In beeld

Deze protestacties kwamen wél de voetbalstadions in Qatar binnen

Terwijl de voetbalwereld zich verzamelde in Doha, kwam de FIFA, onder druk van gastland Qatar, met steeds meer regels: geen OneLove-band, geen 'love' op de tenues, geen protestvlaggen. Toch wisten sommige voetballers en supporters hun protest in de voetbalstadions of op het veld te krijgen. Ook buiten Qatar werd er wereldwijd gedemonstreerd tegen het WK.
De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib, draagt een OneLove-band en is in gesprek met FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Het werd spelers op het WK door de FIFA verboden om de band te dragen
Foto Natacha Pisarenko/AP
Een politieagent inspecteert Iraanse vlaggen bedekt met een kruis, die Iraanse fans mee hebben genomen naar het stadion. Tijdens het WK werd ook geprotesteerd voor vrouwenrechten in Iran, waar sinds de dood van Masha Amini landelijke demonstraties zijn ontstaan.
Foto Amanda Perobelli/Reuters
Voor de wedstrijd tegen Japan bedekken de spelers van het Duitse voetbalelftal hun mond terwijl ze poseren voor de groepsfoto. In een verklaring schrijft het team dat het verbieden van de OneLove-band hetzelfde is als de mond snoeren. "Over mensenrechten wordt niet onderhandeld."
Foto Ina Fassbender/AFP
Belgische supporters dragen OneLove-shirts met de tekst "ons voetbal is voor iedereen" voorafgaand aan de wedstrijd tussen België en Canada.
Foto Martin Meissner/AP
Iraanse voetbalfans dragen een 'Women Life Freedom'-shirt en een T-shirt ter nagedachtenis aan Mahsa Amini.
Foto Dylan Martinez/Reuters
Spelers van het Iraanse voetbalelftal weigeren mee te zingen met het volkslied voor hun wedstrijd tegen Engeland. Het kwam de Iraanse spelers op zowel steun als boegeroep van het publiek te staan.
Foto Fadel Senna/AFP
De voorzitter van de Duitse voetbalbond Bernd Neuendorf (links) praat met de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser. De minister draagt een OneLove-armband voorafgaand aan de wedstrijd tussen Duitsland en Japan.
Foto Matthias Schrader/AP
Sommige spelers vonden toch een manier om te protesteren door middel van hun voetbalkleding. Deze speler draagt regenboogschoenen. Meerdere voetbalfans werd de toegang tot het stadion geweigerd als ze kleding of vlaggen bij zich hadden met regenboogkleuren.
Foto Matthew Childs/Reuters
Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Denemarken en Tunesië draagt de voormalige Deense premier Helle Thorning-Schmidt een regenboogkleurige armband, die de lhbti-gemeenschap vertegenwoordigt.
Foto Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen/Reuters