Zelensky: raketten zijn Russische formule van terreur

De Oekraïense president Zelensky heeft donderdagnacht in een spoedberaad aangedrongen bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om op te treden tegen de Russische luchtaanvallen. Dat meldt persbureau Reuters. Zelensky wilde een spoedzitting van de raad om de raketbeschietingen op het Oekraïense energienetwerk te bespreken.

„Vandaag is slechts één dag, maar we hebben 70 raketten ontvangen. Dat is de Russische formule van terreur. Dit is allemaal gericht tegen onze energie-infrastructuur. Ziekenhuizen, scholen, transport, woonwijken hebben allemaal geleden”, zei Zelensky via een videoverbinding. Volgens de Oekraïense president zijn de aanvallen „misdaden tegen de menselijkheid”. Oekraïne wil een „stevige reactie” van de wereld zien.

Rusland vuurde woensdag tientallen raketten af op Oekraïne, waarbij tien mensen om het leven kwamen, kerncentrales moesten worden stilgelegd en de water- en elektriciteitsvoorziening op veel plaatsen werd afgesloten. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, zei dat Poetin de koude winter inzet in zijn oorlog tegen het Oekraïense volk. De Russische president „zal proberen het land tot onderwerping te bevriezen”, voegde ze eraan toe.

De ambassadeur van Rusland, Vasili Nebenzja, klaagde dat het tegen de regels van de raad is dat Zelensky via een videoverbinding verscheen, en verwierp wat hij noemde „roekeloze bedreigingen en ultimatums” van Oekraïne en zijn aanhangers in het Westen.

Nebenzja zei dat de schade aan de infrastructuur van Oekraïne is veroorzaakt door raketten afgevuurd door Oekraïense luchtverdedigingssystemen, en riep het Westen op om te stoppen met het leveren van luchtverdedigingsraketten aan Kiev.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zelensky: raketten zijn Russische formule van terreur