WK voetbal

Argentinië herstelt zich na blamage tegen Saoedi-Arabië en wint met 2-0 van Mexico

In dit blog doet NRC verslag van het WK voetbal van 2022 in Qatar. Vandaag speelt Frankrijk tegen Denemarken. Argentinië moet na het verrassende verlies tegen Saoedi-Arabië proberen te winnen van Mexico. Op deze pagina vind je het wedstrijdschema en alle groepsstanden.

Dit blog is gesloten

Zaterdag kende mooie wedstrijden met te verwachten uitslagen. Zo versloegen de Fransen het Denemarken van Christian Eriksen en herstelde Argentinië de orde door met 2-0 van Mexico te winnen, na een verrassend verlies tegen Saoedi-Arabië (1-2) eerder deze week. Dat laatste team verloor zaterdag met 2-0 van Polen. Australië won met 1-0 van Tunesië.

Ook zondag staan weer veelbelovende wedstrijden op het programma. Zo speelt België tegen Marokko en nemen titelkandidaten Spanje en Duitsland het tegen elkaar op. We openen dan een nieuw WK-blog.

Groepen en stand

Groep A
Nederland 3 7 4
Senegal 3 6 1
Ecuador 3 4 1
Qatar 3 0 -6
Groep B
Engeland 3 7 7
Verenigde Staten 3 5 1
Iran 3 3 -3
Wales 3 1 -5
Groep C
Argentinië 3 6 3
Polen 3 4 0
Mexico 3 4 -1
Saoedi-Arabië 3 3 -2
Groep D
Frankrijk 3 6 3
Australië 3 6 -1
Tunesië 3 4 0
Denemarken 3 1 -2
Groep E
Japan 3 6 1
Spanje 3 4 6
Duitsland 3 4 1
Costa Rica 3 3 -8
Groep F
Marokko 3 7 3
Kroatië 3 5 3
België 3 4 -1
Canada 3 0 -5
Groep G
Brazilië 3 6 2
Zwitserland 3 6 1
Kameroen 3 4 0
Servië 3 1 -3
Groep H
Portugal 3 6 2
Zuid-Korea 3 4 0
Uruguay 3 4 0
Ghana 3 3 -2

Iraanse voetballer en dissident op borgtocht vrij

De Iraanse autoriteiten hebben voetballer Voria Ghafouri op borgtocht vrijgelaten, dat melden Iraanse media. De 35-jarige oud-international werd afgelopen week opgepakt omdat hij de regering zou hebben beledigd. Ghafouri had steun uitgesproken voor de protesten in het land die al ruim twee maanden lang aanhouden. Ook de prominente dissident Hossein Ronaghi is voorwaardelijk vrijgelaten.

De protestbeweging in Iran heeft zijn weerslag bij het WK voetbal in Qatar. De Iraanse aanvoerder Ehsan Hajsafi sprak zijn steun uit voor de demonstranten. De spelers weigerden aanvankelijk mee te zingen met het Iraanse volkslied, maar bij de wedstrijd vrijdag zongen enkelen na kritiek van het regime toch mee.

De protesten in Iran begonnen na de dood van de 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw Mahsa Amini in september. Amini werd door de zedenpolitie in Teheran opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet op de juiste manier droeg. Sindsdien protesteren duizenden mensen tegen het gewelddadige regime.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties besloot deze week tot een onafhankelijk onderzoek naar de onderdrukking door het regime, waarbij honderden doden zijn gevallen en bijna 20.000 mensen zijn gearresteerd.

Lees ook: Kritiek op Teheran bij WK en in VN-mensenrechtenraad

Argentinië herstelt zich na blamage tegen Saoedi-Arabië en wint met 2-0 van Mexico

Argentinië heeft dan toch zijn eerste overwinning op het WK te pakken. Aan de hand van aanvoerder Lionel Messi wonnen de Zuid-Amerikanen met 2-0 van Mexico, na het zeer onverwachte 1-2 verlies tegen Saoedi-Arabië op dinsdag.

De Argentijnen en Mexicanen bestreden elkaar fel in een spannende wedstrijd die zich meer liet kenmerken door (grove) overtredingen dan door uitgespeelde kansen of mooi voetbal. Met name Mexico deelde flink uit en kreeg vier gele kaarten.

De Mexicanen gaven de Argentijnse sterspeler Messi gedurende grote delen van de wedstrijd nauwelijks ruimte en dekten hem vaak met twee of zelfs drie man. Toch wist de 35-jarige Argentijn in de 64ste minuut te scoren, toen hij de bal vanaf de rechterflank kreeg teruggelegd. Vanaf twintig meter schoot hij laag in de rechterhoek, voorbij de Mexicaanse keeper Guillermo Ochoa.

Wedstrijd op slot

In de 87ste minuut gooiden de Argentijnen de wedstrijd op slot met een pass van Messi op Enzo Fernández. De invaller omspeelde een Mexicaanse verdediger met een schaarbeweging en krulde de bal vervolgens in de rechterbovenhoek: 2-0.

Het is bijzonder spannend in Groep C, waarin elk team nog kans maakt op de achtste finales. Polen gaat na twee wedstrijden aan de leiding met vier punten, gevolgd door Argentinië en Saoedi-Arabië met twee punten. Mexico heeft slechts één punt.

Hector Herrera van Mexico in duel met de Argentijnse aanvoerder Lionel Messi. Foto Dylan Martinez/Reuters

Franse sterspeler Mbappé verslaat Denemarken: 2-1

Frankrijk heeft Denemarken zaterdag met 2-1 verslagen. De 23-jarige aanvaller Kylian Mbappé scoorde twee keer in een wedstrijd waarin de Fransen dominanter waren, maar de Denen knap verzet boden. De WK-titelhouders hebben zich met de winst als eerste team geplaatst voor de achtste finales.

In de eerst helft creëerde Frankrijk al meer kansen, maar kwam niet tot scoren. In de enerverende tweede helft zetten Les Bleus nog meer aan, wat onder meer leidde tot een kans voor Antoine Griezmann, die in de 59ste minuut een diepe bal met de borst behendig meenam, maar vervolgens hoog over het doel schoot.

Een minuut later was het wel raak toen de aanvallend ingestelde linksback Theo Hernandez opstormde en Mbappé aanspeelde. Die gaf weer diep op de verder gelopen Hernandez om de bal vervolgens terug te krijgen en via een Deens been langs keeper Kasper Schmeichel te schuiven.

Gelijkmaker

In de 68ste minuut volgde de Deense gelijkmaker van Andreas Christensen, die een corner van dichtbij inkopte. De Denen gingen vervolgens op zoek naar de winst, maar de Franse keeper Hugo Lloris redde vier minuten later op een hard schot van dichtbij van middenvelder Jesper Lindstrøm.

Het waren de Fransen die uiteindelijk de meeste kansen creëerden en in de 85ste minuut scoorde Mbappé de beslissende goal. Griezmann draaide de bal vanaf de rechterflank bij de tweede paal in, waar de aanvaller van Paris Saint-Germain van dichtbij met zijn bovenbeen Schmeichel passeerde: 2-1.

In Groep D gaat Frankrijk aan de leiding (zes punten), gevolgd door Australië (drie punten) en Denemarken en Tunesië (beide één punt). Woensdag komt Frankrijk uit tegen Tunesië en spelen Australië en Denemarken vermoedelijk om de tweede plek.

De Franse aanvaller Kylian Mbappé viert zaterdag zijn eerste goal tegen Denemarken. Foto Carl Recine/Reuters

Saoedi-Arabië geeft Argentinië-stunt geen vervolg, verliest 2-0 van Polen

Polen heeft zaterdag de tweede poulewedstrijd met 2-0 gewonnen van Saoedi-Arabië, dat eerder deze week nog enorm stuntte door van Argentinië te winnen. Door goals van Piotr Zieliński en aanvoerder Robert Lewandowski wonnen de Polen een met name in de tweede helft enerverende wedstrijd. Beide teams behouden zicht op de laatste zestien.

Polen opende de score in de 40ste minuut door een goal van middenvelder Piotr Zieliński, nadat Lewandowski de keeper had omspeeld en vervolgens teruglegde. Drie minuten later greep de VAR in en gaf de scheidsrechter een penalty aan Saoedi-Arabië. De Poolse verdediger Krystian Bielik had Saleh Al-Shehri licht op de hak getikt; een makkelijk gegeven strafschop. Maar keeper Wojciech Szczęsny stopte de niet ijzersterk ingeschoten penalty van de Saoedische aanvoerder Salem Al-Dawsari, om vervolgens ook de rebound van Mohammed Al-Burayk met zijn vingertoppen over te tikken.

Levendige tweede helft

In de tweede helft brak de wedstrijd verder open, met goede kansen voor de veel druk zettende Saoediërs. De Arabieren wisten echter niet te scoren, waarna Polen het initiatief overnam. Przemysław Frankowski kopte in de 63ste minuut op de lat, twee minuten voordat Lewandowski tegen de bal liep en de paal vond.

De topspits van FC Barcelona moest nog tot de 82ste minuut wachten op zijn eerste WK-goal ooit. Dat doelpunt werd ingeleid door een fout van de Saoedische verdediger Abdulellah Al-Malki, die de bal verspeelde door open te draaien met Lewandowski in zijn rug. De Poolse spits prikte de bal vervolgens gemakkelijk langs de Saoedische keeper: 2-0.

In Groep C heeft Polen nu vier punten en Saoedi-Arabië drie. Vanavond treffen Argentinië (nul punten) en Mexico (één punt) elkaar voor hun tweede poulewedstrijd.

Robert Lewandowski viert zijn goal tegen Saoedi-Arabië in het Al-Rayyan-stadion nabij Doha. Foto Andrej Isakovic/AFP

Australië boekt ten koste van Tunesië eerste zege op WK in 12 jaar

Australië heeft in Qatar voor het eerst sinds 2010 weer een wedstrijd op het WK voetbal gewonnen. De Australiërs waren in Al Wakrah met 1-0 te sterk voor Tunesië.

Mitchell Duke nam halverwege de eerste helft het winnende doelpunt voor zijn rekening. De aanvaller van de Japanse club Fagiano Okayama verlengde een van richting veranderde voorzet vanaf de linkerflank beheerst met zijn hoofd.

Bijna 12,5 jaar geleden wonnen de Socceroos voor het laatst op het mondiale eindtoernooi. Op 23 juni 2010 werd Servië in Zuid-Afrika met 2-1 verslagen. Op het WK van 2014 in Brazilië verloor Australië in de poule met Nederland alle groepswedstrijden en vier jaar geleden pakte het land in Rusland alleen een punt tegen Denemarken (1-1).

De Denen zijn in Qatar opnieuw de tegenstander in de laatste groepswedstrijd. Denemarken neemt het om 17.00 uur eerst nog op tegen regerend kampioen Frankrijk.

Australië komt op voorsprong dankzij een goal van aanvaller Mitchell Duke. Foto Abir Sultan/EPA

Ruim 4,3 miljoen kijkers voor Nederland - Ecuador

Ruim 4,3 miljoen Nederlanders hebben vrijdagavond gekeken naar de wedstrijd tussen Nederland en Ecuador. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Het zijn er iets meer dan tijdens het eerste WK-duel van Oranje tegen Senegal, toen bijna 4,3 miljoen mensen voor de tv of online de wedstrijd volgden.

Tegen Ecuador wist Nederland, net als tegen Senegal, niet te overtuigen. Het Nederlands elftal speelde één van de slechtste wedstrijden uit de WK-geschiedenis, met slechts twee doelkansen voor Oranje, en kwam met een 1-1 gelijkspel nog goed weg. Komende dinsdag heeft het elftal van bondscoach Louis van Gaal aan een gelijkspel tegen gastland Qatar genoeg om zich te plaatsen voor de achtste finales.

Lees ook: Oranje verovert ook met het 1-1 gelijkspel tegen Ecuador geen harten

Welkom in dit blog

Het is de zevende speeldag van het WK in Qatar, met in totaal vier wedstrijden uit groepen C en D. De twee wedstrijden die het meest in het oog springen zijn die tussen Frankrijk en Denemarken (17.00 uur) en tussen Argentinië en Mexico (20.00 uur). Regerend wereldkampioen Frankrijk heeft de laatste twee wedstrijden van Denemarken verloren, allebei in de Nations League. Argentinië heeft wat recht te zetten na de verrassende verliespartij in de eerste ronde tegen het tactisch sterke Saoedi-Arabië (2-1).

De speeldag begint om 11.00 uur met het duel tussen Tunesië en Australië. Beide ploegen wisten hun eerste wedstrijd niet te winnen: Tunesië speelde doelpuntloos gelijk tegen Denemarken, Australië verloor kansloos van Frankrijk (4-1). Om 14.00 uur is het aan Polen en stuntploeg Saoedi-Arabië. De Poolse superspits Robert Lewandowski liet het dinsdag tegen Mexico na een strafschop te benutten, waardoor Polen niet verder kwam dan een puntendeling.

Tunesië - Australië

 • #21
 • Groep D
 • Al Janoub

Polen - Saoedi-Arabië

 • #22
 • Groep C
 • Education City

Frankrijk - Denemarken

 • #23
 • Groep D
 • Stadium 974

Argentinië - Mexico

 • #24
 • Groep C
 • Lusail

Bekijk het volledige programma met uitslagen en standen

Lees hier het blog van vrijdag 25 november terug