Stuntploeg Japan nu zelf verrast door Costa Rica

De Costa Ricaan Keysher Fuller viert zijn doelpunt tegen Japan.
De Costa Ricaan Keysher Fuller viert zijn doelpunt tegen Japan. Foto Raul Arboleda/AFP

Costa Rica heeft voor een grote verrassing gezorgd door Japan met 1-0 te verslaan. Keysher Fuller zorgde tien minuten voor tijd voor het enige doelpunt van de wedstrijd. In de eerste speelronde was het nog Japan dat stuntte met een 2-1 overwinning op Duitsland.

Het doelpunt van Fuller kwam voort uit het eerste Costa Ricaanse schot op doel van het hele toernooi. Tijdens de openingswedstijd tegen Spanje ging de ploeg kansloos met 7-0 ten onder en ook tegen Japan slaagde het Midden-Amerikaanse land er lange tijd niet in om gevaarlijk te worden voor het doel. Japan, dat met liefst vijf andere spelers aantrad ten opzichte van de wedstrijd tegen Duitsland, zette daar in de eerste helft weinig tegenover.

Na rust zette Japan meer druk naar voren, terwijl Costa Rica zich verder terugtrok op eigen helft. De ingevallen Ito leek twintig minuten op tijd naar een grote kans op de 1-0, toen de Costa Ricaanse verdediger Francisco Calvo hem aan zijn arm naar beneden trok. Met een gele kaart kwam hij goed weg, de daaropvolgende vrije trap schoot middenvelder Daichi Kamadi in de muur.

Gonda niet vrijuit

Tien minuten voor tijd ging het mis voor Japan. Hidemasa Morita verspeelde vlak voor de eigen zestienmeter de bal, waarna Fuller kon aanleggen voor een schot. Zijn poging dwarrelde over de niet vrijuit gaande doelman Shuichi Gonda de kruising in.

Door de overwinning staat Costa Rica net als Japan na twee wedstrijden op drie punten. Om 20.00 uur komen Duitsland en Spanje nog in actie voor hun tweede groepsduel. Winnen de Duitsers, dan staan alle ploegen weer op gelijke hoogte.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vandaag op het WK: kraker tussen Duitsland en Spanje, eerst Japan tegen Costa Rica