Rellen in Brussel na Belgisch verlies en Marokkaanse winst

In de Brusselse binnenstad zijn zaterdagmiddag deelstepjes in brand gestoken.
In de Brusselse binnenstad zijn zaterdagmiddag deelstepjes in brand gestoken. Foto Nicolas Maeterlinck/AFP

In Brussel zijn zondagmiddag rellen uitgebroken nadat Marokko met 2-0 wist te winnen van België. De politie heeft daarbij traangas en waterkanonnen ingezet, melden Belgische media. Burgemeester Philippe Close roept voetbalsupporters op niet naar het centrum van de stad te komen.

Volgens de Belgische krant De Standaard richtten „honderden jongeren” vernielingen aan in de stad, al is niet duidelijk wie de relschoppers zijn. Sommigen gooiden vuurwerk, er werden brandjes gesticht en een aantal deelstepjes werd in brand gezet. Eén van deze stepjes zou door de voorruit van een auto zijn gegooid. Het gooien van vuurwerk begon volgens de krant al voor de wedstrijd, maar de onlusten verergerden na de aftrap.

In sommige Nederlandse steden wordt de overwinning van Marokko bescheiden en zonder geweld gevierd. In de Haagse Schilderswijk is een menigte van feestvierders, veelal met Marokkaanse vlaggen, bijeengekomen. Hoewel er politie aanwezig is, heeft deze volgens Omroep West niet hoeven ingrijpen. Omroep Rijnmond deelt beelden van Marokkaanse supporters die in de binnenstad vanuit auto’s Marokkaanse vlaggen omhoog houden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Canada uitgeschakeld na ruime nederlaag tegen Kroatië