Zwak Nederland komt met gelijkspel goed weg tegen Ecuador

Daley Blind loopt weg terwijl Ecuador de gelijkmaker van Enner Valencia viert.
Daley Blind loopt weg terwijl Ecuador de gelijkmaker van Enner Valencia viert. Foto Pedro Nunes/Reuters

Nederland is er niet in geslaagd om ook de tweede groepswedstrijd op het WK te winnen. In een zwakke wedstrijd tegen Ecuador kwam Oranje met een 1-1 gelijkspel nog goed weg. Cody Gakpo scoorde al vroeg in de wedstrijd het enige doelpunt namens Nederland, Enner Valencia maakte even na rust gelijk.

Het duel kende een geweldige start voor Nederland. Al na zes minuten maakte Gakpo de 1-0 met een hard schot van vlak buiten het zestienmetergebied, nadat Nederland ver op de helft van Ecuador de bal had veroverd. Voor de PSV’er was het zijn tweede doelpunt van het toernooi.

De eerste helft bleef het bij die ene doelpoging van Gakpo. Aan overzijde van het veld redde Andries Noppert na iets meer dan een halfuur op een inzet van Ecuador-spits Enner Valencia. Vlak voor rust werd een doelpunt van Ecuador afgekeurd, omdat Jackson Porozo het zicht van doelman Andries Noppert belemmerde bij een schot van Pervis Estupinán.

Valencia scoort

Nederland begon met Memphis Depay als invaller aan de tweede helft. Daarin moest het al snel de gelijkmaker incasseren. Onrustig uitverdedigen van doelman Noppert leidde tot een chaotische situatie op het middenveld, waar Jurriën Timber van de bal werd gezet. Noppert pareerde vervolgens nog een inzet van Estupiñán, maar was kansloos bij de rebound van Ecuador-topscorer Valencia.

Het felle Ecuador zette aan en raakte via rechtsbuiten Gonzalo Plata nog de lat. Omdat Nederland daar weinig tegenover stelde, moest het zelfs vrezen in de slotfase tegen een nederlaag aan te lopen. Zo ver kwam het niet, tot opluchting van aanvoerder Virgil van Dijk. „Met een punt hebben we het in eigen hand”, zei hij na afloop bij de NOS.

Na twee wedstrijden gaat Nederland samen met Ecuador aan de leiding in groep A. Beide landen hebben vier punten uit twee wedstrijden. Komende dinsdag speelt Nederland nog tegen Qatar, dat zich niet meer kan kwalificeren voor de volgende ronde. Ecuador neemt het diezelfde dag op tegen Senegal.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zwak Nederland komt met gelijkspel goed weg tegen Ecuador