Kiesraad wijst klacht Bolsonaro over kiesfraude af en deelt miljoenenboete uit

Brazilië De vertrekkend president verloor drie weken geleden de verkiezingen en wilde daarom een deel van de uitgebrachte stemmen ongeldig laten verklaren.
Jair Bolsonaro tijdens een verkiezingsdebat in november.
Jair Bolsonaro tijdens een verkiezingsdebat in november. Foto Antonio Lacerda/EPA

Het hoofd van de Braziliaanse kiescommissie heeft woensdag een klacht afgewezen van Jair Bolsonaro. Dat meldt persbureau Reuters. De vertrekkend president verloor drie weken geleden de verkiezingen van tegenstander Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva en wilde een deel van de uitgebrachte stemmen ongeldig laten verklaren.

De partij van Bolsonaro moet daarnaast een boete betalen van 23 miljoen real (4,1 miljoen euro). Volgens de rechter die de kiesraad voorzit, Alexandre Moraes, heeft de partij van Bolsonaro met de klacht geprobeerd het kiessysteem van Brazilië te ondermijnen.

Bolsonaro leek na de verkiezingsnederlaag zijn verlies te accepteren toen hij zei „zich aan de grondwet” te zullen houden, al erkende hij de uitslag niet expliciet. Woensdag diende hij toch een klacht in, waarna Moraes eiste dat de vertrekkend president binnen 24 uur met een uitgebreid rapport zou komen over zowel de eerste als de tweede verkiezingsronde. Anders zou de kiesraad de klacht verwerpen.

Niet betrouwbaar

Volgens de coalitie van Bolsonaro zouden sommige oude stemmachines gebreken hebben waardoor de uitslag van de verkiezingen niet betrouwbaar zou zijn. De op deze machines uitgebrachte stemmen zouden daarom ongeldig moeten worden verklaard.

De overwinning van de linkse kandidaat Lula da Silva is al bekrachtigd door de kiesraad en erkend door belangrijke politici in Brazilië en internationale bondgenoten. Aanhangers van Bolsonaro protesteren nog altijd tegen het verlies van hun kandidaat.

Lees ook: De Bolsonaristas dromen van een coup