Foto's Joke Schut, Bewerking NRC

Een pakketpunt runnen doe je niet voor het geld, maar voor de mensen

In Beeld Fotograaf Joke Schut vroeg zich af: waarom zou je thuis een pakketpunt runnen? Je huis staat vol pakjes en je kan de deur niet uit. Het antwoord: voor het contact.

De vriend van fotograaf Joke Schut moest een pakketje ophalen bij een servicepunt. Bleek het gewoon bij iemand thuis te zijn. Hij ontving het pakket uit het raam. „Alsof het een loket was!”

Schut (34) las zich in en vroeg zich af: waarom dóén mensen dit? Want je moet als ‘buurtpunt’ alle werkdagen thuis zijn tussen 16 en 21 uur voor bezorgers en voor de mensen die hun pakketje komen halen. Hun bestellingen vullen jouw huis. Je bel gaat om de haverklap. En je krijgt maar 25 cent per pakketje. Dat telt op tot, wat is het, 100 euro per maand?

Schut reisde het land af, fotografeerde een dertigtal mensen die zo’n buurtpunt runnen en leerde nog iets anders. Mensen doen het voor de ménsen. Voor het contáct.

Sjef Welles is zeventig en woont in zijn eentje in een huis in de Pijp in Amsterdam. Hij was toch al veel thuis, ontving al pakketjes van veel buren. Hij zag een advertentie – word buurtpunt! Hij zette de bezorgde pakketjes klaar in een stellage in zijn gang en installeerde thuis vier draadloze ontvangers zodat hij altijd de deurbel zou horen. Op drukke dagen kwamen er zestig mensen uit zijn buurt hun pakketje halen. Vroeger waren zij nabije vreemden, nu herkenden ze Sjef Welles op straat en Sjef Welles hen, en ze groetten elkaar enthousiast. Mensen retourneerden hun pakketjes ook bij hem. Hadden ze wel een verzendlabel nodig. Dus kocht hij van zijn eigen geld een laserprinter. Printte hij hun label uit tegen een vrijwillige bijdrage.

Buurtpunt Sjef. Overal in zijn huis hangen klokken: „Ik wil, waar ik ook ben, de tijd kunnen zien.” Alleen op de wc en in de douche hangt geen klok. Foto Joke Schut

Buurtpunt Tjoyska. Het postpunt zorgt voor ritme in haar dag.Foto Joke Schut

Tjoyska van der Schans (50) uit Sprang-Capelle bij Waalwijk heeft een gecompliceerde eetstoornis. Buitenshuis werken gaat niet want „ik kan nu heel leuk met u zitten praten en over tien minuten ziek op bed liggen”. Zonder buurtpunt zou ze zich terugtrekken, zegt ze om kwart voor vier thuis aan de telefoon. Nu is er ritme en is het tig keer per dag ‘hoi’ en ‘hallo’. Nee voor het geld kun je het beter laten, maar als je nou houdt van haken, zoals Tjoyska van der Schans, dan kun je dus de week voor Kerst per pakketje een gehaakte kerstster cadeau doen aan de mensen aan de deur. Maar sorry, nu hangt ze op want het is bijna vier uur en het is niet zo sociaal om te bellen terwijl je opendoet voor mensen aan de deur.

Sjef Welles uit de Pijp moest deze maand stoppen met zijn buurtpunt. Hij vervoert ook leerlingen van en naar het speciaal onderwijs en haalde de verplichte openingstijd van buurtpunten niet, 16 uur. Hij opende altijd om 17 uur, al twee jaar lang. Bijna alle mensen in de buurt wisten dit en waren dik tevreden. Maar een aantal klanten klaagde bij het postbedrijf, vertelt hij. Einde buurtpunt.

Buurtpunt Kim. Haar zoontje wil later pakketbezorger worden bij UPS. Vol enthousiasme helpt hij zijn moeder met de pakketjes van het buurtpunt. Foto Joke Schut

Buurtpunt Marcel. Hij is dit buurtpunt begonnen om zijn buren te leren kennen en sociale aanspraak te hebben. Foto Joke Schut

Buurtpunt Gisela, op de foto met drie van haar vier kinderen - en de hond. Foto Joke Schut

Buurtpunt Kristel. Zij doet dit werk voor de gezelligheid. Foto Joke Schut

Buurtpunt Corrie. Foto Joke Schut

Buurtpunt Jan. Hij is gepensioneerd en om zijn dag invulling te geven is hij het postpunt begonnen. Foto Joke Schut

Buurtpunt Angelique. Voordat zij haar buurtpunt begon, was Angelique taxichauffeur. Het postpunt vindt ze een leuke manier om aan haar sociale contacten te komen. Foto Joke Schut

Buurtpunt Deborah. Vanuit huis heeft zij een beautyline waarmee ze geld inzamelt om vrouwen te helpen die met misbruik te maken hebben gehad. Het buurtpunt is zij begonnen om voor die beautyline klanten te werven. Foto Joke Schut