Iraanse voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben voetballer Voria Ghafouri op borgtocht vrijgelaten, dat melden Iraanse media. De 35-jarige oud-international werd afgelopen week opgepakt omdat hij de regering zou hebben beledigd. Ghafouri had steun uitgesproken voor de protesten in het land die al ruim twee maanden lang aanhouden. Ook de prominente dissident Hossein Ronaghi is voorwaardelijk vrijgelaten.

De protestbeweging in Iran heeft zijn weerslag bij het WK voetbal in Qatar. De Iraanse aanvoerder Ehsan Hajsafi sprak zijn steun uit voor de demonstranten. De spelers weigerden aanvankelijk mee te zingen met het Iraanse volkslied, maar bij de wedstrijd vrijdag zongen enkelen na kritiek van het regime toch mee.

De protesten in Iran begonnen na de dood van de 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw Mahsa Amini in september. Amini werd door de zedenpolitie in Teheran opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet op de juiste manier droeg. Sindsdien protesteren duizenden mensen tegen het gewelddadige regime.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties besloot deze week tot een onafhankelijk onderzoek naar de onderdrukking door het regime, waarbij honderden doden zijn gevallen en bijna 20.000 mensen zijn gearresteerd.

Lees ook: Kritiek op Teheran bij WK en in VN-mensenrechtenraad Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Argentinië herstelt zich na blamage tegen Saoedi-Arabië en wint met 2-0 van Mexico