Ook Engelsen weten niet te imponeren, spelen 0-0 tegen beter Amerika

Balende Engelse fans in Manchester, omdat hun ploeg niet weet te winnen van Amerika.
Balende Engelse fans in Manchester, omdat hun ploeg niet weet te winnen van Amerika. Foto Ed Sykes/Reuters

Engeland en de Verenigde Staten hebben vrijdagavond met 0-0 gelijkgespeeld in groep B. Vooral de Amerikanen maakten een sterke indruk, met hun hoge intensiteit en mooie acties van aanvaller Christian Pulisic (24) en middenvelder Weston McKennie (24). De Engelsen wisten na hun grote zege op Iran (6-2) niet opnieuw te imponeren en kwamen goed weg met een punt. Alleen een verliespartij met hele ruime cijfers tegen Wales kan nog voorkomen dat ze de volgende ronde niet halen.

Het Engeland van bondscoach Gareth Southgate was in het begin van de wedstrijd de betere partij. In de negende minuut leidde dat tot de eerste grote kans voor spits Harry Kane (29), na een goede combinatie over de rechterflank. Zijn schot werd geblokt. Daarna maakte Amerika het spel. McKennie schoot een grote kans over, Pulisic raakte vanuit een moeilijke positie de lat. De Amerikanen waren, net als Ecuador tegen Nederland, feller dan hun kwalitatief betere tegenstander.

In de tweede helft bleef Amerika het betere team en het Engelse aanvalsspel tam. Beide landen slaagden er niet in om tot grote kansen en dus doelpunten te komen. Het Engelse nationale elftal speelde voor de twaalfde keer in de geschiedenis met 0-0 gelijk op een WK; voor de VS was dat een primeur. De politiek beladen wedstrijd van de VS tegen Iran — dat eerder op de dag Wales met 2-0 versloeg — is allesbepalend voor welke van de twee landen doorgaat naar de achtste finales.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zwak Nederland komt met gelijkspel goed weg tegen Ecuador