken later omsloegen in rellen. Canada werd daarna uitgeschakeld na een 4-1 nederlaag tegen Kroatië en het sluitstuk op zondag was een spannende wedstrijd tussen Spanje en Duitsland die in 1-1 eindigde.

De meest in het oog springende wedstrijden op maandag vinden later op de dag plaats, als titelfavoriet Brazilië tegen Zwitserland speelt en Portugal het tegen Uruguay opneemt. We openen dan een nieuw WK-blog.

Groepen en stand

Groep A
Nederland 3 7 4
Senegal 3 6 1
Ecuador 3 4 1
Qatar 3 0 -6
Groep B
Engeland 3 7 7
Verenigde Staten 3 5 1
Iran 3 3 -3
Wales 3 1 -5
Groep C
Argentinië 3 6 3
Polen 3 4 0
Mexico 3 4 -1
Saoedi-Arabië 3 3 -2
Groep D
Frankrijk 3 6 3
Australië 3 6 -1
Tunesië 3 4 0
Denemarken 3 1 -2
Groep E
Japan 3 6 1
Spanje 3 4 6
Duitsland 3 4 1
Costa Rica 3 3 -8
Groep F
Marokko 3 7 3
Kroatië 3 5 3
België 3 4 -1
Canada 3 0 -5
Groep G
Brazilië 3 6 2
Zwitserland 3 6 1
Kameroen 3 4 0
Servië 3 1 -3
Groep H
Portugal 3 6 2
Zuid-Korea 3 4 0
Uruguay 3 4 0
Ghana 3 3 -2

Spanje en Duitsland delen de punten in boeiende kraker

De absolute kraker in groep E tussen Spanje en Duitsland is geëindigd in 1-1. Eerder op de dag won Costa Rica met 1-0 van Japan, waardoor Spanje zijn koppositie in de groep behoudt. Alle vier de landen in de groep hebben nog zicht op plaatsing voor de volgende ronde.

Waar Duitsland in de eerste wedstrijd tegen een verrassende nederlaag tegen Japan was aangelopen, had Spanje juist ongenadig hard uitgehaald met een 7-0 overwinning op Costa Rica. Voor Duitsland waren de drie punten tegen Spanje daarom van het grootste belang, maar het waren juist de Spanjaarden die in het eerste deel van de wedstrijd overheersten.

In de zevende minuut schoot de Spaanse aanvaller Dani Olmo, via de hand van de Duitse doelman Manuel Neuer, snoeihard op de lat. Naarmate de wedstrijd vorderde kwam Duitsland echter beter in zijn spel en golfde het duel op en neer in een zeer hoog tempo. Spanje kreeg kansen met een schot van Jordi Alba dat maar net naast zeilde en een poging van Ferran Torres die over ging, terwijl aan de Duitse kant Ilkay Gündogan en Serge Gnabry dicht bij een doelpunt waren.

Ingevallen spitsen scoren

In de 40ste minuut leek Duitsland op voorsprong te komen nadat Antonio Rüdiger een vrije trap binnenkopte. De Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie keurde het doelpunt echter af wegens buitenspel, al scheelde het weinig.

Na een kwartier in de tweede helft viel dan eindelijk het eerste doelpunt. Spits Alvaro Morata was nog maar net ingevallen voor Ferran Torres of hij scoorde de 1-0 op aangeven van Jordi Alba. Duitsland deed wat het kon om de stand gelijk te trekken, maar pogingen van Niclas Füllkrug en Jamal Musiala werden gestopt door de Spaanse doelman Unai Simón.

In de 83ste minuut lukte het dan toch. Füllkrug kwam dankzij Musiala alleen voor Simón te staan en schoot de bal hard in de kruising. Hoewel Duitsland bleef aandringen, en de wedstrijd in de absolute slotseconden zelfs had kunnen winnen als Leroy Sané minder lang had getreuzeld, eindigde de wedstrijd in 1-1.

De Duitse spits Niclas Füllkrug viert zijn treffer met Jamal Musiala. Foto Fabrizio Bensch/Reuters

Canada uitgeschakeld na ruime nederlaag tegen Kroatië

Kroatië heeft in de tweede wedstrijd in groep F Canada met 4-1 verslagen. Ondanks een droomstart van de Canadezen, kwamen de Kroaten nog voor rust op voorsprong. Canada is door de nederlaag uitgeschakeld, waar Kroatië de koppositie in groep F van overneemt van Marokko, dat eerder op zondag met 2-0 van België won.

Canada, dat de openingswedstrijd tegen België met 1-0 had verloren, kende een droomstart door binnen twee minuten al op voorsprong te komen dankzij een kopbal van Alphonso Davies. Kroatië, op het WK in 2018 nog finalist, kwam vervolgens steeds beter in de wedstrijd, met een aantal vloeiende aanvallen en combinaties als gevolg.

Halverwege de eerste helft werd een doelpunt van Andrej Kramaric nog terecht afgekeurd wegens buitenspel, maar tien minuten later kon de spits alsnog de gelijkmaker op zijn naam zetten. Vlak voor rust kwam Kroatië op een verdiende voorsprong dankzij een hard schot van Marko Livaja.

Weer Kramaric

Canada moest na de rust hard op zoek naar de gelijkmaker en via invaller Jonathan Osario en Jonathan David was het twee keer dichtbij. Aan de andere kant redde de Canadese keeper Milan Borjan ternauwernood op een schot van Kramaric, die tien minuten later alsnog de 3-1 binnenschoot en zo de wedstrijd besliste.

Canada bleef aandringen en kreeg nog kansen, maar het was Kroatië dat het slotakkoord verzorgde via Lovro Majer, die het eindstation was van een Kroatische counter en de 4-1 binnenschoot. Door de nederlaag is Canada definitief uitgeschakeld. Kroatië heeft volgende week genoeg aan een gelijkspel tegen België om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

De Kroatische spits Andrej Kramaric viert de 3-1. Foto Ali Haider/EPA

Onrust in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam na Marokkaanse overwinning op WK

In Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zijn zondag onlusten uitgebroken nadat Marokko op het WK eerder op de dag met 2-0 won van België. In alledrie de steden heeft de ME daarbij ingegrepen, zo heeft de politie van Rotterdam, Den Haag en Amsterdam bekendgemaakt. Ook in de Belgische hoofdstad Brussel is het zondagmiddag en -avond onrustig en treedt de politie op tegen relschoppers.

In Amsterdam is volgens lokale omroep AT5 onrust uitgebroken op het Mercatorplein in het stadsdeel West. Op het plein zouden meerdere brandjes zijn aangestoken en brandde ook een auto uit. Ook werd zwaar vuurwerk afgestoken, onder meer in de richting van agenten. Op welke manier de ME heeft ingegrepen, is niet duidelijk.

In Rotterdam zorgen volgens de politie „ongeveer vijfhonderd supporters” voor onrust bij het centraal gelegen Kruisplein. Ze zouden vuurwerk en glas naar agenten gooien. Volgens omroep Rijnmond gaat het om supporters van het Marokkaanse elftal en zijn hier en daar vlaggen van het land te zien. De ME voert charges uit op de relschoppers. Volgens persbureau ANP zijn er twee agenten gewond geraakt en werd een onbekend aantal relschoppers gearresteerd.

In Den Haag was het vooral onrustig op de Vaillantlaan in de Schilderswijk. Een woordvoerder van de politie laat weten dat het aanvankelijk vooral druk was met feestvierders, en dat de sfeer geleidelijk aan „grimmiger” werd: „Er werd zwaar vuurwerk gegooid, auto’s van voorbijgangers werden opengetrokken.” De ME vraagt feestvierders weg te gaan van de straat, maar zou geen extra middelen inzetten, zoals traangas of waterkannonnen. Omstreeks 19.30 was het weer rustig in de straat. De politie laat weten één persoon te hebben aangehouden.

Een brandende auto op het Mercatorplein. Foto ANP

Rellen in Brussel na Belgisch verlies en Marokkaanse winst

In Brussel zijn zondagmiddag rellen uitgebroken nadat Marokko met 2-0 wist te winnen van België. De politie heeft daarbij traangas en waterkanonnen ingezet, melden Belgische media. Burgemeester Philippe Close roept voetbalsupporters op niet naar het centrum van de stad te komen.

Volgens de Belgische krant De Standaard richtten „honderden jongeren” vernielingen aan in de stad, al is niet duidelijk wie de relschoppers zijn. Sommigen gooiden vuurwerk, er werden brandjes gesticht en een aantal deelstepjes werd in brand gezet. Eén van deze stepjes zou door de voorruit van een auto zijn gegooid. Het gooien van vuurwerk begon volgens de krant al voor de wedstrijd, maar de onlusten verergerden na de aftrap.

In sommige Nederlandse steden wordt de overwinning van Marokko bescheiden en zonder geweld gevierd. In de Haagse Schilderswijk is een menigte van feestvierders, veelal met Marokkaanse vlaggen, bijeengekomen. Hoewel er politie aanwezig is, heeft deze volgens Omroep West niet hoeven ingrijpen. Omroep Rijnmond deelt beelden van Marokkaanse supporters die in de binnenstad vanuit auto’s Marokkaanse vlaggen omhoog houden.

In de Brusselse binnenstad zijn zaterdagmiddag deelstepjes in brand gestoken. Foto Nicolas Maeterlinck/AFP

Marokko verslaat België in rommelige wedstrijd met 2-0

De wedstrijd tussen Marokko en België in groep F is geëindigd in een 2-0 overwinning voor de Marokkanen. In de rommelige wedstrijd, waarin beide ploegen tot genoeg kansen kwamen, duurde het tot diep in de tweede helft voordat het eerste doelpunt viel. Later vandaag komen Canada en Kroatië, de andere twee teams in groep F, in actie.

De eerste twintig minuten van de wedstrijd was België een stuk sterker en via Thorgen Hazard, die samen met zijn broer Eden op het veld stond, en Amadou Onana waren er kansen op de openingstreffer. Aan de kant van Marokko was het met name oud-Ajacied Hakim Ziyech die voor gevaar zorgde. Vlak voor rust schoot hij een vrije trap vanaf de rechterkant binnen, maar de scheidsrechter keurde de treffer af nadat hij met de VAR hinderlijk buitenspel constateerde.

Vermakelijke wedstrijd

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld: spelers maakten veel persoonlijke fouten, passes kwamen vaak niet aan maar het spel bleef op en neer golven, wat voor een vermakelijke wedstrijd zorgde. Met kansen over en weer was het wachten op een doelpunt, dat in de 73ste minuut viel toen de Marokkaanse middenvelder Abdelhamid Sabiri de bal vanaf links langs keeper Thibaut Courtois schoot.

Met spits Romelu Lukaku als invaller ging België op zoek naar de gelijkmaker, maar tot echte uitgespeelde kansen leidde dat niet. Sterker nog, in de 92ste minuut maakte de in Nederland geboren Zakaria Aboukhlal er op aangeven van Ziyech 2-0 van. Marokko gaat nu aan leiding in groep F, al kan Kroatië die koppositie bij een ruime overwinning op Canada later vandaag overnemen.

De Marokkaanse ploeg viert de 1-0 van Sabiri. Foto Odd Andersen/AFP

En toen trok de FIFA geel voor een boodschap van liefde

Terwijl de FIFA zich in de eerste week van het WK hard opstelde tegenover de OneLove-band die onder andere Nederland wilde dragen, begint in Doha het WK te leven. In en rond de stadions, in de fanzones, zie je overwegend voetbalfans uit Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Qatar. Niet Qatarezen in witte dishdasha’s – die zie je er nauwelijks – maar migranten uit Zuid-Azië en Afrika die het overgrote deel van de lokale bevolking uitmaken. De sfeer is er, onmiskenbaar, uitstekend. Er zijn geen vechtpartijen, er wordt gedanst en gezongen, de logistiek werkt uitstekend. Met de vraag of je al dan niet met een regenboogvlag het stadion in mag of een OneLove-band mag dragen, lijkt niemand bezig.

Lees ook: En toen trok de FIFA geel voor een boodschap van liefde

Stuntploeg Japan nu zelf verrast door Costa Rica

Costa Rica heeft voor een grote verrassing gezorgd door Japan met 1-0 te verslaan. Keysher Fuller zorgde tien minuten voor tijd voor het enige doelpunt van de wedstrijd. In de eerste speelronde was het nog Japan dat stuntte met een 2-1 overwinning op Duitsland.

Het doelpunt van Fuller kwam voort uit het eerste Costa Ricaanse schot op doel van het hele toernooi. Tijdens de openingswedstijd tegen Spanje ging de ploeg kansloos met 7-0 ten onder en ook tegen Japan slaagde het Midden-Amerikaanse land er lange tijd niet in om gevaarlijk te worden voor het doel. Japan, dat met liefst vijf andere spelers aantrad ten opzichte van de wedstrijd tegen Duitsland, zette daar in de eerste helft weinig tegenover.

Na rust zette Japan meer druk naar voren, terwijl Costa Rica zich verder terugtrok op eigen helft. De ingevallen Ito leek twintig minuten op tijd naar een grote kans op de 1-0, toen de Costa Ricaanse verdediger Francisco Calvo hem aan zijn arm naar beneden trok. Met een gele kaart kwam hij goed weg, de daaropvolgende vrije trap schoot middenvelder Daichi Kamadi in de muur.

Gonda niet vrijuit

Tien minuten voor tijd ging het mis voor Japan. Hidemasa Morita verspeelde vlak voor de eigen zestienmeter de bal, waarna Fuller kon aanleggen voor een schot. Zijn poging dwarrelde over de niet vrijuit gaande doelman Shuichi Gonda de kruising in.

Door de overwinning staat Costa Rica net als Japan na twee wedstrijden op drie punten. Om 20.00 uur komen Duitsland en Spanje nog in actie voor hun tweede groepsduel. Winnen de Duitsers, dan staan alle ploegen weer op gelijke hoogte.

De Costa Ricaan Keysher Fuller viert zijn doelpunt tegen Japan. Foto Raul Arboleda/AFP

Welkom in dit blog

Het is de achtste speeldag van het WK in Qatar, met in totaal vier wedstrijden in de groepen E en F. Om 20.00 uur spelen titelkandidaten Spanje en Duitsland tegen elkaar in een wedstrijd die met name voor de Duitsers zeer belangrijk is. Zij verloren hun eerste wedstrijd van Japan en moeten hoogstwaarschijnlijk een punt pakken om zicht te houden op de achtste finales. Japan speelt om 11.00 uur tegen Costa Rica, dat woensdag met 7-0 van Spanje verloor.

In Groep F treft België om 14.00 uur het Marokko van Hakim Ziyech en spelen om 17.00 uur Kroatië en Canada tegen elkaar. België gaat in die groep aan de leiding met drie punten, gevolgd door Kroatië en Marokko, die woensdag tegen elkaar niet wisten te scoren. Canada staat door zijn 1-0 verlies tegen België met nul punten onderaan.

Japan - Costa Rica

 • #25
 • Groep E
 • Ahmad Bin Ali

België - Marokko

 • #26
 • Groep F
 • Al Thumama

Kroatië - Canada

 • #27
 • Groep F
 • Khalifa International

Spanje - Duitsland

 • #28
 • Groep E
 • Al Bayt

Bekijk het volledige programma met uitslagen en standen

Lees hier het blog van zaterdag 26 november terug