Saoedi-Arabië geeft Argentinië-stunt geen vervolg, verliest 2-0 van Polen

Robert Lewandowski viert zijn goal tegen Saoedi-Arabië in het Al-Rayyan-stadion nabij Doha.
Robert Lewandowski viert zijn goal tegen Saoedi-Arabië in het Al-Rayyan-stadion nabij Doha. Foto Andrej Isakovic/AFP

Polen heeft zaterdag de tweede poulewedstrijd met 2-0 gewonnen van Saoedi-Arabië, dat eerder deze week nog enorm stuntte door van Argentinië te winnen. Door goals van Piotr Zieliński en aanvoerder Robert Lewandowski wonnen de Polen een met name in de tweede helft enerverende wedstrijd. Beide teams behouden zicht op de laatste zestien.

Polen opende de score in de 40ste minuut door een goal van middenvelder Piotr Zieliński, nadat Lewandowski de keeper had omspeeld en vervolgens teruglegde. Drie minuten later greep de VAR in en gaf de scheidsrechter een penalty aan Saoedi-Arabië. De Poolse verdediger Krystian Bielik had Saleh Al-Shehri licht op de hak getikt; een makkelijk gegeven strafschop. Maar keeper Wojciech Szczęsny stopte de niet ijzersterk ingeschoten penalty van de Saoedische aanvoerder Salem Al-Dawsari, om vervolgens ook de rebound van Mohammed Al-Burayk met zijn vingertoppen over te tikken.

Levendige tweede helft

In de tweede helft brak de wedstrijd verder open, met goede kansen voor de veel druk zettende Saoediërs. De Arabieren wisten echter niet te scoren, waarna Polen het initiatief overnam. Przemysław Frankowski kopte in de 63ste minuut op de lat, twee minuten voordat Lewandowski tegen de bal liep en de paal vond.

De topspits van FC Barcelona moest nog tot de 82ste minuut wachten op zijn eerste WK-goal ooit. Dat doelpunt werd ingeleid door een fout van de Saoedische verdediger Abdulellah Al-Malki, die de bal verspeelde door open te draaien met Lewandowski in zijn rug. De Poolse spits prikte de bal vervolgens gemakkelijk langs de Saoedische keeper: 2-0.

In Groep C heeft Polen nu vier punten en Saoedi-Arabië drie. Vanavond treffen Argentinië (nul punten) en Mexico (één punt) elkaar voor hun tweede poulewedstrijd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Saoedi-Arabië geeft Argentinië-stunt geen vervolg, verliest 2-0 van Polen